Ali so VRF sistemi vredni svojega denarja?

Spremenljiv pretok hladilnega sredstva (ali VRF sistem) je tehnologija, ki ima v Evropi in na Japonskem dolgo zgodovino. Ni pa tako uveljavljena v ZDA -, deloma zaradi svojih višjih začetnih stroškov v primerjavi s konvencionalnimi HVAC (t.j. Heating, Ventilation, and Air Conditioning - ogrevalnimi, prezračevalnimi in klimatskimi sistemi) sistemi. Ali so VRF sistemi torej vredni svojega denarja?


Je VRF sistem dobra rešitev za vaš objekt?


VRF sistemi - finančni vidik


VRF sistemi resda zahtevajo višji začetni finančni vložek, a potencial za dolgoročne prihranke je zelo velik. Glede na podatke General Services Administration VRF sistemi lahko zmanjšajo energetske stroške HVAC za 30 odstotkov ali več. Začetni stroški vgraditve VRF sistemov so tako upravičeni - še posebej za objekte z raznolikimi potrebami ogrevanja in hlajenja ali organizacije, ki si prizadevajo za certifikat zelene gradnje.


Primerjava konvencialnih HVAC sistemov in VRF sistemov


Poglejmo si, kakšne so razlike med konvencionalnimi HVAC sistemi in VRF sistemi. Konvencionalni HVAC sistemi zagotavljajo ogrevanje ali hlajenje s stalnim tokom hladilnega sredstva. VRF sistem na drugi strani pa pošilja različne količine hladilnega sredstva do evaporatorjev - ključne komponenta v hladilnem sistemu -, ki nadzorujejo različne prostore, kar ustreza potrebam in nastavitvam v vsakem prostoru.

Uporabniki imajo tako možnost nadzirati vsak evaporator individualno, kar pomeni, da lahko ogrevate, hladite ali celo hkrati ogrevate in hladite več območij prilagojeno. Spreminjanje količin hladilnega sredstva vam omogoča, da temperaturo popolnoma prilagodite potrebam posameznikov, ki se nahajajo v tistem prostoru.


VRF sistemi so v porastu


VRF sistemi so tako vedno pogosteje uporabljeni zaradi svojega energetsko učinkovitega delovanja in hitrega povračila investicije. Pri opremljanju večjih objektov kot so hoteli, trgovski centri, restavracije, šole, proizvodne hale in drugi veliki objekti z raznikimi potrebami uporanikov.


Višji začetni stroški VRF sistemov so upravičeni - in se povrnejo.


Premisleki pri odločanju glede VRF sistemov


Je VRF dobra rešitev za vaš objekt? Priporočamo vam, da svoje možnosti pretehtate in se med drugim vprašate:

 • Zakaj me zanima VRF?
 • Kakšna je najboljša vrsta VRF sistema?
 • Koliko prostora bo potreboval moj sistem?


  Ko veste, kakšna so vaša vprašanja in katera ostajajo neodgovorjena, se obrnite na tiste, ki vam bodo pri tem najboljše svetovali. To so zagotovo ERKON sistemi d.o.o., ki so specializirani za rešitve optimalne klimatizacije in prezračevanja večjih objektov.


  ERKON sistemi d.o.o. in VRF sistemi


  Podjetje ERKON sistemi d.o.o. ponuja širok spekter profesionalnih VRF sistemov, ki omogočajo učinkovito uravnavanje temperature v različnih objektih. Z dolgoletnimi izkušnjami in celovitim pristopom - od izbire sistemov do njihove vgradnje in vzdrževanja -, so ERKON sistemi vaša izbira za izbor sistemov klimatizacije, ogrevanje in prezračevanja, vgradnjo naprav ter dolgoročno vzdrževanja.

  Delite to objavo