4 rešitve: Kako se znebiti vlage v prostoru?

Kako se znebiti vlage v prostoru?


Previsoka vlaga v prostoru je ena bolj neprijetnih tegob v našem domu. Poglejmo enostavne rešitve, kako se je znebiti in si zagotoviti višjo kakovost bivanja.


Kazalo vsebine:

  • Optimalna vlaga v prostoru pozimi
  • Kako zmanjšati vlago?
    • Št. 1: Odpiranje oken
    • Št. 2: Spreminjanje navad
    • Št. 3: Razvlažilec zraka
    • Št. 4: Prezračevalni sistem


Ste vedeli, da že samo z dihanjem in znojenjem “prispevamo” k povečanju vlage v prostoru? Ena štiričlanska družina naj bi ustvarila kar 10 do 15 litrov tekočine v enem dnevu.


Prav tako k povečani vlažnosti v zimskih mesecih prispeva redkejše odpiranje oken zaradi nizkih zunanjih temperatur. Lahko pa so razlogi za povišano vlažnost v prostoru tudi posledice napak pri gradnji in pa dejavnosti, ki ustvarjajo dodatno vlago in jih počnemo v vsakdanjem življenju (denimo prhanje ali sušenje perila v notranjih prostorih).


Optimalna vlaga v prostoru pozimi


Preden začnemo iskati rešitve za zmanjšanje vlage v prostoru, je ključno, da vlažnost v prostoru izmerimo. To naredimo s pomočjo merilnika vlažnosti, na katerem se izpiše raven vlažnosti. Pri tem je pomembno, da izberemo kakovosten merilnik vlage, saj po mnenju strokovnjakov cenejši merilniki lahko dosegajo odstopanja kar do 20 % vrednosti.


Optimalna vlažnost v prostorih pozimi naj bi bila med 40 in 60 odstotki, idealna pa okrog 50 odstotkov. Kaj pa odstopanja? Če se vlaga v prostoru dvigne nad 80 odstotkov relativne vlažnosti, se začnejo pojavljati plesni in posledično različna obolenja (alergije, revmatična obolenja, draženje kože, okužbe dihal). Če se spusti pod 40 odstotkov, pa to pomeni, da je zrak v prostoru zelo suh. Posledica so lahko izsušena sluznica, koža in lasišče, kar lahko privede tudi do infekcij in bolezni dihal.


Kako zmanjšati vlago?


Št. 1: Odpiranje oken


Ena od rešitev za zmanjševanje vlažnosti v prostorih je zagotovo ročno odpiranje oken. Tudi pozimi je namreč nujno prezračevati prostore in menjati zrak, ki sčasoma postane zatohel in onesnažen z vonjavami. Če se reševanja težave previsoke vlažnosti lotevate na tak način, boste morali vsa okna in vrata v domu odpreti večkrat na dan po vsaj dve do štiri minute. Kaj pa če tudi to ne pomaga pri doseganju optimalne vlažnosti v domu?


Št. 2: Spreminjanje navad


Kako se znebiti vlage?

Vlago oddaja celo akvarij.


Potem razmislite o tem, kakšne so vaše vsakodnevne navade. Ali perilo sušite v notranjih prostorih, odprete pomivalni stroj, ko je posoda oprana (in s tem v prostor spustite vlago) in ali kopalnico po tuširanju zadostno prezračite?


Morda se te vsakdanje navade zdijo nepomembne, a imajo velik vpliv na vlažnost v prostoru. O tem govori že informacija, da odprti akvarij v prostor “odda” kar štiri litre vode v 24 urah. Med prhanjem naj bi šlo v zrak 1700 gramov vode, ena lončnica pa naj bi v zrak oddala kar 15 do 25 gramov vode na uro.


Rešitev: Veliko lahko storite, če stojalo s perilom tudi pozimi najprej postavite na balkon, da največji delež vlage ostane v zunanjosti doma in če pomivalni stroj pustite zaprt, dokler se vodna para ne odteče nazaj v odvodno cev. Prav tako skrbite za to, da imate med tuširanjem vklopljen odvodni ventilator in da prostor dobro prezračite ter ga med tuširanjem zaprete. Tako vlaga ne bo uhajala v sosednje prostore in zviševala vlažnosti zraka.


Št. 3: Razvlažilec zraka


Kako se znebiti vlage?

Razvlažilec zraka.


Odlična rešitev za znižanje vlažnosti v prostoru je tudi razvlažilec zraka. Gre za napravo, s katero iz zraka vežemo vlago in tako zmanjšujemo vlažnost v prostoru. Na trgu obstajajo mehanski in elektronski razvlažilci zraka, pri čemer so bolj učinkoviti elektronski. To napravo se namesti v prostor, kjer je vlažnost najvišja, nato pa razvlažilec samodejno zazna trenutno vlago v prostoru in jo znižuje, dokler ne doseže želene vlažnosti (to vnaprej nastavite v nastavitvah).


Št. 4: Prezračevalni sistemi


Kako se znebiti vlage?

Mitsubishi VL-50 in VL-100.


Najbolj celovita in dolgoročno učinkovita je izvedba prezračevalnega sistema v objektu. Prezračevalne naprave samodejno odvajajo onesnažen zrak in odvečno vlago, v prostor pa vnašajo svež in filtriran zrak. Ob tem preprečijo prepih, vdor hrupa in zunanjih nečistoč v prostor in varčujejo z energijo. Investicija v centralni prezračevalni sistem predstavlja večji poseg v že obstoječo stavbo, medtem ko je vgradnja lokalnega prezračevanja manjši poseg in tudi ugodnejši.


Zaključek


Pomembno je, da tudi pozimi prezračujemo dom. Kaj hitro se nam lahko zgodi, da je vlažnost v prostoru previsoka, a to lahko rešujemo na različne načine. Ena od rešitev je redno ročno zračenje prostorov in spreminjanje navad, učinkovito pomoč oz. odpravo težav z vlago pa nam predstavljajo razvlažilci zraka in prezračevalni sistemi.

Delite to objavo