VRF sistemi - osnove, ki jih morate poznati

S

istemi VRF ali sistemi toplotnih črpalk s spremenljivim pretokom hladilnega
sredstva so vrsta ogrevalnih in hladilnih sistemov, ki postajajo vse bolj priljubljeni
zaradi svoje energetske učinkovitosti in zmožnosti zagotavljanja ogrevanja in hlajenja v enem samem sistemu. Ti moderni sistemi tako zagotavljajo, da v prostorih individualno upravljamo s temperaturo, zmanjšujemo potebe po gradnji masivne infrastrukture v te namene in seveda okolju prijazno zmanjšujemo stroške ogrevanja in hlajenja.

VRF sistemi veliko prispevajo k zeleni prihodnosti ogrevanja in hlajenja

Kako deluje VRF sistem


VRF sistemi so v osnovi precej podobni klasičnim toplotnim črpalkam, a za razliko od njih v sistem ne pošiljajo tople ali ali hladne vode, pač pa delujejo tako, da variirajo tok hladilnega sredstva, ki se pretaka skozi evaporacijske tuljave in tako omogočajo individualno nastavljanje temperature v posameznih prostorih. VRF sistemi tako prenesejo toploto iz prostora naravnost v evaporacijske tuljave, ki so nameščene v konkretnem prostoru. Tam se zgodi prenos temperature direktno v hladilno tekočino, ki jo nese ven iz prostora. Tako se prostor ohlaja. Če pa proces obrnemo, lahko prostor ogrevamo. VTF sistemi delujejo podobno kot multi-split klimatska naprava, s to razliko, da lahko pri VRF sistemu hkrati ene prostore hladimo, druge pa ogrevamo. 

Vrste VRF sistemov

Vrste VRF sistemov

VRF sistemi delujejo podobno kot toplotne črpalke na dva načina.

  • Zrak - tukaj imamo več kompresorjev, povezanih s krogotokom hladilnega sredstva. Tak sistem je primeren za zmerne klime, saj vroč zrak v tropskih ali puščavskih podnebjih onemogoča dovolj velik prenos temperature in s tem lahko učinkovitost hlajenja zmanjša do 30 %.
  • Voda - več kompresorjev je tukaj povezanih s sistemom, v katerem je voda, ki skrbi za ustrezen prenos temperature. 


VRF sistemi ponujajo veliko prilagodljivost, možnost vgradnje različnih notranjih enot pa omogoča oblikovanje prostora, v katerem te enote niso moteče. 

Notranje enote VRF sistema delujejo neodvisno ena od druge, kar prinaša prihranke in večjo kakovost bivanja.

Prednosti VRF sistemov


VRF sistemi se najbolje obnesejo v večjih zgradbah, v katerih je treba ustvariti različne temperaturne pogoje glede na rabo in namen posameznega prostora. Tako so uporabni za šole, pisarniške prostore, domove za starejše, hotele, banke, nakupovalna središča in druge podobne zgradbe, kjer sta ogrevanje in hlajenje pomembna za uporabnike prostorov. Prednosti VRF sistemov lahko strnemo v nekaj točk:

  • Povečajo energetsko učinkovitost in varčujejo z energijo. Opazimo lahko med 20 do 30-odstotne razlike v primerjavi z drugimi načini uravnavanja temperature v podobni zgradbi.
  • Izjemna prilagodljivost delovanja. Inverterski motorji v kompresorjih omogočajo, da ti delajo s polno močjo ali pa zmanjšajo moč na vsega 10 % zmogljivosti.
  • Odlična kontrola temperature v specifičnih prostorih. V nakupovalnem središču lahko tako zlahka vzdržujemo optimalne temperature za trgovino s sadjem kot za otroško igralnico, pa čeprav gre za sosednja lokala.
  • Zmanjšanje potreb po jaških in napeljavi. V primerjavi s klimatsko napravo imamo pri VRF sistemu približno 20 % manj inštalacij.


Povzemimo


Sistemi toplotnih črpalk s spremenljivim pretokom hladilnega sredstva so dobri zaradi več razlogov. Prvič, lahko prilagodijo pretok hladilnega sredstva glede na trenutne pogoje, kar omogoča bolj učinkovito delovanje in manjšo porabo energije. Drugič, lahko pomagajo zmanjšati emisije toplogrednih plinov, saj uporabljajo obnovljive vire energije, kot je toplota iz zraka, namesto fosilnih goriv. Tretjič, lahko pomagajo zmanjšati stroške ogrevanja in hlajenja, saj lahko prilagajajo svojo moč glede na trenutne potrebe in okoljske pogoje. Več o VRF sistemih in o tem, kako bi tak sistem pomagal vaši zgradbi, lahko izveste pri podjetju ERKON sistemi.

Delite to objavo