Servis klimatske naprave

Kaj vse obsega letni servis klimatske naprave? Kako pogosto ga je potrebno opravljati - in zakaj?

Kazalo vsebine

 1. Pomembnost rednega servisa
 2. Čisti filtri - svež zrak
 3. Letni servis
 4. Zakaj je potreben servis klime?

Z rednim servisiranjem klime podaljšamo življenjsko dobo naprave, hkrati pa poskrbimo za zdravje dihal.

V poletni sezoni, ko se temperature gibljejo nad 25 °C, je dobro vedeti, da se lahko zanesemo na svojo klimatsko napravo. V primeru zmerne uporabe klimatske naprave, je priporočljivo osnovni servis opraviti vsaj enkrat letno (pred sezono), v kolikor pa je klimatska naprava bolj obremenjena, pa vsaj dvakrat letno (pred in po sezoni).


Pomembnost rednega servisa


Ko izbiramo klimatsko napravo ni pomembno samo, da izberemo zaupanja vrednega prodajalca naprav in primerno napravo, ampak moramo klime tudi kakovostno vzdrževati. 

rednim servisiranjem klime podaljšamo življenjsko dobo naprave, hkrati pa poskrbimo, da je zrak, ki pride iz klimatske naprave, svež in brez mikrobov, ki lahko negativno vplivajo na zdravje in počutje.


V kolikor je servis naprave izveden s strani pooblaščenega servisa, večino prodajalcev tudi podaljša garancijsko dobo klimatske naprave. Čiščenje in dezinfekcija notranje enote sta namreč ključnega pomena in sestavni del vsakega rednega servisa. Pri rednem servisu, serviser preveri tudi količino hladilnega plina, brez katerega klimatska naprava zgolj vrtinči zrak v prostoru, ne da bi ga ohladila oziroma ogrela.


Osnovni servis klimatske naprave vsebuje:

 • kontrolo tlaka hladilnega plina,
 • čiščenje in dezinfekcijo izmenjevalnika notranje enote,
 • čiščenje protiprašnih filtrov notranje enote,
 • pregled in izpiranje odvoda kondenza notranje enote klime,
 • kontrolo temperature izpihanega zraka notranje enote,
 • vizualni pregled klimatske naprave in inštalacije,
 • čiščenje maske in pokrova notranje enote klimatske naprave,
 • kontrolo delovanja elektromotorjev (kompresor, ventilatorji, lopute),
 • čiščenje zunanje enote (po potrebi).
Čisti filtri pomenijo svež zrak v prostoru

Čisti filtri - svež zrak


Čisti filtri v klimatski napravi pomenijo čistejši in bolj svež zrak v prostoru. Skozi leto se v filtrih naberejo mikroorganizmi, bakterije in celo virusi, ki slabo vplivajo na vaša dihala in zdravje na splošno. Pri dezinfekciji notranje enote klimatske naprave oziroma satovja očistimo mikrobe. Alge, bakterije, pršice in ostali mikroorganizmi so očem nevidni, včasih jih sicer lahko vonjamo (neprijeten vonj), vendar lahko vplivajo na zdravje oseb, ki so več časa izpostavljene klimatskim napravam, na katerih ni bilo opravljenega osnovnega servisa.


Pršice in bakterije, ki se razvijejo v klimatskih napravah, lahko povzročajo različne alergije, še težje pa jih prenašajo ljudje, ki imajo težave z astmo oziroma drugimi kroničnimi obolenji dihal.

Redno vzdrževana klimatska naprava filtrira zrak, porabi manj električne energije in deluje brezhibno, ko jo najbolj potrebujete. 

Pri večini klimatskih naprav lahko lahko sami očistite filtre zraka, druge posege na napravi pa mora opraviti usposobljena oseba.


Letni servis


Ko izberete in kupite klimatsko napravo, je tako ključno, da poskrbite tudi za reden servis. Ob letnem servisu, ki ga je potrebno opraviti pred začetkom hladilne sezone, se opravi sledeče. Klimatske naprave so zahtevne naprave, ki potrebujejo redne in strokovne servisne preglede. S servisnimi pregledi zagotavljamo redno menjavo zračnih filtrovkontrolo in po potrebi zamenjavo jermenov, kontrolo ventilatorjev in drugih vrtečih delov naprave, kontrolo ležajev, nadzor in nastavitve avtomatike, ustrezno pripravo ogrevalnega in hladilnega medija, meritve skupnih količin zraka, razdelitev zraka po elementih, meritve vibracij, mikroklimatske meritve in drugo.


Reden in strokoven servis klime zagotavlja doseganje želenih parametrov, zdravo in prijetno ozračje, varno obratovanje in energijsko učinkovito delovanje.


Zakaj je potreben servis klime?


Glede na to, da je klima na splošno izpostavljena različnim vplivom, denimo vremenu in prahu, ki nenehno vplivajo na njegovo vzdržljivost in pravilno delovanje, je treba redno odpravljati vzroke, ki lahko privedejo do okvare.


 1. Učinkovito delovanje klimatske naprave je odvisno od čistoče notranje in zunanje enote ter lahko vpliva na sam izpih mrzlega/toplega zraka in tudi porabo električne energije.
 2. V kolikor v sistemu klimatske naprave ni dovolj plina, klima ne deluje v optimalnem načinu in ta lahko povzroči okvare najvitalnejših delov klimatske naprave, kakor kasneje tudi večje stroške zaradi popravil oz. zamenjave klime. Na udaru je predvsem kompresor, ki je srce vsake klimatske naprave (najdražji sestavni del), saj ta po sistemu poganja plin in tako povzroči hlajenje oz. segrevanje prostorov. V tem primeru so potrebne meritve in dopolnitev plina v klimatski napravi.


Zaključek


Pogledali smo, kaj vse obsega kakovosten servis klimatsk naprave, zakaj ga je potrebno izvesti vsaj enkrat letno in kakšen ima vpliv na naše zdravje. 

Delite to objavo