Prezračevanje v šolah naj bo zdravo za otroke

S prihodom jeseni in novega šolskega leta namenimo pozornost prezračevanju.

 

Kakšen zrak dihajo naši otroci v šolah in vrtcih? Novo šolsko leto je tik pred vrati in tudi letos zaradi pandemije korona virusa v zraku ostaja vprašanje, kako bo le to potekalo … Za čim bolj nemoten potek pouka in zdrav zrak lahko poskrbijo kakovostne prezračevalne naprave!

 

Kakovostne prezračevalne naprave tudi v velikih zaprtih prostorih zagotavljajo čist in svež zrak — vsako minuto v dnevu.

 

Zdravje na prvem mestu

 

Ni vseeno, kakšen zrak dihamo. V zadnjih dobrih dveh letih, ko so bila naša življenja zaradi pandemije obrnjena na glavo, bi se morali tega vsi skupaj še bolj zavedati. S prihodom jeseni in novega šolskega leta bi morali posebno pozornost nameniti prav zaprtim prostorom šol in vrtcev, kjer otroci dnevno preživijo ogromno časa. Tovrstni veliki zaprti prostori veljajo za pravo leglo različnih virusov in predihanega zraka. A s pravilno izbranimi prezračevalnimi sistemi je mogoče zagotoviti svež zrak in optimalne klimatske pogoje.

 

Pomembnost prezračevanja v šolah

 

Centralno prezračevanje nenehno dovaja svež zrak.

 

Za zdravje nadobudnih šolarjev lahko v sklopu zaprtih šolskih prostorov poskrbi kakovostno centralno prezračevanje. Gre za prezračevalni sistem, pri katerem v objekt vgradimo eno centralno enoto oziroma centralni rekuperator.

 

Centralno prezračevanje je zasnovano tako, da poskrbi tako za nenehno odvajanje notranjega zraka kot za nenehni dotok svežega zunanjega zraka v vse prostore. Pri tem se zunanji zrak tudi filtrira in tako prečisti, s čimer je poskrbljeno za boljšo kakovost zraka v notranjih prostorih.

 

Centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo torej poskrbi za učinkovito zračenje prostorov in filtracijo zraka v njih, poleg tega pa pomaga tudi zelo dobro uravnavati vlago v prostorih in zmanjša možnost za nastajanje plesni.

 

Seznam prednosti centralnega prezračevanja:

 

  • poskrbi za učinkovito zračenje prostorov,
  • omogoča optimalen pretok zraka,
  • ohranja prijetno temperaturo v prostoru,
  • omogoča tudi filtriranje zraka,
  • enostavno upravljanje in čiščenje,
  • poskrbi za zelo dobro uravnavanje vlage v prostoru,
  • preprečuje nastajanje plesni,
  • preprečuje vdor hrupa iz okolice,
  • poskrbi za zmanjševanje toplotnih izgub in energetsko učinkovitost.

 

Centralno prezračevanje z rekuperacijo velja za najbolj učinkovit način prezračevanja.

 

Rekuperacija zraka

 

Način prezračevanja po vzoru “stare šole” so bila morda res odprta okna. A tehnologija je v zadnjih letih močno napredovala in prezračevalne naprave danes omogočajo učinkovito rekuperacijo zraka brez tveganj, da bi skozi odprta okna v prostor prišla hrup ali umazanija.

 

Centralno prezračevanje z rekuperacijo zraka velja za zmagovalno kombinacijo, ki z minimalnimi toplotnimi izgubami omogoča konstantni dotok svežega zraka. Rekuperacija namreč deluje tako, da toploto notranjega zraka, ki ga odvede iz prostora, izkoristi za segrevanje hladnega zunanjega zraka. Prav s tem razlogom je centralno prezračevanje rekuperacijo tudi energetsko zelo učinkovito.

 

Povzemimo

 

Kvalitetni prezračevalni sistemi so ključni za zdravje učencev, ki med šolskim letom večinski del dneva preživijo v šolah. Pri načrtovanju in optimizaciji celotnega prezračevalnega procesa na vaši ustanovi vam lahko pomaga izkušena ekipa ERKON sistemi d.o.o. Specialisti na področju klimatizacije in prezračevanje večjih objektov. Njihova velika konkurenčna prednost so vsekakor leta izkušenj, uspešno izpeljanih projektov in strokovno svetovanje na nivoju.

Delite to objavo