Ste vedeli, da tudi sedenje vpliva na zdravje pljuč?

Ste vedeli, da vsaka ura sedenja življenje skrajša za 24 minut? Na to so opozorili v Društvu pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije. To je zaskrbljujoče, saj ogromno ljudi velik del dneva preživi v sedečem položaju - kaj pa lahko storimo, da ta tveganja kar se da omilimo? Poglejmo dejavnike, med katerimi so zagotovo tudi ergonomski stoli.


Način sedenja in navade, ki jih imamo, lahko pomembno vplivajo na zdravje vaših pljuč.


Posledice dolgotrajnega sedenja

Sedenje je del našega vsakdana, še posebej, če imamo večinoma sedeče delo. A dolgotrajno sedenje ni težava le za našo hrbtenico, temveč lahko vpliva tudi na zdravje naših pljuč. Raziskave kažejo, da sedenje, še posebej če sedimo v nepravilni drži, vpliva na dihalno zmogljivost, pri dolgotrajnem sedenju pa lahko pride celo do zožitve dihalnih poti, kar oteži dihanje in zmanjša pretok kisika. To na dolgi rok lahko prinese bolezenska stanja pljuč, kot je denimo kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) in splošno poslabša naše zdravstveno stanje.


Kakšne so rešitve?

Da bi kar se da omilili tveganja, ki jih dolgotrajno sedenje prinaša, poglejmo, na dejavnike lahko vplivamo:


  • Pravilna drža telesa: Ohranjanje pravilne drže med sedenjem lahko pomaga zmanjšati pritisk na pljuča in druge organe ter s tem izboljša dihalno funkcijo.
  • Izbor ergonomskega pohištva: Uporaba ergonomskih stolov, kot je na primer stol Clever, ki omogoča aktivno sedenje in podpira pravilno držo, lahko zmanjša tveganje za težave s hrbtenico in dihalnimi organi.
  • Redni odmori in gibanje: Vstajanje in krajši sprehodi vsako uro lahko preprečijo negativne posledice dolgotrajnega sedenja. Prav tako je priporočljivo izvajati vaje za raztezanje in krepitev mišic.
  • Pravilna prehrana in hidracija: Zdrava prehrana in zadosten vnos tekočine prispevata k boljšemu delovanju telesa in pljuč.
  • Dihalne vaje: Redne dihalne vaje lahko izboljšajo kapaciteto pljuč in pripomorejo k boljšemu dihanju.
  • Zmanjšanje stresa: Stres lahko negativno vpliva na dihanje in splošno zdravje. Tehnike sproščanja, kot sta meditacija ali joga, imajo pri tem pozitiven vpliv.
  • Kakovost zraka v prostoru: Poskrbite za čist in svež zrak v delovnem prostoru, kar lahko vključuje redno prezračevanje, uporabo čistilcev zraka ali vključite sobnih rastlin v naše delovno okolje.
  • Spremljanje zdravstvenega stanja: Redni zdravniški pregledi in spremljanje lastnega počutja lahko pomagajo pri pravočasnem odkrivanju in obravnavanju morebitnih zdravstvenih težav.

Z upoštevanjem teh smernic lahko zmanjšamo tveganja za zdravstvene težave, ki so povezane s sedenjem, in poskrbimo za boljše zdravje pljuč in celotnega organizma.


Naj vaša pisarna postane prostor, kjer z vsakim vdihom in premikom skrbite za svoje zdravje.


Ergonomski stoli - Aktivni stol Clever

Ergonomski stoli, kot je na primer Aktivni stol Clever blagovne znamke HEKA Interier, ponujajo številne prednosti. Ti stoli so zasnovani z mislijo na aktivno sedenje, kar pomaga aktivirati mišice in spodbuja pravilno držo. Stol Clever ima ergonomsko oblikovan sedež z aktivnim gibanjem, ki pomaga sprostiti ledvene mišice in ohranja zdravo hrbtenico​​​​. Posebnost ergonomskega stola Clever je tudi mehanizem, ki omogoča zaklepanje gibanja, kar uporabniku omogoča prilagoditev stola glede na trenutne potrebe in aktivnosti.


Povzemimo

Da bi se izognili tveganjem za obolenja pljuč in drugim zdravstvenim težavam, pozornost namenimo načinu svojega sedenja in delovnim navadam. Kje še lahko naredimo spremembo, ki bo pozitivno vplivala na naše zdravje in dobro počutje? Eden od pomembnih dejavnikov je zagotovo izbira dobrega ergonomskega stola!

Delite to objavo