Toplotna črpalka in ogrevanje z radiatorji

Radiatorji, vezani na toplotno črpalko, predstavljajo učinkovite in stroškovno ugodne alternative tradicionalnim sistemom s plinskim ali oljnim kotlom za ogrevanje domov. Z izkoriščanjem obnovljive energije iz zunanjega zraka, toplotne črpalke zrak - voda omogočajo čistejše in bolj trajnostno ogrevanje. Poleg tega lahko toplotno črpalko enostavno integriramo z obstoječimi radiatorji, kar zmanjšuje potrebo po obsežnih gradbenih delih.

Visokotemperaturna toplotna črpalka nam pomaga, da lahko v objektu ohranimo stare radiatorje in na ta račun prihranimo pri investiciji v nov način ogrevanja.

Visokotemperaturni radiatorji


Klasični ogrevalni sistemi, kot so peči na drva, pelete ali kurilno olje, običajno ogrevajo vodo na približno 60 °C. Če želimo to temperaturo ohraniti, lahko uporabimo visokotemperaturno toplotno črpalko, ki vodo segreje do 60 °C in to tudi brez uporabe dodatnega električnega grelca. V tem primeru lahko v objektu ohranimo stare radiatorje in na ta račun prihranimo pri investiciji v nov način ogrevanja.  


Nizkotemperaturni radiatorji

Toplotne črplake so okolju prijazen način ogrevanja

Nizkotemperaturni radiatorji se razlikujejo od običajnih radiatorjev, saj imajo nižjo temperaturo dovoda (med 35 °C in 40 °C). Pri običajnih radiatorjih se približno 80 % toplote prenaša s konvekcijo (topel zrak se giblje okoli radiatorja in ogreva prostor), 20 % pa s sevanjem (radiator neposredno oddaja toploto bližnjim predmetom). Pri nizkotemperaturnih radiatorjih se skoraj 100 % toplote prenaša s konvekcijo, kar omogoča enakomerno ogrevanje prostorov brez območij intenzivne vročine ali mraza. Za tak sistem lahko uporabimo nizkotemperaturno toplotno črpalko, ki je sicer odlična tudi za sisteme talnega ogrevanja. Nižji temperaturni režim pa pomeni tudi večji izkoristek toplotne črpalke.

Kljub višji začetni investiciji v primerjavi s plinskimi kotli pa se energetska učinkovitost zrak - voda toplotnih črpalk odraža v pomembnih dolgoročnih prihrankih pri stroških ogrevanja.

Investicija v toplotno črpalko se splača


Cena namestitve toplotnih črpalk zrak - voda  se razlikuje glede na velikost površine, ki jo je treba pokriti, gleda na tip in izoliranost zgradbe in še nekaterih drugih faktorjev. Poleg tega je treba upoštevati tudi ceno radiatorjev. Klasični aluminijasti radiatorji so običajno cenejši od nizkotemperaturnih radiatorjev.

Kljub višji začetni investiciji v primerjavi s plinskimi kotli pa se energetska učinkovitost  toplotnih črpalk zrak - voda odraža v pomembnih dolgoročnih prihrankih pri stroških ogrevanja, kar naredi investicijo več kot smiselno. Poleg tega lahko v Sloveniji oddate vlogo za sredstva EKO sklada, ki vam lahko močno olajšajo nakup novega načina ogrevanja.


Subvencije Ekosklada


Z izkoriščanjem obnovljive energije iz zunanjega zraka in prilagajanjem temperaturnega režima ogrevalnega sistema lahko dosežemo prihranke pri stroških ogrevanja ter hkrati zmanjšamo obremenjevanje okolja. Kljub začetni investiciji se energetska učinkovitost toplotnih črpalk odraža v dolgoročnih prihrankih. Poleg tega so na voljo tudi različne spodbude in subvencije, ki pomagajo pri zmanjšanju stroškov nakupa in vgradnje toplotne črpalke. Zato je vredno razmisliti o prehodu na toplotno črpalko v kombinaciji z visokotemperaturnimi ali nizkotemperaturnimi radiatorji ter tako prispevati k bolj trajnostnemu in učinkovitemu ogrevanju naših domov.

Delite to objavo