Kako deluje toplotna črpalka?

Kaj se zgodi znotraj toplotne črpalke, da lahko ogreje vaš dom v hladnih dneh? Preberite o tem, kako deluje toplotna črpalka.

Kazalo vsebine

 1. Deluje na okolju prijazen način
 2. Trije krogotoki toplotne črpalke
 3. Kako je sestavljena?
 4. Proces prenosa energije
 5. Toplotna črpalka - zrak voda
 6. Kako deluje toplotna črpalka zrak voda?
 7. Toplotna črpalka Mitsubishi Electric
 8. Zakaj se odločiti za toplotno črpalko?

Ko za svojo družino ustvarjamo dom, želimo ustvariti kakovostno bivanjsko okolje. Takšno, v katerem prevladujejo udobje, estetska dovršenost in toplina. Pri izbiri doma kot tudi ogrevalnega sistema vsakdo sledi svojim vrednotam. Marsikdo se danes nagiba k ogrevalnim sistemom prihodnosti, ki so zeleni in ekološki - ob tem pa tudi bolj varčni.


Deluje na okolju prijazen način


Eden najbolj priljubljenih načinov ogrevanja danes je toplotna črpalka. Poleg tega, da je izredno varčna in ima mnoge prednosti, deluje na okolju prijazen način. Toplotna črpalka namreč toploto od enega toplotnega vira premika k drugemu. Energijo vzame iz okolja in jo ogreto na želeno temperaturo oddaja v prostore, ki jih ogreva. Kako deluje toplotna črpalka?

Toplotna črpalka energijo prenaša iz enega toplotnega vira k drugemu.

Trije krogotoki toplotne črpalke


Toplotna črpalka deluje na način, da uporabi energijo iz vode, zemlje ali zraka, torej iz zunanjega okolja. Nato jo v krožnem procesu znotraj toplotne črpalke dvigne na primerno temperaturo in jo prenese na vodo v ogrevalnem sistemu. Prenos toplote v toplotni črpalki se dogaja preko treh krogotokov, ki so medsebojno neodvisni, vsi pa imajo za proces pomembno vlogo.


Za lažjo predstavo: proces delovanja toplotne črpalke je tehnološko ravno obraten kot denimo delovanje hladilnika ali klimatske naprave.


Pri delovanju toplotne črpalke ima zelo pomembno vlogo hladilno sredstvo oz. delovni medij. Ta sprejema oz. sprošča toploto in s tem prilagodi temperaturo na raven, ki je v določenem delu procesa v krogotokih potrebna.


Kako je sestavljena?


Vse to se dogaja v dveh enotah toplotne črpalke - ene, ki je postavljena v notranjosti doma in druge, ki se nahaja zunaj. Tako zunanja kot notranja enota pa obsegata elemente naprave, ki omogočajo normalno delovanje toplotne črpalke.


Ključni sestavni deli toplotne črpalke so:

 • Izmenjevalec hladivo/voda
 • Kompresor
 • Uparjalnik
 • 4-potni ventil


Proces prenosa energije


Preko vseh teh štirih elementov se energija stalno krožno pretaka. V procesu se zgodi prenos toplote iz zunanjega okolja, nato dvig energije in povišanje temperature hladilnega sredstva ter prenos energije iz hladilnega sredstva v ogrevalni sistem - in s tem ogrevanje našega doma na želeno temperaturo.

Elementi in delovanje toplotne črpalke

Toplotna črpalka - zrak voda


Najbolj investicijsko ugodna je toplotna črpalka zrak voda, saj je najcenejša in tudi daleč najbolj priljubljena izbira toplotne črpalke v Sloveniji. Uporabi se jo lahko skoraj v vsakem tipu objekta, prav tako pa je v primerjavi z drugimi tipi toplotnih črpalk zelo enostavna in ugodna tudi za montažo in vzdrževanje.

Delovanje toplotne črpalke je okolju prijazno.

Kako deluje toplotna črpalka zrak voda?


Običajno se toplotne črpalke zrak voda projektira tako, da pokrijejo vse toplotne izgube objekta do zunanje temperature - 13 °C. Pod to mejo pa se toplotno črpalko kombinira z drugim ogrevalnim virom, denimo električnim grelom. To pomeni, da več kot 98 % toplotnih potreb objekta pokrijemo z delovanjem toplotne črpalke.


Da takšna toplotna črpalka lahko normalno deluje, sta potrebna tako zrak kot voda. Pri tem je zrak medij iz okolice, ki toploto oddaja, voda v vašem domu pa medij, ki toploto sprejema. Ker toplotna črpalka zrak voda kot vir toplote uporablja zunanji zrak, je njeno delovanje okolju prijazno. Uporablja namreč obnovljive vire energije.


Toplotna črpalka Mitsubishi Electric


Izredno priljubljene in priznane toplotne črpalke zrak voda so toplotne črpalke Mitsubishi Electric, serije Ecodan ali Zubadan. Te poskrbijo za brezhibno delovanje v različnih podnebnih režimih in so namenjene predvsem za vgradnjo v stanovanjske objekte, ki za ogrevanje uporabljajo nizko-temperaturni vir ogrevanja.


Toplotne črpalke Mitsubishi Electric enostavno nadzorujete od kjerkoli ste s pomočjo aplikacije MELCloud. Ta vam preko Wi-Fi vmesnika omogoča krmiljenje na daljavo preko tablice, telefona ali računalnika.

Udobje v domu s toplotno črpalko

Zakaj se odločiti za toplotno črpalko?


Ključna prednost toplotnih črpalk je, da imajo izredno dober energetski izkoristek. Ta je sicer odvisen tudi od zunanje temperature zraka, ki se uporabi kot toplotni vir. A tudi v najhladnejših mesecih je izkoristek boljši kot pri običajnih načinih ogrevanja. Ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke tako predstavlja velik finančni prihranek - tudi do trikratni prihranek v primerjavi z drugimi načini ogrevanja.


Investicija v toplotno črpalko pa se izplača tudi zato, ker se povrne v nekaj letih. Še več - ob investiciji v toplotno črpalko lahko koristite tudi subvencijo Eko sklada. Vas zanima več? Toplotne črpalke imajo še mnoge druge prednosti.


Zaključek


Toplotna črpalka deluje na način, da prenaša energijo iz enega toplotnega vira k drugemu. Ker uporablja energijo iz zunanjega okolja, je okolju prijazna in predstavlja ogrevanje prihodnosti. Je tudi izredno varčna, zato je vedno bolj priljubljena izbira v primeru novogradenj, pa tudi adaptacij doma.

Delite to objavo