Industrijsko prezračevanje je več kot le nakup posameznih elementov

Industrijsko prezračevanje ni samo sestavljen iz ventilatorjev za dovajanje in odvajanje zraka. Čeprav se vse začne z odvajanjem notranjega zraka in dovajanjem zunanjega zraka, lahko sistem optimizirate in podaljšate življenjsko dobo vaše opreme ter izboljšate udobje vaših zaposlenih. Odvisno od vaše specifične situacije boste morda potrebovali kakšno kombinacijo naslednjih naprav in seveda dobro načrtovanje celotnega sistema.

 

Industrijski prezračevalni sistem ni samo sestavljen iz ventilatorjev za dovajanje in odvajanje zraka.

 

Ventilatorji

 

Ko želite zrak premikati po prostoru, ni dovolj, da kupite ventilator, ki se vam zdi dovolj velik. Potrebno je narediti natančne izračune, koliko zračnega pretoka potrebujete v določenem prostoru, da boste rešili težave s temperaturo ali kakovostjo zraka. Poleg tega morate razmisliti, ali vaš projekt zahteva pozitiven, negativen ali uravnotežen tlak. Obstajajo tudi različne konfiguracije oblike propelerja, naklona in velikosti loput, ki bodo povečale učinkovitost ventilatorja. Imamo tudi različne ventilacijske postavitve, ki jih lahko upoštevate:

 

  • prisilno dovajanje/prisilno odvajanje,
  • naravno dovajanje/prisilno odvajanje,
  • prisilno dovajanje/naravno odvajanje,
  • naravno dovajanje/naravno odvajanje.

 

Za nasvet in načrtovanje prezračevanja se je najbolje obrniti na strokovnjake, kot so recimo pri podjetju ERKON sistemi.

Lopute

 

Industrijsko prezračevanje

 

Če je pri prezračevanju pomembno, da vhodni zrak ni kontaminiran z zunanjimi elementi, kot so dež, prah ali insekti, potem potrebujete prezračevalni sistem, ki uporablja lopute, nameščene nizko na strani stavbe.

 

Zaporne lamele

 

Čeprav so po videzu podobne loputam, opravljajo drugačno funkcijo. Omogočajo vam, da jih odprete in zaprete, da regulirate pretok zraka ali celo ustavite pretok v primeru izrednih dogodkov.

 

Filtri

 

Zrak v industrijskem okolju pogosto vsebuje veliko količino delcev, ki jih je potrebno odstraniti, da se zagotovi varno in zdravo okolje za zaposlene. Filtri so zasnovani tako, da filtrirajo zrak in odstranijo vse nečistoče, pri čemer ohranijo dovod svežega zraka. Pomembno je izbrati filtre, ki so primerni za vašo specifično proizvodnjo, in ki ustrezajo standardom za varnost pri delu in zaščito okolja. Pravilno vzdrževanje filtrov je ključno za zagotavljanje učinkovitega in zanesljivega delovanja sistema.

 

Razvlažilniki

 

Vsakič, ko se morate znebiti vlage iz zraka v vašem industrijskem prostoru, razmislite o razvlaževalcih. Te naprave vam bodo omogočile vzdrževanje idealne vlažnosti pri vseh procesih, ki so občutljivi na vlago.

 

Dušilci

 

Dušilci zvoka so pomembni, saj pomagajo ohranjati udobje delavcev z zniževanjem ravni hrupa. Prezračevalna oprema pogosto postane hrupna, dušilci zvoka pa lahko zagotovijo prepotrebno zmanjšanje tega hrupa.

 

Zbiralniki prahu

 

Zbiralniki prahu so podobni zračnim filtrom, vendar so težki. Na primer, uporaba rezanja v industriji lahko povzroči, da veliko kovinskih ali prašnih delcev vstopi v industrijsko ozračje. Zbiralnik prahu bo pobral onesnaževalce prek vakuumskega sistema in vrnil zrak nazaj navzven ali v prostor, ko bodo delci odstranjeni.

 

Povzemimo

 

V zaključku lahko povzamemo, da je industrijsko prezračevanje ključnega pomena za ohranjanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih ter za zagotavljanje zdravja in udobja zaposlenih. Pri izbiri ustrezne opreme je pomembno upoštevati specifične potrebe vašega podjetja ter se posvetovati s strokovnjaki za industrijsko prezračevanje. Z ustrezno opremo in vzdrževanjem lahko podjetja izboljšajo delovne pogoje ter poskrbijo za varnost in zdravje svojih zaposlenih.

Delite to objavo