Zakaj klimatska naprava pušča?

K

apljanje in curljanje iz klimatske naprave nista ravno redek pojav. Če opažate, da iz vaše naprave nekaj teče ali kaplja, potem se gotovo sprašujete, kje neki tiči vzrok za to in kako lahko to popravite. Brez skrbi. Vzroki za nadležne kapljice so raznoliki, večino njih pa lahko preprečite in odpravite kar sami. V nadaljevanju vas čaka nekaj praktičnih in preprostih rešitev.

Kaplja in curlja? Vzrokov je lahko veliko, marsikaterega pa lahko na srečo opravite sami.

Od kod vsa ta voda?Da bi razumeli, kako je mogoče, da iz klimatske naprave pride toliko vode, se moramo najprej pogovoriti o osnovnih principih, po katerih klima deluje. 

Split sistem ima notranjo in zunanjo enoto. Kondenzacija vode v klimatski napravi se pojavi zaradi procesa hlajenja zraka. V klimatski napravi se uporablja hladilno sredstvo, ki se cirkulira skozi notranjo enoto. To hladilno sredstvo absorbira toploto iz notranjega zraka in jo prenese v zunanjo enoto, kjer se toplota sprosti v okolje.

Med tem procesom se hladilno sredstvo ohlaja in ko pride do notranje enote, je njegova temperatura nižja od temperature okolice. To povzroči, da se vlaga v notranjem zraku kondenzira na hladilnem izmenjevalniku. Kondenzirana voda se zbira v posodi in se odvaja iz klimatske naprave preko odtočne cevi. In ta kondenz je verjetno to, kar opazite, če vam naprava nekje pušča.


Vzroki puščanja

Klima pušča

Obstaja več razlogov, zakaj klimatske naprave puščajo. Nekateri vzroki so povsem preprosto rešljivi, drugi pa zahtevajo strokovno pomoč serviserja:

  • umazani filtri: če so filtri umazani, se v napravi lahko zbira več vlage, ki je ni mogoče ustrezno odvesti. Zato lahko opazimo kapljanje iz naprave. Problem je hitro rešljiv s čiščenjem ali zamenjavo filtra.
  • zamašen odvod kondenza: če je cev, ki vodi od notranje enote do zunanje, zamašena, potem lahko voda zaceja nekje pri notranji enoti. Čiščenje odtoka je lahko hitro rešeno s pomočjo fleksibilne žice.
  • težave z zbiralnikom kondenza: posoda, kjer se kondenz nabira, je lahko počena ali pa nagnjena na eno stran. Predlagamo novo posodico, ki pa mora biti natančno nameščena.
  • puščanje hladilnega sredstva: to pa je že eden od resnejših problemov. Poleg zacejanja lahko klima deluje slabše. Posvetujte se s svojim serviserjem.
  • težave z uparjalnikom: če je kaj narobe s tem delom klimatske naprave, svetujemo, da pokličete serviserja, saj drugače ne boste mogli preprečiti, da višek vlage, ki se ne more upariti,  ne bi stekel iz naprave.

Čiščenje filtrov lahko reši prenekatero težavo s klimatsko napravo, ne le puščanja vode.

Kako očistiti filter klimatske naprave?


  • Izklopite klimatsko napravo: pred čiščenjem filtrov se prepričajte, da je klimatska naprava izklopljena in odklopljena iz električnega vira.
  • Odstranite filtre: filtre običajno najdete na sprednji strani klimatske naprave. Odstranite jih previdno in jih postavite na ravno površino.
  • Očistite filtre: če filtri niso zelo umazani, lahko uporabite sesalnik z dodatkom za krtačenje, da odstranite prah in umazanijo. Če so filtri zelo umazani, jih lahko za nekaj minut namočite v toplo milnico, nato pa jih nežno zdrgnite z mehko krtačo, da odstranite umazanijo. Po pranju filtre temeljito sperite s čisto vodo.
  • Pustite, da se filtri posušijo: po čiščenju filtrov jih postavite na ravno površino in jih pustite, da se popolnoma posušijo, preden jih znova namestite v klimatsko napravo. Filtrov ne nameščajte nazaj, dokler se popolnoma ne posušijo.
  • Namestite filtre nazaj: ko so filtri popolnoma suhi, jih namestite nazaj v klimatsko napravo in se prepričajte, da so varno nameščeni.


Povzemimo


Čeprav puščanje klimatske naprave ni vedno posledica nečistih filtrov ali notranjosti naprave, lahko redno čiščenje klime in filtrov zmanjša možnosti za to težavo. Zamašeni filtri in umazana notranjost klimatske naprave lahko namreč povzročijo zmanjšano učinkovitost, kar lahko privede do zamrzovanja in kondenzacije, kar vodi v puščanje vode. Redno čiščenje klimatske naprave in zamenjava umazanih filtrov lahko prispevamo k boljšemu delovanju in podaljšanju življenjske dobe naprave, hkrati pa zmanjšata tveganje za puščanje in poškodbe na vašem domu ali poslovnem prostoru.

Delite to objavo