Zakaj planet potrebuje toplotne črpalke?

D andanes preživimo večino časa v zaprtih prostorih. Te pa ogrevamo na različne
načine, od katerih pa mnogi povzročajo veliko škodo okolju in našemu zdravju.
Čas je, da preklopimo na toplotne črpalke, ki toplote ne proizvajajo, pač pa jo le
prenašajo in tako nimajo neposrednega vpliva na okolje. Manjša pa je tudi poraba
energije.

Toplotne črpalke toplote ne proizvajajo, pač pa jo le prenašajo.

Prenašanje toplote


Toplotna črpalka deluje podobno kot hladilnik ali klimatska naprava. Vsem je skupno to, da toploto prenašajo in tako ogrevajo ali ohlajajo določen prostor. Čeravno se zdi, da je zunaj mrzlo, je v okoliškem zraku (ali vodi, če govorimo o drugi vrsti toplotne črpalke) še dovolj energije/toplote, da se prenese v stanovanje. Poleti lahko ta cikel obrnemo in prostore ohlajamo. Posebne toplotne črpalke, ki jih imenujemo VRF sistemi, pa omogočajo velikim zgradbam, da
različne prostore hladijo in ogrevajo naenkrat. Toplotna črpalka je primerna za vsakogar, ki si želi varčno in udobno ogrevanje, saj jo lahko namestimo v novogradnji ali v obstoječem objektu. Prav tako pa jo lahko uporabimo za individualno gradnjo ali poslovni objekt.


Zeleno ogrevanje

Toplotne črplake so okolju prijazen način ogrevanja

Za svoje delovanje potrebuje toplotna črpalka le nekaj električne energije. Tudi če je ta pridobljena iz premoga (termoelektrarne), je taka toplotna črpalka boljša za okolje od ostalih načinov ogrevanja, saj porabi bistveno manj elektrike. Če pa želimo narediti še korak več do trajnostnega ogrevanja, potem lahko elektriko pridobimo iz čistejših virov, kot so hidroelektrarne ter vetrne ali sončne elektrarne. Pravzaprav je mogoče toplotno črpalko poganjati z domačo sončno elektrarno, s čimer postane dom energetsko povsem neodvisen.


Porast v prodaji toplotnih črpalk


Do leta 2030 naj bi v Evropski uniji vgradili več kot 50 milijonov novih toplotnih črpalk za ogrevanje. To je eden od podnebnih ciljev, ki smo si jih zadali, da bi zmanjšali vpliv, ki ga imajo tradicionalni načini ogrevanja na okolje. Prodaja toplotnih črpalk v Evropi strmo narašča. Glede na trende se bo od leta 2021 do 2025 kar podvojila. Številke kažejo, da je ta način ogrevanja zelo priljubljen, saj je dejansko najbolj primeren za sodoben način življenja, ko so nam pomembni udobje, preprosta uporaba in seveda okoljski vidik. Prihranki pri uporabi toplotne črpalke so lahko do 75 %, kar pa lahko dosežemo le, če izberemo ustrezen tip in pravo moč naprave. Tu pa nam lahko najbolje svetuje strokovnjak.

S premeščanjem toplote ogrevamo stanovanje in ohlajamo planet.

Povzemimo


Toplotne črpalke imajo nesporne prednosti za udobje bivanja in seveda za okolje, vendar pa predstavljajo kar zajetno investicijo. Zato je pomembno, da za tak projekt izberemo kakovostnega izvajalca, ki lahko zagotovi celovito uslugo od svetovanja do montaže. V Sloveniji lahko začetno investicijo ublažijo še spodbude EKO sklada, kar pomeni, da pot do varčnega in učinkovitega ogrevanja ni več dolga. Več informacij o toplotnih črpalkah je mogoče dobiti pri podjetju REAM, ki ima v svojem portfelju različne znamke in modele za različne potrebe. 

Delite to objavo