VRF ali split klimatska naprava?

Z

a ustvarjanje optimalnih temperatur v poslovnem prostoru imate več možnosti. Če se odločate med VRF sistemom in split klimatsko napravo, potem preberite, katere možnosti obstajajo in kakšne so njihove prednosti. Pokazali bomo razliko med VRF sistemom, multi split in mono split klimatsko napravo.

VRF sistem in split klimatska naprava se v marsičem razlikujeta. Zato je dobro vedeti, kakšne pogoje želimo ustvarjati v zgradbi, da bi lahko izbrali pravi sistem.

VRF sistem


VRF sistemi so najprimernejši za velike komercialne zgradbe, saj so domovi preprosto premajhni, da bi  prednosti takega sistema dejansko upravičile stroške investicije. VRF sistem je odličen za zgradbe, kjer imamo veliko različnih con oziroma prostorov, ki imajo različne zahteve glede temperature. Kadar je nujno, da se v zgradbi eni prostori ogrevajo in drugi hladijo, je VRF prava rešitev. Najbolje se obnese v hotelih, nakupovalnih središčih in drugih poslovnih zgradbah

Multi-split klimatska naprava

Multi split klima

Multi-split klimatska naprava omogoča, da z eno zunanjo enoto povežemo več notranjih enot. Tako zunanja enota le minimalno vpliva na videz zgradbe, medtem ko imamo v prostorih različne notranje enote. Razlika med multi-split klimo in VRF sistemom je v tem, da tukaj lahko vse prostore naenkrat le hladimo ali le ogrevamo, medtem ko VRF sistemi omogočajo tudi povsem različne režime delovanja posameznih notranjih enot. Prav tako ima multi-split sistem običajno nižjo nazivno moč, pri čemer moramo upoštevati tudi to, da se ta moč razporedi na vse notranje enote. Več kot jih deluje naenkrat, manjša je njihova moč. To seveda upoštevamo že pri načrtovanju in ustrezno izberemo vse enote. Vsekakor pa je multi-split sistem tudi cenovno ugodnejši od VRF.

Multi-split klimatska naprava omogoča, da z eno zunanjo enoto povežemo več notranjih enot.

Mono-split klimatska naprava


Mono-split klimatska naprava je namenjena hlajenju ali ogrevanju enega samega prostora. Ima eno zunanjo in eno notranjo enoto, kar pomeni, da potrebujemo več takih kompletov, če želimo ogrevanje ali hlajenje v več conah ali prostorih. To vpliv na videz fasade, po drugi strani pa omogoča, da vsaka naprava deluje neodvisno od drugih. Tak sistem pa je tudi je najlažje vgraditi in upravljati.


Povzemimo


Če se ne moremo odločiti, kateri sistem je za določeno zgradbo najprimernejši, potem si postavimo nekaj ključnih vprašanj:

  • Ali potrebujem ogrevanje in hlajenje v vseh prostorih hkrati?
  • Ali sta moja hiša ali poslovni prostor dovolj velika, da upravičita dodatne stroške sistema VRF?
  • Razumem, da multi-split pomeni, da vse klimatske naprave delujejo v istem režimu?
  • Ali lahko uporabim več posameznih klimatskih naprav, da ustvarim cone, ki jih potrebujem?
  • Za vse nasvete in strokovno svetovanje pa se obrnite na podjetje ERKON sistemi, kjer vam bodo pomagali izbrati pravi sistem za vsako zgradbo.

Delite to objavo