Poznate vse načine delovanja klimatske naprave?

D

aljinec sodobne klimatske naprave ima skoraj toliko funkcij kot tisti od televizije! Nič čudnega, če nam vse te možnosti niso poznane in pogosto uporabljamo le nekaj najbolj osnovnih, kot sta vklop in izklop naprave ter sprememba temperature. Pa si poglejmo nekaj funkcij, ki nam lahko še kako pridejo prav.

Velikokrat uporabljamo le nekaj najbolj osnovnih funkcij, kot sta vklop in izklop naprave ter sprememba temperature.

HlajenjeTa način je običajno označen s simbolom snežinke. V osnovi je to privzeta nastavitev klimatske naprave, saj jo največkrat uporabljamo. V tem načinu kompresor potiska ohlajen zrak v prostor, senzor za notranjo temperaturo pa napravi pove, kdaj je dosegla nastavljeno temperaturo. Ko se to zgodi, se kompresor ugasne, ventilator pa še naprej dela.


Ogrevanje

Ogrevanje s klimo

Simbol sonca označuje način ogrevanja, ki je v bistvu obrnjen cikel hlajenja. V tem načinu v prostor piha topel zrak, mrzel pa gre iz prostora. To je priljubljen način za ogrevanje v prehodnih mesecih, ko še ne prižigamo toplotnih črpalk ali centralnih peči. Je pa seveda mogoče klimatsko napravo uporabljati za ogrevanje tudi pozimi, pri zelo nizkih temperaturah.

Klimatsko napravo je mogoče uporabljati za ogrevanje tudi pozimi, pri zelo nizkih temperaturah.

Prezračevanje


Ventilator označuje funkcijo prezračevanja, ki je namenjena temu, da zrak kroži po prostoru. Z njim lahko v vročni ustvarimo lahen vetrič, ne da bi v nas pihal direkten curek mrzlega zraka. V tem načinu deluje samo ventilator, kompresor pa ne. Prezračevanje ohladi prostor z manjšo porabo energije kot funkcija hlajenja.


Razvlaževanje


Simbol kapljice kaže na funkcijo razvlaževanja. Ta pride prav, če živimo v območju z visokimi vrednostmi vlage v zraku ali če imamo v stanovanju več vlage zaradi kuhanja ali sušenja perila. Zmanjševanje vlage v zraku daje občutek, da je temperatura ozračja nižja in tako lahko poleti že s to funkcijo ustvarimo boljše bivalne pogoje in porabimo manj elektrike.


Avtomatski in ECO način


Ta dva načina skrbita za samodejno delovanje naprave, kar minimalno obremenjuje napravo in seveda porabi manj energije. Avtomatika skrbi, da je v sobi vedno želena temperatura, ne da bi pri tem ustvarjali mrzle tokove zraka ali da bi temperatura ves čas nihala. 


Povzemimo


Klimatske naprave imajo več funkcij, kot jih večinoma uporabljamo. Namenjene so učinkovitejši rabi električne energije, hkrati pa nam pomagajo vzdrževati optimalne bivalne pogoje, ne da bi za to morali posebej skrbeti. Funkcije prepoznamo po simbolih na daljinskem upravljalniku, več o njih pa si lahko preberemo v navodilih za uporabo. Če potrebujete pomoč glede delovanja klime, pa se vedno lahko obrnete na svetovalce iz spletne trgovine Prava klima. 

Delite to objavo