Kdaj se odločiti za nakup razvlažilca zraka?

Zvlago v prostorih ste se zagotovo že kdaj srečali. Kapljice na oknih in zarošena stekla so lahko zares neprijetna nadloga, so pa tudi veliko več kot to – v mnogih primerih celo nepotrebno in neželeno tveganje za zdravje.

Odstotek vlage, višji od 60 %, predstavlja tveganje za dobro počutje in zdravje. Pogoji, v katerih je vlažnost višja od 80 % pa so idealni za razvoj plesni na stenah.

Vnetje kože, glavoboli, celo iritacija oči. To so le nekateri od simptomov, ki jih lahko doživimo ob previsoki vlagi v zraku in plesni na stenah. V mnogih primerih do fizičnih simptomov ne pride, a vlaga, ki se nabira na oknih in kapljice po tleh so v vsakem primeru za nas lahko izredno moteče.


Razvlažilec zraka je ena od rešitev


Temu je tako smiselno nameniti nekaj pozornost. Ko iščete rešitve za razvlaževanje prostorov, najprej poskusite z manjšimi spremembami navad. Med njimi so pomembne pogostejše odpiranje oken in ogrevanje prostorov na nekoliko višjo temperaturo. Na ta način potencialno lahko znižate delež relativne vlage.


Šele ko poskusite to, a se vlaga še vedno ne zniža, se odločite za izbiro kakovostnega razvlažilca zraka. Zagotovite si učinkovit in vašemu prostoru primeren razvlažilec zraka, s katerim boste vlago v prostoru učinkovito odpravili.


Kakšen razvlažilec zraka je najbolj primeren za vas?


Pred nakupom razvlažilca zraka razmislite o tem, za kakšne prostore razvlažilec potrebujete. Tako lahko izbirate med razvlažilci zraka za bivalne prostore ali pa profesionalnimi razvlažilci zraka, ki se jih pogosto uporablja za sušenje kleti, garaž, arhivov in starih zidov.


Da boste izbrali zares najbolj primeren razvlažilec, pred nakupom preverite nekatere dejavnike.

S pomočjo razvlažilca zraka znižajte stopnjo vlage v prostoru ter preprečite zatohel vonj, rast plesni in propad zidov v garažah, kleteh in arhivih.

Kaj morate vedeti pred nakupom razvlažilca?

Izberite primeren model razvlažilca zraka

Specifike prostora


V prvi vrsti preverite prostor, kjer ga boste uporabljali. Kakšna je njegova prostornina in kakšna je trenutna stopnja vlažnosti v prostoru? Na podlagi teh informacij boste vedeli, kakšen model razvlažilca izbrati – razvlažilec mora omogočati razvlaževanje za primerno prostornino in mora imeti zadostno velikost rezervoarja za vodo.


Karakteristike razvlažilca


Seveda pa je pomembno tudi, za kakšen namen razvlažilec zraka nameravate uporabljati. Če ga boste uporabljali v bivalnih prostorih, kjer je potrebna tišina, mora biti naprava čim bolj tiha. V kolikor ga boste uporabljali denimo ob poplavah v objektih ali ob novogradnjah, pa boste izbrali profesionalni razvlažilec zraka, ki tudi preprečuje zatohel vonj, rast plesni in propad zidov.


Prav tako naj bo razvlažilec energijsko varčen, saj bo v nekaterih primerih moral delovati ves čas. Če je mogoče, naj ima integriran tudi higrostat, ki vam bo omogočil, da se naprava ob doseženi ciljni vlažnosti sama izklopi in tako omogoči prihranek energije in stroškov. Za odlične razvlažilce zraka vrhunske nemške znamke Aerial se obrnite na priznanega slovenskega ponudnika naprav za klimatizacijo, ogrevanje in prezračevanje – REAM. Z veseljem vam bodo strokovno svetovali in vam zagotovili tudi odlično poprodajno izkušnjo.


Zaključek


Da bi se izognili tveganju za zdravje, ki ga prinašata vlaga in razvoj plesni v prostorih, poskrbite za učinkovito razvlaževanje zraka. Poskusite z manjšimi spremembami - odpiranjem oken in povišanjem temperature v prostoru. V kolikor to ne pomaga, si izberite in kupite kakovosten in učinkovit razvlažilec zraka. Preverite specifike prostora in karakteristike, ki jih mora izbrani razvlažilec zraka imeti, da bo deloval učinkovito in boste z njim še dolgo zadovoljni.

Delite to objavo