Prezračevanje notranjih bazenov

P

ozimi se radi ogrejemo v savnah in termalnih bazenih. To lahko storimo v termah in drugih pokritih bazenskih kompleksih ali pa kar doma. Načrtovanje in vzdrževanje notranjega bazena je seveda kompleksen projekt. Eden od njegovih pomembnih vidikov pa je prezračevanje. Na kaj moramo biti pozorni pri tem?

Notranji bazeni so pozimi zelo privlačni za sprostitev. Kakšna pa je kakovost zraka?

Vlaga in temperatura


Prezračevalni sistem, ki skrbi za svež zrak notranjega bazena, se sooča z dvema pomembnima ekstremoma - vlago in temperaturo. Kot prvo, mora biti sistem sposoben delovati v spremenjivih temperaturnih pogojih in opravljati svojo funkcijo tako, da je v prostoru ves čas primerno toplo in da kopalcev ne zebe, ko pridejo iz vode. Kot drugo, pa mora prezračevalni sistem iz zraka odstranjevati velike količine vlage, da je v prostoru prijetno in se da dihati, polega tega pa je odstranjevanje vlage pomembno za preprečevanje pojava plesni. Nazadnje pa ne gre spregledati še dejstva, da je treba v bazensko vodo ves čas dodajati različne preparate, ki skrbijo za primernost vode. Ti so velikokrat narejeni na bazi klora in drugih hlapljivih snovi, zaradi česar je dobro prezračevanje nujno.

Zasebni bazeni

Prezračevanje bazenov

Bazen v hiši se sliši odlično. Pri načrtovanju zgradbe same pa je treba že vnaprej razmišljati o tem, kakšno bo prezračevanje, da bo prostor z bazenom topel, brez odvečne vlage in seveda dobro prezračen. Če zasebni bazen del leta ne bo v uporabi, je to ravno tako treba vkalkulirati v načrt. V času, ko bazen ni v uporabi, je treba skrbeti, da v prostorih ne pride do razraščanja plesni. Prav tako pa je v zasebnih prostorih estetika bazenskega kompleksa zelo pomembna, zato sta pomembna tudi videz prezračevalnih naprav in njihovo pozicioniranje.

Pri načrtovanju zgradbe same  je treba že vnaprej razmišljati o tem, kakšno bo prezračevanje v prostoru z bazenom.

Javni bazeni


Za razliko od zasebnih bazenov javni bazeni obratujejo praktično brez premora. Prezračevanje in zmanjševanje vlage imata zato tu še toliko večjo vlogo. V preteklosti so v takšnih objektih preprosot namestili ventilatorje, ki so vlažen zrak preprosto odpihnili na prosto. V luči energetske učinkovitosti to seveda ni sprejemljivo. Tak način prezračevanja je energetsko potraten. Danes centralne prezračevalne naprave in toplotne črpalke skrbijo za toploto in prezračevanje brez toplotnih izgub. Najprej se iz zraka odstrani vlaga, toplota iz zraka pa se preko rekuperacije znova vrne v prostor. Pridobljeno toploto lahko izkoristimo za ogrevanje zraka, lahko pa tudi za ogrevanje bazenske vode.

Povzemimo


Svež zrak brez vlage je za dobro počutje na zaprtih bazenih ključnega pomena. K temu pripomorejo sodobne prezračevalne naprave, ki v prostor dovajajo svež in suh zrak, ne da bi pri tem izgubljali toploto. Še več - rekuperacija nam pomaga ogrevati prostor ali pa celo bazen sam. Če načrtujete prezračevanje za dom ali za komercialni prostor, potem se za nasvet obrnite na podjetje ERKON sistemi, kjer so strokovnjaki za lokalno in centralno prezračevanje.

Delite to objavo