Na kaj paziti ob nakupu klimatske naprave?

Najpogostejši razlog za nakup klimatske naprave je potreba po udobju. Uporabljamo jih med prehodnim obdobjem ali kot alternativo primarnega zimskega ogrevanja. Na kaj paziti ob izbiri?

Kazalo vsebine

  1. Kako izbrati ustrezno zmogljivost klime?
  2. Energijske nalepke Mitsubishi Electric
  3. Kaj je še pomembno?

Moč klimatske naprave je podana v vatih ali kilovatih (W, kW). A ta podatek je lahko zavajajoč, saj si ga bralec interpretira narobe in lahko zamenja porabo naprave z zmogljivostjo. Poglejmo, kako izbrati pravo klimatsko napravo in na kaj paziti.

Ogrevanje s klimo je 3 do 5-krat bolj varčno pri porabi energije kot tradicionalno ogrevanje.

Kako izbrati ustrezno zmogljivost klime?


V kolikor imamo dom zadostno izoliran, lahko na to vprašanje odgovorimo s preprosto tabelo, v kateri je podana prostornina sobe (m3) in potrebna moč naprave (kW).


  • Pri 50 m3 je potrebna moč naprave 2,0 kW.
  • Pri 70 m3 je potrebna moč naprave 2,6 kW.
  • Pri 100 m3 je potrebna moč naprave 3,7 kW.
  • Pri 130 m3 je potrebna moč naprave 5,0 kW.
  • Pri 170 m3 je potrebna moč naprave 6,0 kW.
  • Pri 200 m3 je potrebna moč naprave 7,0 kW.


Moč ogrevanja klimatske naprave je vsota energije iz okolja ter energije, ki je potrebna za to, da poganja kompresor. Zmogljivost ogrevanja je 3-krat večja kot sama poraba energije. Npr. klimatska naprava potrebuje za svoje delovanje 1 kW energije, vendar spusti nazaj v okolje približno 3 kW energije (hladen ali topel zrak). V primerjavi s tradicionalnim ogrevanjem je ogrevanje s klimatsko napravo med 3 in 5-krat bolj varčno pri porabi energije.


Energijske nalepke


Hrupnost naprave nam pove kolikšna je glasnost delovanja zunaj ali znotraj klimatske naprave. Jakost zvoka je izražena v decibelih (dB) in je podatek, ki se ga pogosto spregleda pri nakupu. Jaskot zvoka naprave med delovanjem lahko najdete na energijski nalepki.

Območje delovanje hlajenja da informacijo o razponu delovanju hlajenja prostora naprave glede na zunanjo temperature.

Energetska učinkovitost na energetski nalepki

Energetska učinkovitost je prikazana na energetski nalepki, ki mora biti zakonsko prilepljena na vsaki klima napravi, ki je bila kupljena po 1. januarju 2013. Ocena energijskega razreda je sorazmerno povezana s porabljeno energijo naprave. Razpon oz. lestvica energijskega razreda je med A+++ ter D. Vsak razred je zaradi preglednosti označen s svojo barvo. 

Kategorija A+++ pomeni, da naprava spada med najbolj učinkovitejše in s tem povezana je tudi višja ocena SCOP in SEER. Za klimatske naprave z energijskim razredom A+++ velja, da spadajo med najbolj ekonomično naprave na trgu.


Kaj je še pomembno?


Pri izbiri klimatske naprave moramo biti pazljivi tudi glede ostalih dejavnikov. Pozanimati se moramo glede specifik in velikosti prostora, ki ga želimo ohladiti ali ogrevati. Preveriti moramo debelino izolacije stene in stropa, velikost in prepustnost oken v prostoru ter povprečno število oseb, ki se gibljejo v prostoru.


Sezonska učinkovitost je metoda za merjenje učinkovitosti ogrevanja in hlajenja klimatskih naprav. Ta za razliko od nominalne učinkovitosti (predhodnik oznake učinkovitosti) bolje odraža dejansko uspešnost klimatske naprave za ohlajevanje ter ogrevanje prostorov preko celotne sezone. SEER (koeficient gospodarnosti) izraža vrednost sezonske energetske učinkovitosti pri hlajenju. Večje kot je število SEER, višja je učinkovitost.


SCOP (sezonski koeficient učinkovitosti) pa izraža razmerje med količino porabljene in sproščene energije. Večje kot je število SCOP, več toplote oz. energije se sprosti v okolje kot je naprava porabila za svoje delovanje.


Letna poraba energije je poraba energije na leto, in je izražena v kWh. Predstavlja delež letne uspešnosti klimatske naprave SEER ali SCOP glede podnebno cono. V Evropi, pri čemer se upoštevajo vse tri podnebne cone je velja naslednja oznaka – zmerno (zelena barva), hladno (modra) in vroče podnebje (rdeče).


Seveda pa je ključno tudi, da klimatsko napravo izberemo pri zaupanja vrednem ponudniku naprav. Brezhibno izkušnjo nakupa vam z večletnimi izkušnjami, usposobljenostjo in široko servisno mrežo nudi podjetje Prava klima.


Z večletnimi izkušnjami, usposobljenostjo in široko servisno mrežo vam zagotavlja brezhibno izkušnjo pri iskanju ustrezne energetske rešitve za vaš prostor.


Zaključek


Ko izbirate klimatsko napravo, morate vedeti, na kaj sploh biti pozorni. Kakšna je prostornina vaših prostorov, kakšne so podnebne razmere v vaši okolici in drugi dejavniki. V tokratnem članku vse o tem.

Delite to objavo