Verifikacija identitete - začnimo pri osnovah

S

te se kdaj spraševali, kako lahko digitalne storitve z gotovostjo preverijo, ali ste na drugi strani ekrana resnično vi? Verifikacija identitete je ključna za zagotavljanje varnosti in zaupanja pri uporabi digitalnih storitev, vendar tradicionalni načini, kot so uporabniška imena in gesla, že dolgo niso več dovolj varni. Na srečo se je pojavila nova generacija metod, ki temeljijo na biometričnih podatkih. V tem članku bomo raziskali, kako smo od tradicionalne verifikacije prišli do oddaljenih metod, ki vključujejo preverjanje prstnih odtisov, prepoznavanje obraza, analizo glasu in druge. Izpostavili pa bomo slovensko rešitev Verified by Photko, ki uporabnikom in ponudnikom storitev močno olajša postopke ugotavljanja in potrjevanja identite na daljavo - bolj kot je bilo kadarkoli mogoče.

Verifikacija ali avtentifikacija identitete je postopek, pri katerem ugotavljamo, ali je oseba resnično tista, za katero se izdaja.

Kaj je verifikacija identitete in zakaj jo potrebujemo?


Verifikacija, avtentifikacija ali overjanje identitete je postopek, pri katerem ugotavljamo, ali je oseba, s katero poslujemo, resnično tista, za katero se izdaja. Potreba po zbiranju osebnih podatkov in preverjanju identitete je že prastara. Že Rimljani so izdajali nekatere osebne dokumente, kot so rojstni listi in potrdila o lastništvu nepremičnin. Takrat so domnevali, da že posedovanje takega dokumenta potrjuje lastnikovo identiteto. V prvi polovici 15. stoletja pa je angleški Kralj Henrik V. izdal prve potne liste s svojim podpisom. Na ta način je osebno jamčil za istovetnost nosilca potnega lista in njegovo državljanstvo na tujih ozemljih. Od takrat naprej se je oblika osebnih dokumentov močno spremenila, njihov namen pa ostaja enak: potrditi, da so podatki v javnih evidencah skladni s tem, kar piše na dokumentu, s čimer dobimo zaupanje, da resnično poslujemo s pravo osebo. V te namene danes uporabljamo osebne izkaznice, potne liste in podobne dokumente, vendar je v digitalnem poslovanju njihova uporabnost zelo omejena. Zato so se razvile različne metode digitalne in tudi oddaljene verifikacije.

Oddaljena verifikacija identitete

Oddaljena verifikacija identitete

Verifikacija identitete v živo ni vedno mogoča, predvsem pa ni vedno praktična. Še posebej zdaj, ko večino svojega delovanja selimo na splet, si želimo, da nam zaradi potrjevanja naše identitete in podpisovanja različnih dokumentov ni treba sesti v avto in se osebno zglasiti pri ponudniku storitev. Zato že obstajajo različne vrste oddaljene verifikacije, ki se lahko uporabljajo za preverjanje identitete in zagotavljanje varne prijave in uporabe digitalnih storitev.


  • Uporaba kvalificiranih digitalnih potrdil (PKI) in generatorjev enkratnih gesel: ta pristop temelji na uporabi digitalnih potrdil, ki so pridobljeni s predhodno osebno verifikacijo. Zahteva naprave, kot so strojni moduli za generiranje zasebnega ključa, vendar ni primerna za vse naprave.
  • Preverjanje osebnih dokumentov: pri tej metodi oseba zajame svoj uradni osebni dokument (npr. osebna izkaznica) s pametnim telefonom, nato pa se podatki preverijo pri zaupanja vredni tretji osebi ali korenskem viru zaupanja, kot so državni registri.
  • Prstni odtisi: ponudniki storitev lahko brezstično in nevsiljivo zajamejo in preverijo prstne odtise uporabnikov preko kamere pametnega telefona. Ta pristop se običajno uporablja za overjanje že registriranih uporabnikov.
  • Glas: analiza glasovnih vzorcev se uporablja za ustvarjanje edinstvenega glasovnega podpisa, ki se lahko uporabi za identifikacijo in verifikacijo posameznika. Podobno kot pri prstnem odtisu, se tudi tukaj biometrični podatki ne uporabljajo za registracijo, ampak za preverjanje že registriranih uporabnikov.
  • Selfi: posameznik s pametnim telefonom posname selfi in opravi video zaznavanje živosti. Nato se selfi primerja s portretom iz osebnega dokumenta - z biometrično sliko. Ta metoda ne hrani biometričnih ali skeniranih podatkov, ampak jih izbriše po zaključku postopka preverjanja.
  • Video: video klepet v živo med osebo in agentom omogoča zajemanje in preverjanje identitete uporabnika. Vendar je ta metoda časovno potratna in delovno intenzivna ter zahteva drago človeško podporo ves čas.

Verified by Photko je prva slovenska informacijska rešitev za oddaljeno biometrično overjanje.

Verified by Photko


Verified by Photko je prva slovenska informacijska rešitev za oddaljeno biometrično overjanje. Ta rešitev je namenjena ponudnikom digitalnih storitev, ki pri sklepanju naročniških razmerij zahtevajo osebno identifikacijo, na primer v finančnih institucijah, telekomunikacijskih in energetskih podjetjih, v izobraževalnih in drugih javnih ustanovah, pri notarskih storitvah, spletnih igrah na srečo, pri storitvah delilne ekonomije in podobno. Omogoča jim, da v procesu registracije svojim strankam ponudijo varno in zaupanja vredno oddaljeno overjanje, brez fizičnega obiska poslovalnice.


Prednost te storitve je predvsem enostavnost uporabe v informacijskih rešitvah za digitalne storitve. Vključitev novega poslovnega uporabnika se izvede v nekaj minutah. Namestitev in integracija v informacijsko rešitev uporabnika, vključno s testiranjem, pa po ocenah ne bi smela trajati več kot en delovni teden.


Sodobni ponudniki storitev, ki se želijo prepričati, s kom poslujejo, hkrati pa svojim strankam ponuditi več varnosti in boljšo uporabniško izkušnjo, lahko tako z implementacijo storitve Verified by Photko dosežejo povsem nov nivo poslovanja. Podjetja in javne ustanove z odpravo fizične osebne identifikacije poenostavijo poslovanje s svojimi strankami, reorganizirajo poslovanje in ponudijo vrsto novih produktov. 


Povzemimo


Avtentifikacija identitete je ključna za zagotavljanje varnosti in zaupanja pri uporabi digitalnih storitev. Tradicionalni načini avtentifikacije, kot so uporabniška imena in gesla, so postali zastareli in ranljivi. Zato se je razvila nova generacija metod, ki temeljijo na biometričnih podatkih, kot so prstni odtisi, prepoznavanje obraza in analiza glasu. Slovenska rešitev Verified by Photko omogoča enostavno in varno oddaljeno verifikacijo identitete, brez fizičnega obiska poslovalnice. Sodobni ponudniki storitev lahko s to rešitvijo dosežejo večjo varnost, boljšo uporabniško izkušnjo in preprostejše poslovanje s strankami. Oddaljena verifikacija identitete je korak naprej v digitalnem svetu, ki omogoča varno in učinkovito uporabo digitalnih storitev.

Delite to objavo