Kaj je SEO? (optimizacija spletnih strani)

 

Optimizacija za spletne iskalnike oz. “search engine optimization” (SEO) je praksa, s katero povečamo količino obiska in kakovost prometa na spletni strani s pomočjo organskih rezultatov iskalnika.
 

Organski rezultati so rezultati, ki jih iskalnik (kot storitev) ponudi iskalcu informacij, ko išče po iskalniku.

 

Plačljivi rezultati so rezultati iz oglasov (Google Ads). Lastnik strani mora za vsak klik na oglas plačati določen znesek. Takšni rezultati se nahajajo na samem vrhu rezultatov, pred organskimi rezultati.

 

Kaj je SEO? (optimizacija spletnih strani)

Rezultati v iskalniku Google - ključna beseda “wellness”

 

Kako iskalnik deluje?

 

Če hočemo razumeti kaj je spletna optimizacija (SEO), moramo najprej razumeti delovanje iskalnikov. Iskalnik je spletna storitev za iskanje informacij in je dober samo toliko, kolikor so dobri rezultati. Iskalcu informacij mora ponuditi najboljše rezultate v najkrajšem možnem času. V ostalem primeru bi uporabnik uporabil konkurenčen izdelek. Zato je skrb vsakega iskalnika izdelati najboljši algoritem iskanja.

 

Algoritem

 

Iskalnik uporablja “pajke”, ki konstantno preverjajo celoten splet. Če imate lastno spletno stran, jo bo pajek občasno obiskal, “poskeniral” in pridobil vso potrebno vsebino. Pomembne informacije bo izluščil in jih shranil v svojo podatkovno bazo. Zdaj je na vrsti algoritem, ta poskrbi, da spletno stran oceni, boljše kot je spletna stran ocenjena, višje bo pozicionirana v iskalniku.

 

Najboljši algoritem ima Google in velja za strogo varovano skrivnost. Torej, če bi poznali delovanje algoritma, bi lahko vplivali na uvrstitev našega spletnega mesta.

 

Na srečo poznamo nekaj trikov!

Kaj je SEO? (optimizacija spletnih strani)

Orodje Google Analytics — Preverjanje obiska spletne strani

 

Optimizacija spletnih strani

 

Kdo si ne želi biti prvi na Googlu? Ne glede ali gre za podjetje, organizacijo ali posameznika. Če si prvi imaš (naj)več obiska, (največ)več strank in (največ)več nakupov. Preprosto. Torej, kako postati prvi?

 

Kot smo že omenili, lahko na rezultate vplivamo, nenazadnje našo stran ocenjuje robot (algoritem). Seveda ne poznamo vseh dejavnikov, ki jih algoritem upošteva (pri oceni naše spletne strani), poznamo pa jih nekaj s katerimi bomo povečali naše možnosti.

 

Optimizacija spletnih strani (SEO), kot industrija je ovrednotena na 80 milijard dolarjev. -Industrijo ocenjujejo na 80 milijard dolarjev/leto.

 

SEO optimizacija cena

 

Zdaj vemo, kako delujejo iskalniki, kaj je spletna optimizacija in da naši organski rezultati niso popolnoma brezplačni, za prvo mesto je potrebnega veliko časa, truda in denarja, vendar se (dolgoročno) še kako izplača!

 

Če potrebujete hitro rešitev uporabite Google Ads (oglaševanje).

 

Če potrebujete pomoč pri spletni optimizaciji, se obrnite na Agencijo pakt, z več kot 15 let izkušenj na področju spletnih strani in SEO optimizacije.

 

Postopek spletne optimizacije

 

SEO optimizacija je dolgoročen postopek in ga ni mogoče izvesti čez noč. Algoritem je precej zapleten in postaja vse bolj pameten (umetna inteligenca). Postopka se moramo lotiti počasi in premišljeno, kratkoročne rešitve in tehnike veljajo za nedovoljene (Black-Hat). Google takšne tehnike sankcionira tako, da te odstrani iz njihovega iskalnika, česar pa si vsekakor ne želimo.

 

Rezultati spletne optimizacije bodo vidni šele po 2 mesecih. Če gre za močno konkurenco pa lahko traja celo leto (ali več).

 

SEO izrazi

 

Za spletno optimizacijo obstaja mnogo tujk, še preden nadaljujete si oglejte naslednji članek in jih spoznajte. - SEO izrazi

 

Spletni iskalniki

 

Spletno stran bomo izvajali le za tri ključne brskalnike:

 • Google velja za največji in najboljši iskalnik, uporablja ga največ ljudi, zato se bomo pri optimizaciji fokusirali le na Google.
 • Bing je iskalnik podjetja Microsoft in je privzet na vseh Windows sistemih, veliko uporabnikov zato uporablja kar Bing.
 • Najdi.si je edini pomemben Slovenski iskalnik in ki še vedno prinaša obiskovalce.

 

Kako optimizirati spletno stran?

 

Zavedanje, da bodo za dolgoročno optimizacijo vaše strani vedno delovale le najboljše prakse, je pomembno. To pomeni dobra, relevantna in kvalitetna vsebina in odlična uporabniška izkušnja. Lahko uporabimo vse znane prakse in trike da “pretentamo” algoritem, a na koncu je pomemben človek, če ga ne zadovoljimo, se bo pomaknil rezultat nižje in izbral konkurenco.

Ključna besedaPreden začnemo s spletno optimizacijio, moramo najprej poznati ključne besede (keywords), preko katerih si želimo biti najdeni v iskalnikih. V tem prispevku za primer uporabljamo: “wellness”. Razmislite tudi o podaljških ključnih besed, npr. wellness za dva, wellness spa, wellness Ljubljana itn. Podaljške ključnih besed vam pomaga najti tudi Google na dnu strani, medtem ko iščete po glavni ključni besedi (primer).

Kaj je SEO? (optimizacija spletnih strani)

 

On-site optimizacija

 

Pomeni optimizacijo na-spletni-strani (kar se dogaja znotraj spletnega mesta).

 • Domena
  Pomembno je ime, dolžina in končnica domene. Na SEO močno vpliva tudi starost domene.
 • Url naslov
  Uporablja se za pod-strani, npr. www.stran.si/wellness, url naslov ne sme biti predolg, priporočljivo je vključiti ključno besedo, npr. www.stran.si/wellness-v-ljubljani
 • Title
  Ime strani se prikaže tudi v Googlu oz. iskalnikih. V ime strani je prav tako priporočljivo vključiti ključno besedo. Ime mora uporabnika nagovarjati k kliku, tako dobimo več obiskovalcev iz iskalnikov (CTR).
 • Meta oznake
  Meta oznake oz. “meta tags” so skrite v kodi in niso vidne na spletni strani. Uporabljajo se za različne oznake, npr. v njih pa lahko zapišemo opis strani (viden na Googlu), ključne besede, avtorja strani, itd. Opis strani zapišite kratko in jedrnato (največ 160 znakov) in naj povzema vsebino strani.
 • Headings
  Gre za glavne naslove v besedilih, naslov 1, naslov 2, naslov 3, itd. Držite se vrstnega reda naslovov (ne uporabljajte naslova 2 pred naslovom 1). V naslovih uporabite podaljške ključnih besed (npr. Wellness in vpliv na zdravje).
 • Fotografije
  Pomembna je velikost fotografije (manjša slika se naloži hitreje), ime fotografije (vključuje naj ključno besedo, npr. wellness-ljubljana.jpg), oznaka fotografije (vnesite ključno besedo).
 • Besedila
  Besedila naj bodo unikatna in kvalitetna, besedila nikoli ne kopirajte iz drugih spletnih strani. Besedilo ene strani ali prispevka naj bo med 1500 in 2000 znaki.
 • Video
  Video je trenutno eden izmed vplivnejših faktorjev pri rangiranju strani. Uporabnika zadrži dlje časa na vaši strani(manjši bounce rate) in mu ponudi več informacij. Za video vedno uporabite YouTube, tam uredite tudi opis, oznake in povezavo do strani.
 • Zemljevid
  Če imate lokalno podjetje, na vašo stran nujno vključite tudi zemljevid z vašo lokacijo (Google Maps).
 • Posodabljanje in aktivnost strani
  Google znova in znova preverja vašo stran, tako ugotovi ali je stran aktivna ali ne. Redno dodajajte nove prispevke in posodabljajte platformo na najnovejšo različico.
 • Prilagojeno za mobilnike in hitrost strani
  Hitrost spletne strani je eden izmed novejših faktorjev SEO optimizacije. Stran se mora odpirati instantno tudi na mobilnem omrežju in mora biti prilagojena mobilnim napravam.
 • Https
  Https je protokol, ki skrbi za varno povezavo med spletnim mestom in uporabnikom. Strani, ki imajo SSL certifikat so v rezultatih uvrščene višje!
 • Čas na strani in uporabniška izkušnja
  Google zazna, kako dolgo se obiskovalec nahaja na vaši strani, dlje kot se zadrži, boljša bo vaša ocena. Poskrbite za odlično izkušnjo vaših obiskovalcev!

Preveri še: Schema.org, zemljevid spletnih strani, robots.txt, HTML semantika.

 

Off-site optimizacija

 

Pomeni optimizacijo izven-spletne-strani (kar se dogaja znotraj spletnega mesta).

 • Povratne povezave
  Stran, ki doda povezavo do vaše strani se imenuje povratna povezava. Če to stori 100 strani, dobimo 100 povratnih povezav. Google povratne povezave dojema kot volitve, 1 povezava = 1 glas. Več strani, kot glasuje za vašo stran, večjo avtoriteto dobi vaša domena. Ampak niso vse povezave enakovredne, povezava iz Wikipedije je lahko vredna enako kot 100 povezav manjših strani.
 • Družbena omrežja
  Splet se vrti okrog družbenih omrežij, Google spremlja tudi te, več kot je všečkov, deljenj, komentarjev oz. socialnih interakcij v povezavi z vašim spletnim mestom in vašimi profili, večja bo vaša ocena.
 • Ostala promocija (direkten obisk)

 

Zaključek

 

Spletna optimizacija je zgodba, ki se nikdar ne konča. Gre za nenehno učenje, prilagajanje in pridobivanje kvalitetnih povratnih povezav. SEO zahteva čas, vztrajnost in veliko potrpljenja.

Prav tako zahteva poznavanje mnogih spletnih orodij. Vendar se obrestuje, prav tako pa boste čez celoten proces nabrali ogromno znanja o spletu.

Tudi športnik mora veliko trenirati, da doseže prvo mesto!


Delite to objavo