Prednosti lokalnega in centralnega prezračevalnega sistema

Prezračevalni sistemi postajajo nova norma in so obvezna izbira predvsem pri gradnji novogradenj, saj nam prinašajo mnoge prednosti. Kakšna je njihova naloga?


Iz prostorov odvajajo vlago, vonjave in škodljive snovi, ob tem pa v prostor vnašajo svež zrak, obogaten s kisikom.


Zakaj bi sploh izbrali prezračevalni sistem?


»Včasih nihče ni govoril o prezračevalnih sistemih, zakaj bi to potrebovali sedaj?« se morda kdo sprašuje. Z napredkom tehnologije se ustvarjajo nove optimalne rešitve, ki nam omogočajo izboljšanje kakovosti bivanja. Ena od njih so prezračevalni sistemi, ki so danes odlična alternativa ročnemu prezračevanju prostorov, prinašajo pa tudi druge prednosti.


Odpiranje oken je nepraktično, ob tem pa tudi ruši razmerje med hlajenjem in ogrevanjem prostora. Prav tako odpiranje oken še ne zagotavlja kakovosti zraka v prostoru, saj bi za to okna morali odpirati res pogosto, zunanji zrak pa bi moral biti čist in svež. Temu žal pogosto ni tako. Ko odpremo okna, pogosto v prostor spustimo nečistoče in nadležne insekte, ob tem pa smo izpostavljeni tudi zvočnemu onesnaževanju.


Čas za kakovostno bivanje


Kakšne so torej prednosti prezračevalnih sistemov? Njihova prednost je, da zagotavljajo stalno in konsistentno izmenjavo zraka, ob tem pa minimalne toplotne in energijske izgube. Zrak v prostoru je tako ves čas svež in konsistentno ohranja stabilno temperaturo, ki jo izberemo sami. Delo, počitek, športna aktivnost in druge dejavnosti tako lahko izvajamo brezskrbno in se ob tem počutimo odlično.

Prezračevalni sistemi nam omogočajo višjo kakovost bivanja, saj nam zagotavljajo konsistentno dovajanje svežega zraka v naše prostore.

Na trgu so prisotni mnogi ponudniki prezračevalnih naprav, med katerimi za učinkovite in zanesljive veljajo prezračevalne naprave Lossnay znamke Mitsubishi Electric, katerih uradni distributer je REAM.


Razlika med centralnim in lokalnim prezračevalnim sistemom


Kakšna pa je razlika med centralnim in lokalnim prezračevalnim sistemom? Centralni prezračevalni sistem je celovita rešitev prezračevanja, s katero poskrbimo za prezračevanje celotnega objekta. Lokalni prezračevalni sistem pa je namenjen prezračevanju le dela objekta ali stanovanja. V nekaterih primerih lokalno prezračevanje uporabimo tudi z namenom odstranjevanja prekomerne vlage v garažah in kleteh.


Poglejmo si specifike vsakega od teh sistemov in kdaj uporabiti katerega od njiju.

Razlike med lokalnim in centralnim prezračevalnim sistemom

Centralni prezračevalni sistem


Kar centralni prezračevalni sistem v prvi vrsti loči od lokalnega, je dejstvo, da je centralni sistem prezračevanja celovita rešitev prezračevanja, vgrajena v celoten objekt. Posledično je bolj komplesna tudi namestitev naprav in inštalacij, zaradi česar je tovrstno prezračevanje namenjeno predvsem novogradnjam. V primeru adaptacij ali renovacij bi namreč zahtevalo prevelik poseg v obstoječ objekt in bistveno previsoko investicijo. Druga prednost centralnega prezračevanja je, da je vpihovanje zraka bolj celovito in doseže tudi prostore kot so hodniki in shrambe. Poleg tega pa centralni prezračevalni sistem tudi zagotavlja boljši energijski izkoristek in omogoča napredne načine upravljanja.


Lokalni prezračevalni sistem


Kakšne pa so specifike lokalnega prezračevalnega sistema? Njegova največja prednost je, da za vgradnjo ni potreben zahteven poseg, pač pa zgolj enostavna montaža. Zanj se odločite takrat, ko potrebujete prezračevanje le dela stanovanja, do površine nekje 80 m2. Ob tem tudi omogoča napredne možnosti regulacije kot so denimo filtracija zraka in kontrolirano prezračevanje. Prednost pred centralnim prezračevalnim sistemom je tudi v tem, da lokalnega prezračevalnega sistema ni potrebno vzdrževati in čistiti.


Kakšno prezračevanje boste izbrali vi?


Oba sistema prezračevanja imata tako svoje prednosti in slabosti. Da bi izbrali tistega, ki vam bo prinašal največ koristi, si lahko preberete še podrobnejšo primerjavo med centralno in lokalno prezračevano napravo.


Zaključek


Prijetno in udobno bivanje je neposredno povezano s kakovostjo bivalnega okolja. Med drugim je izrednega pomena kakovost zraka, ki ga dihamo. Centralne in lokalne prezračevalne naprave na tem področju ustvarjajo neverjetne priložnosti. Omogočajo svežino in čistočo zraka brez da bi odpirali okna, s čimer poskrbijo tudi za praktičnost, in preprečujejo vstop nečistoč v naš dom iz zunanjega okolja.

Delite to objavo