IR paneli v pametni hiši

P

iše se leto 2023 in velik del našega življenja se je že preselil na splet. Tudi kakovost bivanja v naših stanovanjih je že močno povezana z daljinskim in mobilnim upravljanjem, povezljivost naprav v tako imenovan internet stvari pa nam omogoča življenje v pametnih hišah, katerih del so lahko tudi IR paneli.

IR paneli se lahko povezujejo z drugimi napravami v pametni hiši in omogočajo višjo raven bivanja.

Kaj so IR paneli?IR paneli so sodoben način ogrevanja. V osnovi gre za panele, ki izkoriščajo električno energijo, da jo pretvorijo v infrardeče valovanje, s katerim segrevajo površine v prostoru. Ogrevanje z IR paneli je podobno toploti, ki jo čutimo na topel sončen dan, saj gre za enako energijo, le da IR paneli s toploto ne oddajajo še škodljivih UV žarkov. IR paneli ogrevajo vse površine, na katere naletijo na svoji poti, zato so prostoru topli pohištvo, stene in tla, prav tako pa se ogrevajo osebe v njem.


IR paneli ne ogrevajo zraka, kar pomeni, da se topel in mrzel zrak nikoli ne mešata, s čimer preprečujemo dvigovanje prahu. Prav tako tople stene onemogočajo pojav vlage ali plesni. IR paneli so zato zelo primerni za ljudi z zdravstvenimi težavami. 


Za svoje delovanje IR paneli potrebujejo je električno napajanje, pri porabi pa so zelo varčni. Montaža in uporaba takih panelov sta zelo preprosti, povezujemo pa jih lahko s termostati in tako upravljamo na daljavo.


IR paneli kot del pametne hiše

Ogrevanje z ir paneli

Pametna hiša je koncept, ki sloni na internetu stvari. To pomeni, da so naprave v hiši med seboj povezane in zaradi tega usklajene, upravljamo in nadzorujemo pa jih lahko tudi mi preko svojih telefonov. Naj navedemo primer: če termostat v hiši pokaže povišane temperature, se lahko avtomatsko spustijo senčila, hkrati pa se prižge še klima. Takih scenarijev je lahko seveda še več in tudi bolj kompleksni so lahko. Vanje pa lahko vključimo tudi IR panele.


Takoj, ko ima naprava možnost priklopa na elektriko ali na termostat, lahko postane del pametne hiše. IR panele lahko nadzoruje termostat, ki je povezan še z drugimi sistemi, kar pomeni, da se bodo avtomatsko vklopili, ko bodo temperature prenizke ali ko bo to zahtevala neka druga naprava. Še vedno lahko z IR paneli upravljamo ročno, preko termostata, nadzornega panela v hiši ali preko mobilne aplikacije. Možnosti je seveda veliko.

IR paneli se avtomatsko izklopijo, ko termostat zazna prenizko temperaturo ali ko to zahteva kakšna druga naprava v pametnem domu.

Okoljski vidik pametnega upravljanja z ogrevanjem


Smisel pametnega doma je v povečanem udobju bivanja, večji varnosti in predvsem v avtomatizaciji procesov. Zakaj se ne bi hiša sama zaklenila, ko ni nikogar doma? Tudi trava se lahko zaliva, ko je zelenica presuha in ko pade mrak. Z avtomatizacijo nam je odvzeto breme dela in skrbi, saj vemo, da bodo določena dela stekla sama od sebe. Pomemben vidik povezave katerekoli naprave v pametno hišo - tudi IR panelov - pa je tudi v optimizaciji njihovega delovanja. Ogrevanje bo tako trajalo samo toliko časa, kot je to res potrebno, s čimer bomo prihranili pri energiji, naprave pa bodo imele daljšo življenjsko dobo, kar pomeni manj odvečnih panelov na deponijah. Zavedati pa se moramo, da je IR panele mogoče reciklirati in dodatno zmanjšati njihov ogljični odtis.


Povzemimo


IR paneli so sodoben in varčen način ogrevanja, ki ga zlahka vključimo v sistem pametne hiše. Tako optimiziramo njegovo delovanje, prihranimo pri električni energiji in posatemo del pametne, trajnostno naravnane skrbi za okolje. Za svetovanje o najprimernejših IR panelih se posvetujte s strokovnjaki v spletni trgovini Prava klima, kjer poleg odličnih produktov dobite še strokovno montažo.

Delite to objavo