Prezračevalne naprave: zakaj so pomembne za vaše zdravje in udobje

Ste vedeli, da je kakovost zraka v zaprtih prostorih lahko slabša od kakovosti zraka na prostem? To je posledica nepravilnega ali premalo pogostega prezračevanja, ki povzroča nabiranje vlage, plesni, prahu, alergenov, vonjav in drugih škodljivih snovi. Te snovi lahko negativno vplivajo na vaše zdravje in počutje, saj lahko povzročajo glavobole, utrujenost, draženje oči in dihalnih poti, alergije in astmo. Zato je pomembno, da poskrbite za ustrezno prezračevanje vaših bivalnih ali poslovnih prostorov.


Pri izbiri lokalne ali centralne prezračevalne naprave je pomembno upoštevati vaše potrebe, želje in možnosti - predvsem pa cilje prezračevanja.


Kako prezračevati prostore?


Prezračevanje prostorov pomeni izmenjavo zraka med notranjostjo in zunanjostjo. To lahko storimo na različne načine, odvisno od vrste objekta, velikosti prostorov, števila oseb in drugih dejavnikov. Najbolj preprost način je odpiranje oken in vrat, ki omogoča naravno prezračevanje. Vendar pa to ni vedno dovolj učinkovito, saj je odvisno od vremenskih razmer, temperature in vlage. Poleg tega lahko s tem povzročimo prevelike toplotne izgube in povečamo porabo energije za ogrevanje ali hlajenje.


Zato je priporočljivo uporabiti prezračevalne naprave, ki zagotavljajo nadzorovano prezračevanje z rekuperacijo toplote. To pomeni, da dovajajo svež zrak v prostore in odvajajo izrabljen zrak iz prostorov, pri tem pa vračajo toploto iz odvodnega zraka v dovodni zrak. Tako se ohranja prijetna temperatura in vlažnost v prostorih ter zmanjšuje potreba po dodatnem ogrevanju ali hlajenju.


Katero prezračevalno napravo izbrati?

Na trgu obstajajo različne vrste prezračevalnih naprav, ki se razlikujejo po načinu delovanja, zmogljivosti, učinkovitosti in ceni. Pri izbiri prezračevalne naprave je pomembno upoštevati vaše potrebe, želje in možnosti. Na splošno lahko ločimo dve vrsti prezračevalnih naprav: lokalne in centralne.


Lokalne prezračevalne naprave so namenjene za prezračevanje posameznih prostorov. So enostavne za montažo, saj zahtevajo le eno ali dve odprtini na zunanji steni. So idealne za prostore do 80 m2 in rekuperirajo do 80 % toplote. Primer lokalne prezračevalne naprave je Mitsubishi Electric VL-50, ki ima kompaktno obliko, tiho delovanje in energetsko ekonomičnost.


Centralne prezračevalne naprave so namenjene za prezračevanje celotnega objekta. Zahtevajo večji poseg v objekt, saj potrebujejo razvod cevi po celotni površini. Omogočajo prezračevanje vseh ogrevanih prostorov in rekuperirajo do 90 % toplote. Primer centralne prezračevalne naprave je Mitsubishi Electric Lossnay, ki ima visoko učinkovitost, nizko porabo energije in možnost povezave s klimatskimi sistemi.


Če želite izboljšati kakovost zraka v vaših bivalnih ali poslovnih prostorih, vam priporočamo, da se obrnete na podjetje REAM d.o.o.


Zakaj izbrati prezračevalne naprave Mitsubishi Electric?


Mitsubishi Electric je svetovno priznan proizvajalec klimatskih naprav in sistemov, ki se ponaša z več kot 90-letno tradicijo in kakovostjo. Njihove prezračevalne naprave so zasnovane tako, da zagotavljajo najvišjo stopnjo udobja in varnosti za uporabnike. So enostavne za uporabo, vzdrževanje in čiščenje. Poleg tega so opremljene s filtri, ki čistijo dovodni in odvodni zrak ter preprečujejo vdor prahu, cvetnega prahu, bakterij in virusov.


Če želite izboljšati kakovost zraka v vaših bivalnih ali poslovnih prostorih, vam priporočamo, da se obrnete na podjetje REAM d.o.o., ki je pooblaščeni zastopnik in distributer za prezračevalne naprave Mitsubishi Electric v Sloveniji. Njihovi strokovnjaki vam bodo svetovali pri izbiri najprimernejše prezračevalne naprave za vaše potrebe in poskrbeli za kakovostno montažo in servis. Ne zamudite priložnosti za bolj zdravo in prijetno bivanje!

Delite to objavo