10 pravil higiene v profesionalni kuhinji

Čemu slediti v profesionalni kuhinji da boste svojim gostom zagotovili okusno in varno hrano?

Naj vaše stranke varno okušajo vaše jedi - in se vedno znova zadovoljne vračajo k vam.

Glavna sestavina v receptu za varnost hrane vsake profesionalne kuhinje je - seveda - higiena. Nič hudega sluteča “malomarnost” pri čiščenju kuhinjskega ali pri pripravi hrane lahko povzroči navzkrižno kontaminacijo in širjenje bakterij, kar lahko vodi do zastrupitve s hrano. 

Protokol HACCP določa postopke, ki jih morajo upoštevati vsi predelovalci hrane. A ne glede na predpise je pri delu v profesionalni kuhinji potrebno upoštevati nekaj dobrih praks.


Kako zagotoviti varnost hrane?


Tukaj je 10 pravil za higieno v profesionalni kuhinji.


1. Osebna higiena

Mikroorganizmi se zlahka prenesejo iz rok na hrano. Zato je po stiku s hrano in pred opravljanjem naslednje delovne funkcije roke nujno temeljito umiti z milom in vročo vodo. Roke vedno  posušite na čisti brisači. Mikrobi se lahko prenašajo tudi preko las, zato jih imejte privezane nazaj in nosite mrežo za lase.


2. Oblačila

Prav tako se mikrobi lahko v profesionalno kuhinjo prenesejo preko oblačil. Zato je pomembno, da se pred začetkom dela preoblečete v delovna oblačila. Ta naj bodo svetle barve, da so madeži na njih hitro in jasno opazni.


3. Pravilno shranjevanje hrane

Pomembno je, da preprečite stik med hrano in zrakom, zato poskrbite, da bo slednja vedno shranjena v posodah s pokrovom ali pokrita s plastično folijo. To velja še posebej, ko je hrana še vroča. Profesionalni hladilniki v liniji ecostoreHP Electrolux Professional so posebej zasnovani tako, da ohranjajo konstantno notranjo temperaturo tudi pri pogostem odpiranju in zapiranju.


4. Odmrzovanje

Živila je potrebno odtaliti v hladilniku, da preprečite rast bakterij zaradi nenadnih temperaturnih sprememb. Vsaka kuhinja mora biti opremljena s hladilnimi omarami, ki ustvarjajo popolno mikroklimo ter ohranjajo temperaturo in vlažnost hrane.


5. Izogibajte se navzkrižni kontaminaciji

Za surovo in kuhano hrano ter za različne vrste hrane uporabljajte prilagojene, namensko izbrane pripomočke in deske za rezanje. Tako poskrbite, da preprečite navzkrižno kontaminacijo s škodljivimi mikroorganizmi.


6. Hrano hranite na primerni temperaturi

Med temperaturo in tveganjem za rast bakterij in mikrobov obstaja zelo tesna povezava: hrano je treba postreči pri temperaturi več kot 60 °C. Nevarno območje – ko se bakterije najhitreje razmnožujejo – je med 15 °C in 55 °C.

Hrano hranite na primerni temperaturi

7. Hitro ohladite hrano

Iz istega razloga je pomembno, da hrano ohlajamo hitro: temperatura naj pade s 65 °C na 10 °C v največ dveh urah. Vsaka profesionalna kuhinja mora biti opremljena z ustreznimi zamrzovalniki in hladilnimi napravami kot je serija hitrih ohlajevalnikov / zamrzovalnikov SkyLine podjetja Electrolux Professional. S kombinacijo pečice in hitrega hladilnika v sistemu Cook & Chill je zagotovljen popolnoma integriran, vitek in varen proces. Kombinirana pečica SkyLine, inovativna Electrolux Professional Cook & Chill, je posebej zasnovana za zagotavljanje varnosti hrane: ta se prenaša neposredno iz pečice v visoko ohlajevalno napravo, s čimer se podaljša njen rok uporabnosti in se zmanjša količina ​​odpadkov.

Sistem SkyLine Cook and Chill

8. Hrano servirajte pravilno

Ne dotikajte se hrane, ki je pripravljena za serviranje ali delov servirne posode, na katero je hrana postavljena.


9. Pečico in pomivalno korito temeljito očistite

Očistite kuhinjo po vsaki uporabi. Pečico in pomivalno korito operite in razkužite enkrat na dan.


10. Pravilno pomijte posodo

Pomivalni stroji so nujni za vsako profesionalno kuhinjo: širjenje bakterij iz ostankov hrane lahko preprečimo s pravilnim načinom pomivanja posode in pribora. Uporabite ustrezne detergente in temperature za pomivanje posode ali, še bolje, uporabite pomivalne stroje s funkcijo dezinfekcije. Takšen je denimo stroj tračni pomivalni stroj Rack Type proizvajalca Electrolux Professional.


Zaključek


Pravilno ravnanje s postopkom zamrzovanja zagotavlja pripravo hrane brez tveganja okužb in zastrupitev. Naj vaše stranke varno okušajo vaše jedi in recepte in se vedno znova zadovoljne vračajo k vam. Preberite si več o ohranjanju higiene v profesionalni kuhinji in sledenju smernicam HACCP.

Delite to objavo