Vrste klimatskih naprav

Katero klimatsko izbrati za dom, katero za pisarno, poslovni prostor in na kakšen način ohlajati večstanovanjske zgradbe?

Kazalo vsebine

 1. Klime glede na notranjo enoto
  1. Stenske
  2. Talne
  3. Kasetne
  4. Kanalske
  5. Multi split
 2. Klime glede na vrsto objekta

Izbira klimatske naprave je odvisna od tega, kakšne objekt želimo ohlajati, kakšne imamo možnosti glede notranjih enot in kakšne so naše finančne zmožnosti. Prav tako je razlika, ali potrebujemo klimo za osebno, domačo rabo ali za profesionalno rabo. Prav tako ni vseeno ali ohlajamo nakupovalni center, skladišče ali pisarne. Če želimo učinkovito hlajenje, ki bo tudi finančno učinkovito, je treba izbrati pametno.

REAM nudi le preverjene klimatske naprave, ki omogočajo maksimalen izkoristek glede na porabo energije.

Klime glede na notranjo enoto

Vrste klimatskih naprav

Oblika prostora, višina stropov, oddaljenost od zunanje enote in nenazadnje funkcija prostora samega nam narekujejo izbiro klimatske naprave. Najbolj so opazne razlike pri notranjih enotah, ki imajo vsaka svoje posebnosti in funkcionalnosti, da lahko v prostoru dosežemo tisto pravo klimo – z idealnimi temperaturami, brez prepiha in z najmanjšo možno porabo električne energije. Mitsubishi Electric postreže s široko paleto modelov.


Stenske


To je najpogostejša oblika klimatske naprave, pri kateri je notranja enota nameščena na steno. Pomembno je, da je ta stena strateško izbrana, saj mora klima od tam doseči čim večjo površino, ne da bi kje ostajali neohlajeni ali neogrevani deli stanovanja. Pri tem pa si seveda ne želimo, da bi hladni tokovi ustvarjali prepih in neugodne mrzle cone. Za najboljšo postavitev je tako najbolje povprašati profesionalce.


Talne


Pri tej vrsti klimatske naprave je notranja enota nameščena ob steni na tleh. Po svoji obliki spominja na radiator, njena funkcija pa je prav tako lahko dvojna: poleti hladi in pozimi ogreva. Taka enota je primerna v prostorih z nizkimi stropi, kjer stenska montaža ni mogoča.


Kasetne


Te vrste notranje enote najlaže prepoznamo po kvadratni maski, ki je edina, ki se nekoliko loči od spuščenega stropa, pod katerim je cela enota vgrajena. Zrak razpihuje na vse štiri strani, zato je priljubljena v poslovnih in večjih prostorih.


Kanalske


Prednost teh enot je v tem, da se vgradijo v strop, kjer res ni veliko prostora. Zelo dobro funkcionirajo v multi split sistemu.


Multi split


Multi split nastane takrat, ko na eno zunanjo enoto priključimo več notranjih enot. Te so lahko enake ali pa povsem različne, odvisno od tega, kakšen je prostor in kaj želimo s klimo v njem doseči.


Klime glede na vrsto objekta

Kakovostno bivanje - vrste klim

Stanovanje ali enodružinska hiša potrebujeta čisto drugačno hlajenje od nakupovalnega centra ali industrijskega objekta. Že zaradi kvadrature same potrebujemo različno moč, prav tako pa je upravljanje z zunanjimi in notranjimi enotami povsem različno. Pomembno je, da vemo, kaj želimo v posameznem objektu doseči, potem lahko izberemo pravi sistem, ki bo to delo opravil.


Bivalne


Za hlajenje ali ogrevanje hiše, vikenda ali stanovanja so primerne tako imenovane bivalne klimatske naprave. Gre za naprave, ki opravljajo različne funkcije: poleg gretja in hlajenja učinkovito razvlažujejo prostor, hitro zamenjajo zrak s svežim in ga vmes še filtrirajo. Najpogosteje domačo klimatsko napravo vidimo v obliki mono split sistema, to pomeni, da imamo eno zunanjo in eno samo notranjo enoto.


Profesionalne


Ohlajanje velikih prostorov je lahko svojevrsten izziv. Tu imamo restavracije, kuhinje ali proizvodne prostore z visokimi delovnimi temperaturami, ki jih je treba hitro in učinkovito znižati. Za to potrebujemo profesionalne sisteme z večjimi tlaki, pretoki in kompleksnejšim upravljanjem.


VRF sistemi


Pri hlajenju nakupovalnih centrov, pisarniških kompleksov ali industrijskih objektov se hitro pojavijo dolge razdalje med enotami in zelo različne potrebe manjših prostorov v objektu. V nakupovalnem centru potrebuje trgovina z živili povsem drugačno temperaturo kot otroška trgovina z oblačili ali frizerski salon. VRF sistem omogoča, da ima vsak prostor svojo temperaturo, neodvisno od ostalih.

VRF sistem omogoča nadzor nad vsako posamezno notranjo enoto in se ga da zlahka nadgraditi, če je to potrebno.

Zaključek


Če želimo učinkovito ohlajati ali ogrevati določen objekt, je treba upoštevati njegove značilnosti ter določiti, kakšni so naši cilji. Pri izbiri najučinkovitejše klimatske naprave nam lahko pomagajo strokovnjaki pri podjetju REAM, kjer najdejo rešitve za majhna stanovanja in velike in kompleksne poslovne prostore.

Delite to objavo