Dvojna klimatska naprava – svežina v vsakem kotičku

K

limatsko napravo pogosto namestimo na hodnik, ki vodi v več prostorov. Vas skrbi, da to glede na ureditev vaših prostorov ne bo smotrno? V tem primeru vas reši zagate izbira dvojne klimatske naprave.

Kazalo vsebine

 1. Dvojna klimatska naprava – praktična rešitev, ko običajna klima ni dovolj
  1. Kdaj izbrati dvojno klimatsko napravo?
  2. Kakšne vrste dvojnih klimatskih naprav obstajajo?
  3. Montažo prepustite izkušenim
 2. Kako uporaba dvojne klimatske naprave izgleda v praksi?
 3. Na kaj biti pozorni pri nakupu dvojne klimatske naprave?

Običajne, klasične klimatske naprave imajo eno notranjo in eno zunanjo enoto. Včasih pa namestitev takšne klime ni dovolj. V tem primeru se lahko odločimo za nakup več klimatskih naprav. Ali pa izberemo dvojno klimatsko napravo, kjer na zunanji del objekta namestimo zunanjo enoto, v objektu pa prostore grejemo/hladimo z dvema notranjima enotama (ali več).

Dandanes je trg klimatskih naprav specializiran že do te meje, da lahko za vsak tip prostora določimo najprimernejšo klimo.

Dvojna klimatska naprava – praktična rešitev, ko klasična klima ni dovolj

Dvojna klimatska naprava

Dvojni klimatski napravi pogosto rečemo tudi multi split klimatska naprava ali klima z dvema (ali več) notranjima enotama. 


Kdaj izbrati dvojno klimatsko napravo?

 • Živite v večstanovanjski hiši, pa ne bi želeli, da bi bilo na fasadi nameščenih (pre)več zunanjih naprav?
 • Je vaše stanovanje večnadstropno in bi za hlajenje ali gretje prostorov istočasno potrebovali več klimatskih naprav?
 • Je površina vašega domovanja ali poslovnega objekta enostavno prevelika, da bi ga lahko ohladila ali ogrela le ena klimatska naprava?
 • Bi radi temperaturo prilagodili glede na posamičen prostor?
 • Bi želeli na želeno temperaturo ohladiti zelo velik prostor, a je za kaj takega ena notranja enota premalo?  


Ste na kakšno vprašanje odgovorili z “da”? O nakupu dvojne klimatske naprave je priporočljivo razmisliti prav v vseh naštetih primerih.


Kakšne vrste dvojnih klimatskih naprav obstajajo?


Dandanes je trg klimatskih naprav specializiran že do te meje, da lahko za vsak tip prostora določimo najprimernejšo klimo.


Pri izbiri dvojne klimatske naprave oz. multi split klimatske naprave lahko poiščemo fleksibilno rešitev – notranje enote namreč določimo glede na prostor.


Odločamo se med raznovrstnimi modeli notranjih enot:

 • Stenska klima – klasični model, kjer notranjo enoto klimatske naprave obesimo na steno
 • Talna klima – odlična rešitev za manjša in mansardna stanovanja
 • Kasetna oz. stropna klima – idealna izbira za tiste, ki ne marajo občutka prepiha
 • Kanalska klima – skrita očem, a dolgoživa


Zunanje in notranje enote kombinirate glede na vaše potrebe. Izberete notranje enote in zunanjo enoto, nato pa preverite njihovo kompatibilnost. In nikar sramežljivo, pomoč pri odločitvah naj vam nudijo strokovnjaki.

Nikar ne skrbite, izraz dvojna klimatska naprava malenkost zavaja – z eno zunanjo enoto lahko povežete kar do šest notranjih enot.

Montažo prepustite izkušenim – se splača


Če vas skrbi, da se boste morali za montažo nove klime preleviti v Spidermana, je skrb odveč. Prepustite namestitev profesionalcem in to se vam bo obrestovalo.


Strokovno izvedena storitev montaže vam zagotavlja, da bo vse postavljeno tako, kot mora biti.


Obenem pa je nakup klimatske naprave skupaj z montažo davčno ugoden. Na podlagi Zakona o davku na dodano vrednost plačali nižji davek – 9,5 % davek namesto 22 % (76. člen, ZDDV-1).


Do teh ugodnosti ste upravičeni ob izpolnjevanju treh pogojev:

 • Klimatsko napravo kupite kot fizična oseba
 • Namenjena mora biti za trajno bivanje
 • Površina stanovanja ne sme presegati 120 m² / površina hiše ne sme presegati 250 m²


Kako uporaba dvojne klimatske naprave izgleda v praksi?

Multi split klimatska naprava ali klima z dvema (ali več) notranjima enotama

Oglejmo si primer: Imate v pritličju prostor za klasično klimo, zgoraj v mansardi pa zelo nizek strop? 


V tem primeru se lahko odločite za umestitev dvojne klimatske naprave. Spodaj kot notranjo enoto izberete klasično klimo, v mansardi pa vas v vročih poletnih mesecih hladi talna klima.


Z vsako notranjo klimatsko napravo upravljate posebej. Temperaturo prilagodite glede na potrebe posamičnega nadstropja.


Pritlični del hiše ima drugačne bivanjske pogoje kot mansarda. Zato z umestitvijo najbolj primernega modela klimatske naprave in ločeno regulacijo temperature poskrbite za višjo energijsko učinkovitost naprav. S tem ste prijazni do okolja. Pa tudi do svoje denarnice, saj so stroški porabe električne energije nižji kot bi bili sicer.


Namestitev dvojne klimatske naprave se bo poznala tudi na zunanjem videzu objekta, saj boste na pročelje namestili zgolj eno zunanjo napravo.


Ob prijetno ohlajenih poletnih večerih boste prisluhnili zgolj čričkom, saj vaših ušes ne bo motilo šumenje klimatske naprave. Dvojne klimatske naprave so namreč izjemno tihe, ker imajo kompresor vgrajen v zunanji enoti.


Se vam zdi, da bi bila tudi namestitev dveh notranjih enot premalo? Nikar ne skrbite, izraz dvojna klimatska naprava malenkost zavaja – z eno zunanjo enoto lahko povežete kar do šest notranjih enot.


Na kaj biti pozorni pri nakupu dvojne klimatske naprave?

Pred nakupom klimatske naprave je pomembno premisliti o vaših dejanskih potrebah, željah in načrtih. Vi ste tisti, ki najbolje poznate svoje bivalne in delovne navade, z njimi pa je povezana tudi izbira prave klimatske naprave.


Zakaj bi si sami razbijali glavo s poglobljeno primerjavo različne ponudbe klimatskih naprav, če vam pri tem lahko pomagajo strokovnjaki, ki so specializirani prav za to področje in imajo pri delu dolgoletne izkušnje?


Specifike svojega življenjskega sloga zaupajte strokovnjakom, ki bodo poiskali rešitev, ki bo ustrezno zadovoljila vaše potrebe. Te najdete pri podjetju Ream, ki so uradni distributer za svetovno priznano blagovno znamko Mitsubishi Electric, špansko blagovno znamko Kaysun in blagovno znamko Mitsubishi Electric Hydronics.


V podjetju Ream so se za klimatizacijo prostorov specializirali že leta 1995. Njihove bogate izkušnje zagotavljajo, da so zaupanja vredni svetovalci in ponudniki. Strokovnjaki za klimatske naprave bodo poskrbeli za optimalen izbor, v udobju vašega doma pa boste lahko uživali na natančno tisti temperaturi, ob kateri se počutite najbolje.


Nakupu klimatskih naprav sledi še ustrezno vzdrževanje. V podjetju Ream imajo široko razvejano mrežo servisov, ki bodo poskrbeli, da bo vaša (dvojna) klimatska naprava v vaš dom vnesla zdravo in energetsko učinkovito svežino.


Zaključek


Dvojna klimatska naprava je rešitev za vse tiste, ki si v objektu želite več notranjih enot. Klima z dvema notranjima enotama omogoča fleksibilno regulacijo temperature. Je izjemno tiha in varčna. Idealna rešitev za vse, ki radi uživajo v udobnih, prijetno temperiranih prostorih.

Delite to objavo