Izdelava spletnih strani

Spletna stran je osnova vsakega podjetja, organizacije, društva in skupin. Zato izdelajte svojo spletno stran še danes! Osnovne informacije, kot so ime podjetja, raznorazni opisi, kontaktni podatki ter odpiralni časi, so minimum, ki ga preprosto morate zagotoviti za svoje obiskovalce. Na spletu boste iskani in če vas ne bodo našli, se bodo hitro obrnili na konkurenco!

Spletni iskalniki


Spletni iskalniki so osnovni vir prometa spletnih strani, preko iskalnikov, kot je Google iščemo vse vrste informacij, primerjamo izdelke in se posledično odločamo o nakupih.
Glede na informacije se odločamo o tem ali bomo izbrali podjetje A oz. podjetje B.


Oglejmo si enostaven primer iskanja:

Podjetje A

Vse kar na spletu najdemo o Podjetju A so le podatke iz poslovnega asistenta - Bizi. Ker "imenik" črpa podatke iz portala Ajpes (kjer so po zakonu vpisani vsi poslovni subjekti iz Republike Slovenije), o Podjetju A najdemo le naslov oz. sedež podjetja. Kar nam pomaga le, če bomo podjetje dejansko obiskali na fizični lokaciji in šele nato izvedeli o njihovih storitvah.


Podjetje B

Ko iščemo podjetje B, že na vrhu zadetkov v iskalniku najdemo njihovo uradno spletno stran, Google nam na desni strani zaslona ponudi še hitre informacije iz storitve Google My Business, na drugem mestu pa se nahaja celo Facebook stran, ki je redno posodobljena s svežmi objavami o aktualni ponudbi. Podjetje B se poslužuje celovitega pristopa na spletu.


Če ste uporabnik spleta ste se vsekakor srečali z obema situacijama, s podjetjem A, ste hitro opravili in na koncu "kupili" pri podjetju B. Torej, kaj se lahko naučimo? Če vas ni na spletu, preprosto ne obstajate, tudi če delujete "samo" lokalno, tudi, če se na vse pretege trudite, da spletne strani ne potrebujete, danes preprosto ni več izgovora, da ne bi imeli spletne strani.

Optimizacija spletnih strani

Cena spletne strani


Čeprav se vsi zavedamo pomembnosti spletne prisotnosti, pa še zmeraj obstaja eden izmed močnih razlogov, ki vplivajo pri odločitvi - Cena!

"Izdelava spletnih strani je predraga, ... ne potrebujem strani za 1000 EUR, stran bo mi izdelal kar sosedov sin, ... cena je absolutno previsoka, ... glede na to, da sploh ne uporabljam spleta, ... ne potrebujemo, problem je cena, študent mi naredi veliko ceneje."


Kaj pa, če bi bi bila spletna stran kar brezplačna?

 • Brezplačna izdelava spletne strani.
 • Brezplačno gostovanje.
 • Brez (ostalih) skritih stroškov.


Razvoj spletnih tehnologij je v zadnjih letih potekal tako hitro, da so nastale raznorazne aplikacije/programi s katerimi lahko spletno stran naredite kar brezplačno! 

Izdelajte spletno stran​ popolnoma brezplačno!

Nič ni zastonj, pravijo in ponavadi je res tako, tudi v tem primeru. Torej kje se skriva zanka?


Storitev prenove oz. izdelava spletnih strani, zmeraj potrebuje zunanjega izvajalca. Nekoga, ki vam bo spletno stran izdelal, prav tako potrebujete še gostovanje (strežnik), ter spletno domeno (www.spletnastran.si). Po izdelavi pa načeloma potrebujete še redno vzdrževanje in urejanje.


Če želite brezplačno storitev se poslužite spletnih aplikacij/programov, ki nudijo brezplačno izdelavo. Zanka se skriva v tem, da morate spletno stran izdelati popolnoma sami!

Postopek izdelave


Obstaja pa še eden pogost razlog in sicer: "Postopek izdelave spletnih strani je predolg in težaven". Skrb ni odveč, saj se ponavadi zakomplicira ravno tukaj. Naročnik ima probleme z materiali, izvajalec pa zato ne more zaključiti projekta. Postopek se zavleče in postane obupno dolg in časovno potraten.


Kaj pa, če bi odstranili "zunanjega" izvajalca in bi spletno stran izdelal kar "naročnik" sam?

Super! Zdaj smo začeli reševati oba problema. Ceno in težaven postopek izdelave. Ker bomo spletno stran izdelali sami, se tako rešimo zunanjega izvajalca, prav tako pa bo iz istega razloga stran še brezplačna.

Kako izdelati spletno stran?


Če imate veliko podjetje/organizacijo, še zmeraj priporočamo, da izdelate klasično spletno stran - profesionalno. To ne pomeni, da vam spletno stran izdela študent ali sosedov sin, temveč nekdo, ki se resno ukvarja z izdelavo spletnih strani. Še boljše pa bo, če za to izberete kar digitalno agencijo - Agencija Pakt.


V vsakem primeru pa priporočamo, da (dodatno) spletno stran izdelate še sami, preko brezplačnih rešitev. Za tiste, ki spletno stran že imate, ter za tiste, ki je še nimate in se želite hitro pojaviti na spletu.


Za tiste, ki spletno stran že imate


Spletna stran, danes ni več dovolj in je šele začetek vaše (digitalne) poti. Kot podporo vaši glavni spletni strani morate imeti še: Facebook stran, Google My Business, Instagram profil, itd. Kakorkoli, najbolj pomembno je, da pridobite čim več zunanjih povezav! Kot smo že omenili, spletni iskalniki so danes glavni vir prometa in višje kot se boste pojavili med iskalnimi rezultati, več obiska boste dnevno prejemali in posledično več prodaje. Sliši se super! Problem pa nastane, da je vaša nova stran v iskalniku šele na tretji strani (ko vas iščejo).


Zakaj? Zato, ker iskalniki delujejo tako, da več povezav kot kaže na vašo spletno stran, bolj pomembna je v očeh spletnih iskalnikov. Podobno kot pri volitvah, tisti, ki ima več glasov zmaga! In enako je pri spletnih straneh. Več kot boste imeli zunanjih povezav višje boste pozicionirani v iskalnikih kot je Google. Za tiste, ki že imate lastno spletno stran oz. spletno trgovino, zato prav tako priporočamo, da izkoristite vse brezplačne rešitve in tako pridobite več zunanjih povezav, ter tako glavno stran dvignete nad konkurenco.


Za tiste, ki spletne strani še nimate


Če želite vašo brezplačno spletno stran ste na pravem mestu in ob pravem času, danes namreč obstaja res zelo veliko brezplačnih orodij za izdelavo spletnih strani.

Minimum


V Sloveniji za to uporabite platformo z imenom - Minimum, gre za res enostavno in specializirano rešitev: izdelava spletnih strani brezplačno! Minimum ponuja platformo, kjer se registrirate, v preprostem urejevalniku izpolnite obrazec in že imate svojo spletno stran, bolj preprosto ne gre!

Že samo ime - Minimum vam pove, da je to najmanj kar lahko storite, da se pojavite na spletu. Prav tako dobite minimalistično spletno stran, ki pa upošteva vse sodobne trende in standarde. Že z osnovno stranjo boste imeli vse kar imajo veliki, če želite še dodatne funkcionalnosti pa se lahko naročite na Premium (neobvezno).


Zakaj izdelati spletno stran z urejevalnikom Minimum?

 • Spletno stran izdelate sami in brezplačno, ter jo kasneje sami urejate.
 • Služi kot odlična spletna stran, ali podpora že obstoječi strani oz. trgovini.
 • Zmeraj nove funkcionalnosti in posodobitve.
 • Hitro se pojavite visoko v iskalniku Google.
 • Preko kontaktnega obrazca pridobivate veliko povpraševanj.​

Wix


Wix velja kot ena izmed največjih platform za izdelavo spletnih strani na svetu. Podobno kot Minimum, Wix ponuja brezplačno spletno stran, vendar je postopek veliko težji. Če nimate občutka za oblikovanje in premalo znanja o strukturi spletnih strani vam priporočamo, da izberete eno izmed predlog (tem) in vnesete le vaše vsebine na podlagi teme. Wix ponuja tudi plačljivo verzijo, kjer lahko dodate še lastno domeno, ter ostale funkcionalnosti, ki jih pri brezplačni strani nimate na voljo. Vse o platformi Wix najdete na njihovi uradni strani.


Ostalo


Vredno je preveriti še naslednje storitve:

 • weebly.com
 • squarespace.com
 • showit.co

Izdelava spletne strani je danes res enostavna!

Navodila za izdelavo spletne strani

Navodila za izdelavo


Ne glede na to, kako se boste lotili izdelave spletne strani, vam priporočamo, da se pripravite že pred samo izdelavo. Kaj lahko storite:


Seznanite se s konkurenco


Še pred začetkom izdelave, preverite, kaj dela konkurenca in kako komunicirajo. Kakšna je njihova vsebina in kje vse se pojavljajo. Vse kar boste videli, sami naredite 1x boljše in v večjem obsegu.


Dobro in unikatno ime


Priporočamo, da si izberete unikatno ime in si ga rezervirate na vseh platformah (tudi, če jih za zdaj še ne boste uporabljali): Facebook, Instagram, Linkedin, YouTube, Twitter, karkoli!


Vsebine


Bistvo vsake spletne strani so vsebine. Tako besedila, kot fotografije. Vse bolj pomembni pa so tudi video posnetki. Pripravite si opis podjetja, opis storitev oz. produktov. Pripravite si kontaktne informacije, predstavitev članov (ekipe) podjetja, itd. Za fotografije uporabite res najboljše, če je mogoče izberite profesionalen fotoaparat, uporabite lahko tudi brezplačno knjižnico profesionalnih fotografij: pexels.com. Za video posnetke priporočamo kar YouTube. Več kot boste imeli pripravljenih vsebin, lažja bo izdelava!


Izdelava spletne strani


Izberite brezplačno platformo, Wix ali Minimum, ali pa izdelajte profesionalno stran na platformi Wordpress ali Joomla. Še najboljše pa bo, če se poslužite kar vseh rešitev. Več, kot boste imeli profilov/strani, večji bo vaš doseg. Vsekakor pa se vedno fokusirajte na eno glavno stran, vsi ostali kanali naj bodo le podpora glavni strani.


Kako naprej?

Če imate lokalno podjetje vam priporočamo še, da si izdelate Google My Business profil, saj vas bodo tako lažje našli (na zemljevidu), predvsem lokalne stranke. Prav tako vam priporočamo, da vaše podjetje dodate na platformo: Odpiralnicasi.com. Na družbenih omrežjih bodite zanimivi in konsistentni, objavljajte redno in dodajte dodano vrednost vašim oboževalcem. Seveda ne pozabite napisati objave o vaši novi spletni strani.

Zaključek


Danes ste lahko na spletu v zelo kratkem času in z zelo malo truda. Zato nič več izgovorov! Obstajajo spletne rešitve, kjer lahko spletno stran izdelate samostojno in popolnoma brezplačno. Če želite več, pa se poslužite profesionalne izdelave spletnih strani pri digitalnih agencijah. V vsakem primeru se vam bo zelo splačalo.

Delite to objavo