5 načinov, kako ohraniti učinkovitost klimatske naprave

5 načinov, kako ohraniti učinkovitost klimatske naprave

učinkovitost klimatske naprave

Klimatske naprave so nepogrešljiv del opreme vsakega doma ali poslovnega prostora, ki želi zagotoviti prijetno bivalno klimo v vseh letnih časih. S pomočjo klimatskih naprav lahko hladimo ali ogrevamo zrak, pri tem pa varčujemo z energijo in denarjem. Vendar pa je za optimalno delovanje klimatskih naprav potrebno redno vzdrževanje in nekaj preprostih ukrepov, ki bodo podaljšali njihovo življenjsko dobo in izboljšali njihovo učinkovitost. V tem članku vam bomo predstavili 5 načinov, kako ohraniti učinkovitost klimatske naprave.


Če so cevi ali kanali poškodovani, razpokani ali slabo zatesnjeni, lahko pride do izgube hladilnega sredstva ali zraka, kar pomeni večjo porabo energije in slabše hlajenje ali ogrevanje.


Preverite tesnjenje cevi in kanalov


Ena od najpogostejših težav, ki zmanjšujejo učinkovitost klimatske naprave, so puščanja v ceveh in kanalih, ki prenašajo hladilno sredstvo in zrak med notranjo in zunanjo enoto. Če so cevi ali kanali poškodovani, razpokani ali slabo zatesnjeni, lahko pride do izgube hladilnega sredstva ali zraka, kar pomeni večjo porabo energije in slabše hlajenje ali ogrevanje. Zato je priporočljivo redno preverjati stanje cevi in kanalov ter jih po potrebi popraviti ali zatesniti.


Očistite ali zamenjajte filter

 učinkovitost klimatske naprave

Filter je ključni del klimatske naprave, ki skrbi za čistost in kakovost zraka, ki ga vdihavamo. Filter ujame prah, umazanijo, alergene, bakterije in druge nečistoče, ki bi lahko škodovale našemu zdravju in delovanju naprave. Če je filter umazan ali zamašen, se zmanjša pretok zraka skozi napravo, kar poveča obremenitev kompresorja in porabo energije. Poleg tega se poslabša tudi kakovost zraka v prostoru. Zato je pomembno, da filter redno čistimo ali menjamo (vsaj enkrat na mesec), glede na navodila proizvajalca.


Če pride do okvare ali obrabe katerega od teh delov, lahko to vpliva na celotno delovanje naprave. Zato je priporočljivo, da ne ignoriramo manjših popravil, kot so preverjanje hladilnega sredstva, nastavitev termostata, pregled električnih vezij in drugo.


Opravite manjša popravila


Klimatska naprava je sestavljena iz več delov, ki se med seboj povezujejo in sodelujejo za ustvarjanje prijetne temperature v prostoru. Če pride do okvare ali obrabe katerega od teh delov, lahko to vpliva na celotno delovanje naprave. Zato je priporočljivo, da ne ignoriramo manjših popravil, kot so preverjanje hladilnega sredstva, nastavitev termostata, pregled električnih vezij in drugo. S tem bomo preprečili večje okvare in stroške v prihodnosti. Vsekakor pa priporočamo, da ta opravila prepustite izkušenemu serviserju.


Bolje spoznajte nastavitve


Programi, ki jih omogoča večina klimatskih naprav, omogočajo nastavitev želene temperature v prostoru glede na čas dneva ali tedna. S takim termostatom lahko prilagodimo delovanje klimatske naprave našim potrebam in navadam, ter tako prihranimo energijo in denar. Na primer, lahko nastavimo, da se klima samodejno izklopi, ko nas ni doma, ali da se vklopi preden pridemo domov. Tako bomo zagotovili optimalno temperaturo v prostoru, ne da bi nepotrebno obremenjevali klimo.


Posodobite staro napravo

Klimatske naprave se z leti izboljšujejo in postajajo bolj učinkovite, varčne in okolju prijazne. Če imamo staro napravo, ki je že presegla svojo življenjsko dobo (več kot 10 let), je morda čas za zamenjavo z novo. Nova naprava bo imela boljši energetski razred, več funkcij in možnosti, ter manj hrupa in vzdrževanja. Poleg tega bo nova naprava bolj primerna za naše potrebe in prostor, saj se lahko odločimo za različne vrste klimatskih naprav, kot so stenske, talne, stropne ali prenosne.


Potrebujete pomoč?


Klimatske naprave so odlična rešitev za zagotavljanje prijetne bivalne klime v vseh letnih časih. Vendar pa je za njihovo učinkovito in varčno delovanje potrebno redno vzdrževanje in nekaj preprostih ukrepov. V tem članku smo vam predstavili 5 načinov, kako ohraniti učinkovitost klimatske naprave. S tem boste podaljšali življenjsko dobo klimatske naprave, prihranili energijo in denar, ter izboljšali kakovost zraka v prostoru.


Če potrebujete pomoč pri izbiri, montaži ali vzdrževanju klimatske naprave, se obrnite na podjetje REAM d.o.o., ki ima več kot 30 let izkušenj na področju klimatizacije. REAM vam bo svetoval glede najboljše rešitve za vaš prostor in potrebe, ter vam zagotovil kakovostno montažo in servis. REAM ima tudi široko mrežo monterjev po vsej Sloveniji, ki so usposobljeni za delo z različnimi znamkami in modeli klimatskih naprav. Za več informacij obiščite spletno stran www.ream.si ali pokličite na 080 98 98.

Delite to objavo