Ključni vidiki HACCP smernic v profesionalnih kuhinjah

V

arnost hrane predstavlja temelj delovanja vseh gostinskih obratov, kjer sistem HACCP (Analiza tveganja kritičnih kontrolnih točk) igra ključno vlogo. 

Ta mednarodno priznani sistem, ki se je razvil v 60. letih za potrebe ameriškega vesoljskega programa, zagotavlja zaščito pred biološkimi, kemičnimi in fizičnimi tveganji v procesu proizvodnje in skladiščenja hrane. V Sloveniji je uporaba sistema HACCP obvezna po zakonu RS o zdravstveni ustreznosti živil, kar gostinskim obratom nalaga spoštovanje visokih standardov higiene.

V Sloveniji je uporaba HACCP obvezna po zakonu RS.

Prilagoditev opreme in procesov


Za doseganje standardov HACCP morajo biti tako gostinska oprema kot procesi v profesionalnih kuhinjah prilagojeni tem določilom. Med drugim mora biti tako hrana termično obdelavo nad 60 °C, kuhinja pa ločena na čisti in umazani del. 


Rešitve?

Osrednje mesto v moderni profesionalni kuhinji zavzema gostinska oprema. Parnokonvekcijska pečica Zanussi Professional denimo omogoča natančen nadzor nad termično obdelavo. Sistemi, kot je Zanussi Connectivity & Match, optimizirajo procese kuhanja in hitrega hlajenja, zagotavljajo dolgotrajno obstojnost živil ter zmanjšujejo odpadke hrane. Ta integrirani pristop ne samo da izpolnjuje zahteve HACCP, ampak tudi izboljšuje kakovost pripravljene hrane.

Zaključek


Podjetje Pajntar d.o.o. vam pri načrtovanju vaše kuhinje zagotovi svetovanje in izvedbo, ki sledi smernicam HACCP, ergonomiji ter optimizaciji procesov za kar maksimalno produktivnost osebja in higienske standarde.


Ustrezen nadzor in organizacija procesov v skladu s HACCP smernicami sta ključna za zagotavljanje varnosti hrane v gostinskih obratih. Pajntar d.o.o. ponuja rešitve, ki gostincem pomagajo doseči te standarde, od načrtovanja kuhinj do izbire opreme, ki podpira najvišje higienske in kakovostne standarde.

Delite to objavo