Kraft pivovarstvo - majhnost, inovativnost in neodvisnost

Ste pivoljubec in radi preizkusite kaj novega, eksotičnega? Potem ste na pravem mestu - v družbi izvirnih ustvarjalcev kraft piv. Kaj definira kraft pivovarno in kakšno je kraft pivo, izveste v nadaljevanju.

Kazalo vsebine

  1. Kaj je kraft pivovarstvo?
  2. Razlika med kraft in “komercialnim”
  3. Kraft pivovarne v Sloveniji

Kaj je kraft pivovarstvo?


Umetnost pridelovanja piva se je začela že v Mezopotamiji. Pot do današnje raznolike ponudbe se je vila od klasičnega pivovarstva, ki so ga prevzele velike multinacionalne pivovarne, do malih garažnih, domačih pivovarn in butičnih, a profesionalnih kraft pivovarn. Če se je pivo še nedolgo nazaj “skrivalo” v senci vina, temu sedaj zagotovo ni več tako. Še več, popularnost in razvoj pivovarskega področja še vedno raste.


Pivovarstvo je umetnost, za katero potrebujemo kvalitetne sestavine, znanje o varjenju piva, merico inovativnosti in drznosti. Če pivovarstvu dodamo še “kraft” (ang. craft) dobimo butično, malo, tradicionalno in neodvisno pivovarno.

Kraft pivovarna Maister Brewery

Razlika med kraft in “komercialnim”


Butične ali obrtniške pivovarne se trudijo, da uporabljajo kvalitetne sestavine - kar tudi dvigne ceno steklenici ali kozarcu kraft piva in ne ciljajo na masovno proizvodnjo. Količina zvarjenega piva je za mikropivovarne omejena na 20 tisoč hl/leto. Uporabljajo tradicionalne postopke varjenja piva, tradicionalnim sestavinam (hmelj, ječmen, kvas, voda,...) pa dodajajo “eksotične” arome: breskve, čokolada, cimet, bezeg, citrusi …


Razlika med kraft in “komercialnim” pivom je tudi v fermentaciji. Pri varjenju piva je namreč ključna fermentacija, ki poteka v dveh fazah. Prva je pri pripravi kateregakoli piva naravna, druga fermentacija je pri kraft pivu naravna, medtem ko se pri “komercialnem” pivu običajno umetno vbrizga CO2.


Kraft pivovarna mora ostati v neodvisni lasti; le 25 % je lastnik lahko podjetje, ki ni kraft pivovarna.


Pri kraft pivu tudi zaznavamo polnejši in nenavaden okus ter intenzivnejše arome. Tudi barvna paleta piva je bogatejša pri kraft pivih - od temnejših do svetlejših odtenkov. 

Kraft pivovarne delujejo v lokalnem okolju, spodbujajo spoznavanje priprave in uživanje piva med pivci in ustvarjajo kulturo pitjo piva. 

Kraft pivovarstvo je kot umetniški atelje, kjer se odvija interpretacija zgodovine oz. že znanega z edinstvenimi preobrati in unikatnimi slogi.

Kraft pivovarne v Sloveniji


Prelomni začetek sega v leto 2008, ko sta se odprli pivovarni Vizir in Human Fish. V zadnjih nekaj letih se je število mikropivovarn močno dvignilo. Po podatkih FURS-a (5. februarja 2019) je bilo v Sloveniji 105 pivovarn, od tega je bilo 97 takšnih, ki so proizvedle manj kot 20.000 hl piva in sodijo med tako imenovane male proizvajalce piva (MPP). S pojavom nekomercialnih proizvajalcev piva se je razširila tudi raven znanja o pivu - različna društva, združenja in organizacije skrbijo za pretok informacij, izobraževanja in dogodke (npr. festivali piva). Združenje slovenskih pivovarjev, član katere je tudi Maister Brewery skrbi za izobraževanje potrošnikov in pivovarjev, povezuje slovenske pivovarje in tuje ter nudi platformo za povezovanje in razvoj članov. Male pivovarne v Sloveniji imajo tudi prijaznejšo davčno ureditev - plačujejo 50 % nižjo trošarino.

Maister Brewery - zgodba velikih Slovencev

Zaključek


Kraft pivovarstvo se najpogosteje prične v domači kuhinji, z mnogo entuziazma, preizkušanja, recepturami in pogostimi degustacijami med prijatelji. Takšna je bila tudi pot pivovarne Maister Brewery iz Kamnika - pivovarne, ki govori zgodbe velikih Slovencev (vsa piva so namreč poimenovana po velikih osebnostih - kot so general Maister, Jurij Vega, Rusjan ...).  Verjetno je ravno zaradi predanosti krafterjev, butične količine piva in njihove skrbne izdelave, kraft pivovarstvo še vedno v vzponu.

Delite to objavo