Z mehčanjem vode zaščitite naprave v kuhinji

Kakšen je pomen mehčanja vode? Pravilno delovanje profesionalnih naprav, prihranek energije, pa tudi zadovoljstvo gostov - na vse to vpliva mehčanje vode v kuhinji. Poglejmo si, zakaj.

Kazalo vsebine

 1. Pomen mehčanja vode
 2. Nevarnosti vodnega kamna
 3. Zakaj se želimo izogniti vodnemu kamnu?
  1. Estetski vidik
  2. Delovanje naprav
 4. ​Rešitve
 5. Kaj je mehčanje vode?
 6. Pomembno za večino naprav
  1. ​Konvektomati
  2. Ledomati in pomivalni stroji v barih
  3. Kuhalnik testenin
 7. Delovanje mehčalca vode
  1. Regeneracija naprave
 8. Ročni mehčalec vode
 9. Centralno mehčanje vode

V profesionalni kuhinji brez zadostnega mehčanja vode ne gre. To je ključno tako pri gospodinjskih aparatih kot pri gostinskih aparatih v profesionalni kuhinji.


Pomen mehčanja vode


Zakaj bi se z mehčanjem vode sploh ukvarjali?

 • Mehčanje vode v prvi vrsti ščiti vodovodno napeljavo, sanitarne armature in opremo pred poškodbami, ki bi jih sicer na dolgi rok povzroči vodni kamen.
 • Poleg tega ohranja čistočo in sijaj kozarcev, posode in jedilnega pribora, ki ga peremo v pomivalnem stroju. Na njej bi se sicer poznali madeži vodnega kamna. To zagotavlja tudi višje zadovoljstvo gostov v gostilnah, restavracijah in hotelih.
 • Izboljša tudi učinkovitost pranja posode in zagotovi prihranek energije.
 • Prav tako pa med drugim zagotovi boljši okus čaja in kave ob uporabi zadostno mehke vode.


Nevarnosti vodnega kamna


Mehčanje vode vpliva na to, da v vodi ni več (tako veliko) trdih delcev. V Sloveniji je voda pretežno trda, kar pomeni, da vsebuje veliko kalcija in magnezija. Kalcij in magnezij se s spremembo temperature izločata iz vode v obliki vodnega kamna. To se dogaja ob segrevanju, pa tudi ohlajanju. Bolj kot se viša temperatura, bolj narašča tudi odlaganje vodnega kamna. Od tega, kakšna je kemijska sestava vode, je odvisna temperatura, pri kateri se izločanje vodnega kamna začne.


Vodni kamen pa predstavlja dolgoročno tveganje za vse naprave v kuhinji.

Vodni kamen predstavlja tveganje za profesionalne aparate

Zakaj se želimo izogniti vodnemu kamnu?


Vodni kamen oz. drugače rečeno trda in apnenčasta voda se naloži na stene cevi naprav ter na grelce in sanitarne armature. Poleg tega, da je to problematično iz estetskega vidika za posodo in pribor, vpliva tudi na samo delovanje naprav v kuhinji.


Estetski vidik


Pribor, krožniki in kozarci v profesionalni kuhinji ter pri vrhunski postrežbi v restavracijah in hotelih morajo biti perfektno čisti, brez madežev in sijoči. Pri tem so najbolj občutljivi vinski kozarci. Ko kozarce peremo v pomivalnem stroju, prav mehkoba oz. trdota vode vpliva na to, ali bodo kozarci sijoče čisti ali bodo na njih ostale bele lise vodnega kamna. Ob pravilni mehkobi vode vinskih kozarcev ter druge steklene posode in jedilnega pribora po pranju niti ne bo potrebno polirati.


Delovanje naprav


Posledice vodnega kamna na napravah pa so pomembne tudi za samo delovanje naprav. Ko se na naprave nabere vodni kamen, dolgoročno pride do neprehodnosti cevi, poškodb in nepravilnega delovanja naprav. Dolgoročna posledica odlaganja vodnega kamna na naprave pa je tudi večja porabe energije.

Sijoče čisti vinski kozarci brez potrebe po poliranju so posledica uporabe mehke vode v pomivalnem stroju.

Rešitve


Poglejmo si, kaj glede tega lahko storimo. Ena od rešitev je zagotovo čiščenje gostinskih naprav oziroma odstranjevanje vodnega kamna. A za zadovoljiv rezultat bo pri tem potrebno vložiti veliko truda in časa ter uporabiti izredno agresivna sredstva. Veliko bolj učinkovito za ta problem poskrbimo tako, da odlaganje vodnega kamna preprečimo že preden se pojavi.

Lotimo se torej odpravljanja vzrokov, da ne bo potrebno reševati posledic.


Kaj je mehčanje vode?


Mehčanje vode je proces, s katerim iz vode izločimo kalcijeve in magnezijeve ione. To so spojine, ki so odgovorne za trdoto vode.


Pomembno za večino naprav


V kuhinji je mehčanje vode ključno za večino naprav. Predvsem pa za nekatere:


 • Profesionalni stroji

Mehčanje vode je potrebno pri vseh profesionalnih strojih. Pri pomivanju posode mehčanje vode sicer ni delikatno za belo posode, a je pomembno zaradi delovanja same naprave. Če zagotovimo pravilno mehčanje vode, bo naprava na dolgi rok odlično delovala. Sicer se lahko zgodi, da do okvar pride že po letu dni. Prav tako po podatkih podjetja Mijar uporaba mehke vode zmanjša potrebno količino detergenta za kar 50 %. Potrebno količino vode za izpiranje posode pri pomivanju v pomivalnem stroju pa kar do 80 %.


Vzemimo na primer profesionalne pomivalne stroje. Ti za razliko od klasičnih gospodinjskih pomivalcev uporabljajo veliko višjo temperaturo vode za čiščenje posode. Gostinski pomivalni stroj Electrolux denimo pomije kar 80 košar posode (oz. 1440 krožnikov) na uro. Da je to mogoče, so cikli pranja dolgi od 1,5 do 4 minute - za razliko od 30 minut pa vse do 3 ure dolgih ciklov pri klasičnih pomivalcih posode.


Tudi temperature morajo biti bistveno višje, da v tako kratkem času zadostno dezinfekcirajo posodo. Ob koncu pranja tako tak stroj spere posodo s kar 70 - 90 stopinj vročo vodo, kar zagotovi njeno sterilnost. Da bi to dosegli mora biti namreč temperatura na površini posode višja od 73 stopinj. Vodni kamen se posledično pospešeno nalaga na grelec na bojlerju, ki je pod tlakom in kjer je voda zares vroča. Zaradi česar je mehčanje vode ključno za profesionalne aparate.

Gostinski profesionalni stroj Electrolux Professional
 • Konvektomati

Druge naprave, ki prav tako potrebujejo mehčanje vode, so konvektomati oz. konvekcijske pečice. Tudi te vsebujejo bojler, ki v primeru konvektomata skrbi za ustvarjanje pare, potrebne ob kuhanju. Za kuhanje in vrhunski učinek pečice je namreč potrebna kar 100 % vlažnost v notranjosti pečice. Ker je bojler zelo občutljiv na vodni kamen, saj vsebuje ogromno senzorjev, potrebuje zadostno mehčanje vode.


 • Ledomati in pomivalni stroji v baru

Tudi v baru za pravilno delovanje gostinskih aparatov potrebujemo mehčanje vode. Ledomati - razen izjeme specifičnega ledomata z vodnimi kockami - in pomivalni stroji so izpostavljeni vodnemu kamnu in tudi tu moramo biti pozorni, da poskrbimo za pravilno mehkobo vode.


 • Kuhalnik testenin

Omenimo še napravo “Pasta cooker” oz. kuhalnik testenin, pri kateri denimo mehčanje vode ni obvezno, je pa zelo priporočeno. To velja tudi za nekatere druge naprave v profesionalni kuhinji, denimo kavomate, kombinirane parnike, sanitarno opremo in druge naprave.

Uporaba mehkejše vode zmanjša potrebno količino detergenta za kar 50 %, potrebne tekočine za izpiranje posode pri pranju pa vse do 80 %.

Delovanje mehčalca vode


Vodo lahko mehčamo na več načinov. Med njimi sta mehčanje vode s pomočjo mehčalca vode ali pa nevtralizacija vode z elektronskim sistemom za zaščito pred vodnim kamnom.


Poglejmo si mehčanje vode s pomočjo avtomatskega mehčalca vode. Ta vodo mehča s pomočjo ionske soli - snovi v zrnju, ki ima lastnost, da nase veže kalcijeve in magnezijeve molekule. Ko voda priteče skozi to snov, se na tak način iz nje odstranijo trdi delci. Voda vstopi v napravo, se prefiltrira in iz naprave izteče precej mehkejša kot je vstopila v napravo. Pri tem pa je pomembno vedeti, da je za popolno mehkobo vode potreben drug postopek, imenovan “osmoza”. Ta z dodatnimi filtri vodo popolnoma zmehča, kar je ključno denimo za pomivanje vinskih kozarcev. To je pomembno predvsem v vrhunskih restavracijah, ki držijo najvišji nivo storitev.


Regeneracija naprave


Slaba lastnost ionske snovi iz mehčalca vode pa je, da po določenem času vode ne mehča več. Njena lastnost je namreč, da se zasiči. Avtomatski mehčalec vode to reši s pomočjo raztopine natrijevega klorida, ki izplakne in regenerira ionsko sol. Temu rečemo proces regeneracije naprave.

Mehka voda zagotovi sijoče čiste vinske kozarce

Avtomatski mehčalec vode je naprava, velikosti 30 x 30 x 50 centimetrov. Oba procesa, izločanje kalcijevih in magnezijevih molekul ter regeneracijo naprave, ima naprava elektronsko izvedeno z ventili. Na enem delu naprave je ionsko sol, na drugi pa natrijev klorid. Ob izbiri in montaži mehčalca vode vam v podjetju Pajntar na tej napravi izvedejo pravilne nastavitve. Tako se bo naprava ob določenem času in takrat, ko je to potrebno, regenerirala oz. očistila sama od sebe.


Ročni mehčalec vode


Regeneracijo naprave pa se izvaja tudi pri ročnem mehčalcu vode. Ta deluje enako, a s to razliko, da mora uporabnik tu sam ročno izvesti ta postopek. Pri tem praksa kaže, da lastniki takšne naprave pogosto pozabijo izvesti ta postopek. Posledično nimajo zmehčane vode, čeprav, pogosto, mislijo, da jo imajo. Zato je uporaba ročnega mehčalca vode odsvetovana.


Centralno mehčanje vode


V mnogih hotelih pa imajo za mehčanje vode urejen centralni sistem, ki deluje po enakem principu kot avtomatski mehčalec vode. A v tem primeru gre za mnogo večji sistem, ki mehča vso vodo, ki pride v hotel. Vgrajuje se v kuhinje, ki se jih prenavlja, in je standard pri novih kuhinjah. Pri novih izvedbah kuhinj je pomembno, da se centralni sistem mehčanja vode projektira že vnaprej in se tako zagotovi najboljšo izvedbo.


Zaključek


Mehčanje vode ima ključen pomen za pravilno delovanje naprav v kuhinji. Poleg tega zagotavlja sijaj kozarcev in jedilnega pribora ter tudi zagotovi boljšo učinkovitost pranja in prihranek energije. V članku smo si pogledali, kako mehčanje vode poteka in kakšni so njegovi učinki.

Delite to objavo