Lokalno prezračevanje doma

Mitsubishi Electric — Prezračevanje.

 

Zakaj je prezračevanje prostorov pomembno in kdaj izbrati lokalno prezračevanje? Kakšne so njegove prednosti v primerjavi s centralnim prezračevanjem? Preberite si vse o tem.

 

Kazalo vsebine:

 • Kakovostno prezračevanje prostorov
 • Lokalni sistemi prezračevanja
 • Kdaj izbrati lokalno prezračevanje?
 • Najboljši prezračevalni sistemi
 • Subvencija Eko sklada
 • Centralni prezračevalni sistem

 

Dobro počutje v domu je ključno za kakovost bivanja. Tako kot poskrbimo za prijetno vzdušje in opremo doma po svojih željah, je pomembno, da poskrbimo tudi za kakovostno prezračevanje / rekuperacija in posledično dober zrak v prostorih.

 

Kakovostno prezračevanje prostorov

 

Poleg temperaturnega in svetlobnega udobja je kakovost zraka, ki ga dihamo, bistvena za dobro počutje. Poglejmo, kaj vse nam kakovostno prezračevanje prostorov prinaša:

 

 • ustvarja zdravo bivalno okolje,
 • odstranjuje neprijetne vonjave in slab zrak,
 • zagotavlja ustrezno vlažnost prostorov,
 • preprečuje nastanek plesni,
 • zmanjšuje toplotne izgube in znižuje stroške ogrevanja.

 

Lokalno prezračevanje doma

 

Prednosti prezračevalnega sistema.

 

Posledično se boste s pomočjo kakovostnega prezračevanja izognili posledicam slabega zraka v prostoru, med katerimi so: utrujenost, glavobol, slabša koncentracija, težave s spanjem, alergije in druge težave.

 

Lokalno prezračevanje izberite kadar adaptirate objekt ali želite prezračevati le del objekta.

 

Lokalni sistemi prezračevanja

 

Pri zagotavljanju optimalne klime v prostorih pa naravni način prezračevanja z odpiranjem oken žal ni najbolj uspešen. Predvsem sodobne stavbe, ki so zgrajene na način, da so kar se da neprodušne, za kakovostno klimo zahtevajo prezračevalni sistem.

 

Kdaj izbrati lokalno prezračevanje?

 

Pri tem so odlična izbira lokalni sistemi prezračevanja. Prednosti, ki jih lokalno prezračevanje prinaša, so predvsem v njegovi praktičnosti in enostavnosti vgradnje. Lokalno prezračevanje namreč ne posega v arhitekturno zasnovo objekta in ne zahteva vgradnje posebnih elementov za distribucijo zraka.

 

Lokalno prezračevanje doma

Vgradnja prezračevalnega sistema.

 

Zato je lokalno prezračevanje odlična izbira, kadar adaptirate oz. sanirate stanovanje ali objekt, saj lokalne prezračevalne enote namestite enostavno in brez večjih finančnih investicij. Za vgradnjo lokalne rekuperacije je namreč potrebno narediti največ dve odprtini na zunanji steni stavbe. To je odvisno tudi od izbire prezračevalne enote.

 

Prav tako lahko lokalno rekuperacijo vgradite zgolj v del stanovanja, kar vam omogoča dodatno prilagodljivost. To je odlična rešitev za prezračevanje garaž ali kleti, kjer želite odstraniti prekomerno vlago. Lokalne prezračevalne enote omogočajo prezračevanje prostorov do površine 80 m2 in rekuperirajo do 80 odstotkov toplote. Prav tako je lokalna prezračevalna enota pri svojem delovanju izredno neopazna in tiha.

 

Najboljši prezračevalni sistemi

 

Lokalno prezračevanje

Najboljši prezračevalni sistem.

 

Izberite kakovostni prezračevalni sistem. Vrhunska izbira je lokalna prezračevalna enota Mitsubishi Electric, ki zagotavlja enostavno namestitev ter vsebuje dvostopenjski ventilator in zračni filter EU-G3, opcijsko pa tudi visoko učinkovit filter vhodnega zraka (F7). Ta naprava je uvrščena na seznam Eko sklada.

 

Subvencija Eko sklada

 

Subvencije Eko sklada ne spreglejte, če se odločate za investicijo v prezračevalni sistem. Omogoča vam namreč do 20 % investicije priznanih stroškov oz. maksimalno do 300 evrov za lokalno prezračevalno enoto ali do 2.000 evrov za centralno prezračevalno enoto.

 

Za koriščenje subvencije Eko sklada mora vaša izbrana prezračevalna enota izpolnjevati zahtevane pogoje. Med drugimi:

 

 • Mora dosegati zadostni toplotni izkoristek rekuperacije toplote.
 • Ne sme presegati določene specifične vhodne moči.

 

Tako lokalne kot centralne prezračevalne enote, ki ustrezajo zahtevanim pogojem, najdete na seznamu Eko sklada.

 

Lokalno prezračevanje

 

S pomočjo subvencije Eko sklada si zagotovite povrnitev do 20 % investicije v prezračevalno enoto.

 

Centralni prezračevalni sistem

 

Lokalno prezračevanje je torej odlična izbira, kadar želite prezračevalno enoto namestiti naknadno pri že obstoječem objektu. Kdaj pa izbrati centralno prezračevanje?

 

Centralni prezračevalni sistem je prava izbira pri novogradnjah ali celovitih prenovah objektov. Prednost centralnega prezračevanja je namreč v tem, da celovito prezračuje celoten objekt in doseže prav vse prostore. Tudi denimo hodnike in druge prostore, ki so pri lokalnem prezračevanju lahko izvzeti. Prav tako ima centralno prezračevanje odličen energijski izkoristek.

 

Medtem pa je njegova slabost v tem, da zahteva večji poseg v objekt in namestitev večjega števila inštalacij, kar njegovo vgradnjo naredi tehnično in finančno zahtevno.

 

Zaključek

 

Dober zrak v prostorih, kjer se največ zadržujemo, je eden od ključnih dejavnikov kakovostnega bivanja. Pri tem ima pri sodobnih objektih ključno vlogo kakovosten prezračevalni sistem. Pogledali smo si, kdaj izbrati lokalni prezračevalni sistem in kakšne prednosti prinaša.

Delite to objavo