Kako ergonomsko oblikovanje kuhinje poveča dobiček?

Zakaj je ergonomsko oblikovanje v profesionalni kuhinji pomembno? Kakšne prednosti prinaša in zakaj mu moramo pri načrtovanju kuhinje nujno nameniti pozornost?

Kazalo vsebine

 1. Kaj sploh je ergonomsko oblikovanje?
 2. Ergonomsko oblikovanje kuhinje in učinkovitost
 3. Prednosti ergonomskega oblikovanja kuhinje
  1. Ergonomsko oblikovanje kuhinje prihrani čas
  2. Ergonomsko oblikovanje kuhinje zmanjša napake
  3. Ergonomsko oblikovanje kuhinje zmanjša obratovalne stroške
  4. Ergonomsko oblikovanje kuhinje optimizira delovni proces
 4. Sistem SkyLine Cook and Chill

Oprema v profesionalni kuhinji igra ključno vlogo pri učinkovitosti restavracije, hotela ali catering storitve. Če boste pri načrtovanju kuhinje upoštevali ergonomsko oblikovanje kuhinje, bo to imelo direkten vpliv na efektivnost osebja in donosnost vaše kuhinje.

Ergonomska zasnova kuhinje bi morala biti osrednja točka pri nakupu kuhinje.

Kaj sploh je ergonomsko oblikovanje?


Da bi se ljudje v svojem okolju dobro počutili, je pomembno, da je pohištvo prilagojeno njihovim potrebam in željam. Ergonomija se ukvarja prav s tem. Združuje človeka, njegovo okolje in delo. Tako predvsem v delovnem okolju igra pomembno vlogo in posamezniku olajša delo.


To je povezano s tem, kako se osebje počuti, ko dela, in do kakšne mere lahko intuitivno

deluje v svojem delovnem okolju. V profesionalni kuhinji to dosežemo na način, da kuhinjske elemente in aparate prilagodimo potrebam delovnih procesov in posameznikov. S preudarno izbiro vrhunskih aparatov in premišljeno razporeditvijo delovnih con v kuhinji vplivamo na prihranek časa in energije. Zmanjšamo količino nepotrebnega gibanja in dosežemo polni izkoristek naprav in učinkovitosti osebja.


Ergonomsko oblikovanje kuhinje in učinkovitost


“Učinkovitost” in “donosnost” sta v profesionalni kuhinji neločljivo povezani. Dobiček se lahko poveča, če je ergonomija kuhinjskega aparata oz. delovnega prostora v kuhinji dobro načrtovana. Pogosto se pri načrtovanju nove kuhinje pozabi na ergonomsko oblikovanje kuhinje, vrhunske funkcije aparatov pa se obravnavajo bolj v okviru cene kot pa izboljševalnika učinkovitosti.


Pri tem se je smiselno vprašati, če bi morala ergonomska zasnova kuhinje postati osrednja točka pri postopku načrtovanja in nakupa kuhinje? Kajti prav to je tisto, kar v profesionalni kuhinji ustvarja ključno spremembo. 


Prednosti ergonomsko oblikovane kuhinje


Kakšne prednosti posameznikom prilagojeno delovno okolje prinaša? Ergonomsko oblikovana kuhinja bo imela večjo učinkovitost in bo prinesla večji dobiček, ker bo:

 • zmanjšala obratovalne stroške,
 • povečala produktivnost,
 • zmanjšala napake, tveganja in odpadke,
 • zmanjšala pavze pri delu zaradi poškodb in bolniških odsotnosti.


Ergonomsko oblikovanje kuhinje prihrani čas


Največja prednost je v tem, da tovrstno oblikovanje kuhinje prihrani čas. Ergonomsko oblikovanje kuhinje oz ergonomsko oblikovani kuhinjski aparati omogočajo dodajanje novih rutin v obstoječi potek dela. Posledično olajšajo ali pospešijo izvajanje določenih nalog. S tem tudi skrajšajo čas in zmanjšajo raven strokovnega znanja, ki je za izvajanje nalog potrebno.

Sistem Cook & Chill deluje na način, da s sinhronizacijo vrhunskih naprav revolucionizira procese v kuhinji. 

Revolucionizirajte procese s Cook & Chill

Ergonomsko oblikovanje kuhinje zmanjša napake


Ker so v ergonomsko oblikovani kuhinji naprave daljinsko vodene, to pomaga zmanjševati napake in tveganja. Prav tako so mnogi procesi optimizirani. Denimo SkyLine Cook & Chill sistem poenostavlja procese in s perfektno sinhronizacijo naprav in vrhunsko tehnologijo izboljšuje izkušnjo kuhanja. To vpliva tako na kakovost hrane kot na zmanjševanje odpadkov hrane in prinaša mnoge druge prednosti.


Ergonomsko oblikovanje kuhinje zmanjša obratovalne stroške


Ker so stroji pametni in omogočajo intuitivno interakcijo z uporabnikom, se posameznik hitreje nauči, kako stroj uporabljati. To krajša krivuljo učenja in omogoča večjemu številu ljudi, da se naučijo, kako z aparati rokovati. Posledično je delo hitreje izvedeno, saj pride do prihranka pri času in osebju. 


Ergonomsko oblikovanje kuhinje optimizira delovni proces 


Prav tako oprema kuhinje, ki je popolnoma prilagojena potrebam osebja, pohitri delovne procese ter jih naredi bolj agilne in prijetne. S tem povečujemo donosnost, saj to vpliva na to, kako osebje deluje, se premika po prostoru ter komunicira z aparati in med seboj. Posledica je izboljšana kakovost delovnega življenja, manj poškodb in krajši čas bolniških odsotnosti. 

Ergonomsko oblikovanje izboljša kakovost dela

Pri tem pa je pomembno, da pred nakupom vrhunskega aparata ugotovite, kakšne prihranke, optimizacijo procesov in zmanjšanje tveganja vam bo ergonomija aparata prinesla. Pri tem upoštevajte celotno predvideno življenjsko dobo aparata. Aparat namreč plačate enkrat, a ga uporabljate daljše časovno obdobje.


Sistem SkyLine Cook and Chill


Eden od sistemov, ki v profesionalno kuhinjo prinašajo olajšanje procesov in zagotavljajo ultimativno izkušnjo kuhanja, je sistem SkyLine Cook & Chill. Srce sistema je v pametni in brezhibni komunikaciji med konvektomatom in hitrim ohlajevalnikom SkyDuo. Gre za sistem, ki izpopolnjuje in preobraža način kuhanja v vseh fazah procesa priprave hrane.


Zaključek


Ergonomsko oblikovanje kuhinje v profesionalno kuhinjo prinaša mnoge prednosti. Ključno je tako za počutje osebja na delovnem mestu kot tudi za optimizacijo procesov, efektivnost dela in pod črto - učinkovitost in donosnost kuhinje. 

Delite to objavo