Kakšno je dobro prezračevanje doma pozimi?

Prezračevanje doma - kako ustrezno prezračiti svoj dom?

Kazalo vsebine

 1. Zračenje prostorov
 2. Prednosti, ki jih prinaša kakovostno zračenje
 3. Kaj je rekuperacija
 4. Kako pozimi pravilno zračiti stanovanje
 5. Najboljši prezračevalni sistem
 6. Subvencija Eko sklada​

Kar do 90 % časa preživimo v notranjih prostorih - ste pozorni na zrak, ki ga dihate?

Včasih pozabljamo, kaj je zares pomembno za kakovostno bivanje. Velik poudarek dajemo na opremo prostorov in izgled doma, a pogosto pozabljamo na kakovost zraka, ki ga dihamo. Dobro prezračevanje je ključno za zdravje dihal in ustvarjanje udobja v svojem domu. Kakšno pa dobro prezračevanje doma sploh je - in kako si ga zagotoviti?


Zračenje prostorov


Glede na opravljene raziskave kar do 90 % časa preživimo v notranjih prostorih, pozimi še toliko več kot poleti. Kakovost zraka, ki ga dihamo, je zato še toliko bolj pomembna. Da bo vaš dom ustrezno prezračen in zrak kakovosten, je nujno, da ga stalno menjate s svežim. To lahko storite na več različnih načinov.


Eden od njih je zagotovo naravno zračenje prostorov z odpiranjem oken. Gre za zamuden način prezračevanja prostorov. Da bi prostore zadostno prezračevali, bi okna morali odpirati redno. Da ves zrak v hiši zamenjamo s svežim, običajno traja cca.2,5 do 3 ure. Istočasno na tak način lahko vnesemo nečistoče v prostor ter izgubljamo energijo (ogrevan zrak) skozi okna.


Medtem pa ima prezračevanje z rekuperacijo oz. “prisilno prezračevanje” prav nasproten učinek, saj energijo vrača v stavbo in jo uporabi za nadaljnje pogrevanje ali poleti za pohlajanje prostorov. V tem primeru se energija minimalno izgublja, prostor pa je v hladnih zimskih mesecih istočasno kakovostno ogrevan in odlično prezračen.


Prednosti, ki jih prinaša kakovostno zračenje

Kakovostno zračenje prepreči slab zrak

Poglejmo si, kakšne so prednosti, ki jih prinaša tovrstno prezračevanje:


 • V prostoru je kakovosten in svež zrak.
 • Tako preprečimo vlago in plesni v prostoru.
 • V prostor težje vdrejo nečistoče.
 • Ohranjamo zdravje dihal.
 • Ljudje v prostoru se odlično počutijo.
 • Dober zrak odlično vpliva na produktivnost ljudi.


Zaradi vseh teh razlogov je v prostorih, kjer se veliko zadržujemo, denimo doma in v pisarni ključno, da si zagotovimo dober in kakovosten zrak.


Kaj je rekuperacija


Prezračevanje s prezračevalno napravo tako odlično vpliva na kakovost zraka v prostorih. Kako pa prezračevanje z rekuperacijo deluje in kaj je rekuperacija? Rekuperaciji bi v slovenščini rekli “vračanje toplote”, prav zaradi prej omenjenega vračanja energije nazaj v stavbo s pomočjo prezračevalnega sistema. Tako s pomočjo prezračevanja podpremo delovanje klimatske naprave, toplotne črpalke ali drugega ogrevalnega sistema. Ne dovolimo namreč, da energija zapusti prostor, ampak jo ponovno uporabimo.


Ob tem je rekuperacija pravzaprav ključni proces, ki se dogaja v prezračevalnem sistemu, natančneje rekuperatorju zraka.

S pomočjo prezračevanja tudi “podpremo” delovanje ogrevalnega sistema.

Kako pozimi pravilno zračiti stanovanje


Pozimi je ključno, da kljub temu, da želimo imeti prijetno toplo, prostore zadostno prezračujemo. Kako si torej zagotoviti kakovosten zrak in se izogniti posledicam plesni na stenah, zatohlemu vonju in škodljivim delcem v zraku? Vlagi in plesni recite “adijo” s pomočjo vrhunskih prezračevalnih sistemov. Ne glede na to ali se odločite za lokalni prezračevalni sistem ali za centralno prezračevanje, je ključno, da izberete sistem, ki je istočasno kakovosten, učinkovit in varčen.


Najboljši prezračevalni sistem


Kdaj izbrati centralno in kdaj lokalno prezračevanje? Centralno prezračevanje je namenjeno predvsem novogradnjam, saj zahteva večji poseg v objekt. Medtem pa je lokalno prezračevanje namenjeno prezračevanju le dela stanovanja in pride prav predvsem pri adaptaciji doma. Lokalno prezračevanje je namreč mnogo bolj enostavno za vgradnjo. Izberite vrhunsko prezračevalno napravo VL-50 ali VL-100 z max. pretokom zraka 50 m3/h  oz. 100 m3/h in visoko učinkovitim izmenjevalcem zraka ter elegantnim dizajnom. 

Najboljše centralno in lokalno prezračevanje

Zaključek


Kakovost zraka v notranjih prostorih je ključna za udobje bivanja. Pozimi, ko dom dogrevamo, je še toliko bolj ključno, da ga prezračujemo s pomočjo prezračevanja z rekuperacijo. Ta namreč deluje na način vračanja toplote, kar pomeni, da energijo, ki jo dajo ogrevalne naprave, ponovno uporabi in s tem “podpre” ogrevalni sistem, ob tem pa zagotovi zdravje dihal.

Delite to objavo