Terme Banovci - zapuščina Panonskega morja

P

red 60 milijoni let je na območju današnje Panonske nižine obstajala velika vodna površina, imenovana Panonsko morje. To je bilo območje, ki je bilo pokrito s slano vodo, ker je bilo del praoceana Tetide, imenovanega tudi Tetis. Kasneje se je Panonsko morje preoblikovalo v Panonsko jezero, ki je pokrivalo velik del Madžarske, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Slovaške, Češke, Avstrije, Romunije in celo dele Ukrajine. Pokrajine ob Panonskem morju, pa tudi morje samo, so bili bogati s floro in favno. Danes lahko na mnogih območjih, kjer je to morje nekdaj bilo, fosilni ostanki morskih psov, številne ribe in školjke. Pod zemljo pa se poleg fosilov skriva še eno bogastvo - termalna voda.

Poleg fosilov se pod zemljo v Panonski nižini skriva še eno bogastvo - termalna voda.

Od kod prihaja termalna voda?

Panonski sedimentacijski bazen je veliko območje, ki se je v preteklosti pogrezalo in nato zapolnilo s sedimenti, ki so se odložili v nekdanjem Panonskem morju ter na obširnih rečnih ravnicah. To območje sega tudi v severovzhodno Slovenijo. Na tem območju se nahajajo kamnine, skozi katere se pretaka podzemna voda, in jih imenujemo vodonosniki. Voda se infiltrira v te kamnine in se med potjo ogreje. Najpomembnejši čezmejni geotermalni vodonosnik v tem območju se razprostira čez več držav in vsebuje več deset tisoč let staro deževnico, ki se pretaka s hribovij proti osrednjemu delu Panonskega bazena. Ko se voda v globini do dveh kilometrov ogreje na približno 80° C, se začne dvigovati proti obrobju in izteka v termalne izvire na obrobju. In na takem mestu kmalu zrastejo terme.

Termalna voda za zdravje

Termalna voda Banovci

Termalne vode so tiste vode, katerih temperatura ni nižja od 20 stopinj celzija. Za razliko od mineralnih vod niso namenjene pitju ampak kopanju. Glede na temperaturo jih delimo v hipotermalne (20-34 stopinj celzija), homeo ali izotermalne (34-38 stopinj celzija) ter hipertermalne (več kot 38 stopinj celzija). Pri zdraviliški zdravstveni dejavnosti se izkorišča njihovo mehanično in termično delovanje. Zaradi hidrostatskega pritiska, ki deluje na potopljeni del telesa, in zaradi toplote se v telesu zgodijo naslednje spremembe:

  • izboljšana cirkulacija
  • zvišanje temperature v tkivih
  • širjenje žil
  • protibolečnsko delovanje
  • zmanjšanje mišične napetosti
  • sprostitveni učinek
  • stimulacija imunskega sistema in druge.

Kraji s termalno vodo tako postajajo športno-rekreacijski, rehabilitacijski in celo medicinski centri,  kamor pridejo ljudje po dobro počutje in zdravje. Terme so tako že tisočletja pomembne del različnih civilizacij.

Kraji s termalno vodo postajajo športno-rekreacijski, rehabilitacijski in celo medicinski centri,  kamor pridejo ljudje po dobro počutje in zdravje.

Terme Banovci - dobro počutje iz davnin

Voda iz vrelcev v Banovcih ima temperaturo od  58 do 60°C in je bogata z mineralnimi  snovmi, parafini in CO2, ki blagodejno vplivajo na ljudi s težavami gibalnega sistema (revmatološka in nevrološka obolenja). Terme ponujajo tudi programe postoperativne nege po ortopedskih posegih in pri celjenju poškodb skeleta. Sekundarno je termalna voda v Banovcih primerna za lajšanje ginekoloških težav. V termalni vodi lahko gostje uživajo v različnih bazenih, poleg tega pa še v zasebnosti mobilnih hišk, kjer si lahko sami z vodo iz vrelca napolnijo masažne kopeli.


Povzemimo


Ostankom Panonskega morja se moramo zahvaliti, da imamo na vzhodu Slovenije obilo termalnih izvirov, ki jih izkoriščamo predvsem za ogrevanje bazenov in posledično za turizem. Terme Banovci so eden izmed termalnih biserov sredi neokrnjene narave, kjer lahko gostje uživajo v poživljajočih učinkih termalne vode, wellness programih, animacijah, gastronomskih, kulturnih in športnih dogodkih. Terme Banovci so tako primer, kako lahko naravne danosti postanejo odlična osnova za dejavnosti, ki ljudem prinašajo dobro voljo, odlično počutje in zdravje.

Delite to objavo