5 težav s klimami, ki se jim morate izogniti

K

limatske naprave imajo lahko različne težave zaradi namestitve, servisnih postopkov in vzdrževanja. Če je klimatska naprava nameščena nepravilno, lahko pride do puščanja napeljave ali nezadostnega pretok zraka. Poleg tega polnjenje s hladilnim sredstvom morda ne ustreza specifikacijam proizvajalca, kar lahko ovira učinkovitost in zmogljivost enote. Včasih neusposobljeni serviserji ne morejo zaznati težav pri polnjenju hladiva in lahko celo poslabšajo obstoječe težave z dodajanjem hladiva v že poln sistem. Vsemu temu se lahko izognete, če kupite klimatske naprave z montažo, kjer si zagotovite kakovostno vgradnjo in uporabo brez težav.

Težavam se lahko izognete, če kupite klimatske naprave z montažo, kjer si zagotovite kakovostno vgradnjo in uporabo brez težav.

Hladilno sredstvo izteka


Če ugotavljate, da hladilnega sredstva v sistemu klimatske naprave ni dovolj, potem sta za to možna dva razloga: ali sredstva že od začetka ni dovolj ali pa cevi puščajo. Dodajanje hladilnega sredstva kar tako nikakor ni priporočljivo. Usposobljen serviser mora napravo pregledati, popraviti napako in sistem napolniti s pravo količino hladilnega sistema. Bodite pozorni, saj iztekanje hladilnega sredstva negativno vpliva na delovanje naprave same, povrhu vsega pa ni najboljše za okolje.


Slabo vzdrževanje

Težave s klimo

Prva stvar pri vzdrževanju je redno čiščenje: filtri in toplotni izmenjevalec morajo biti čisti in brez prahu, da lahko naprava deluje nemoteno in učinkovito. Redno čiščenje preprečuje pregrevanje naprave in preveliko porabo električne energije. Drugo pa so redni pregledi in testi opreme, ki naj jih naredi pooblaščeni serviser

Stikala, ki upravljajo delovanje kompresorja ali ventilatorja, se  lahko okvarijo, še posebej, če se napravo kar naprej ugaša in prižiga.

Težave z elektriko


Stikala, ki upravljajo delovanje kompresorja ali ventilatorja, se  lahko okvarijo, še posebej, če se napravo kar naprej ugaša in prižiga. To se največkrat zgodi takrat, ko je klimatska naprava za določen prostor predimenzionirana in zato takoj povzroči občutek hladu in jo je treba ugasniti. Ob večji prisotnosti vlage in pomanjkanju vzdrževanja lahko pride tudi do korozije delov in poškodb na električni napeljavi. To pa je bolje preprečiti z rednimi servisi in pregledi.


Senzorji ne delujejo


Klimatske naprave so lahko opremljene z različnimi tipali, ki skrbijo za udobje v prostoru. Najosnovnejše pa meri temperaturo zraka, ki pride iz izparilne tuljave. Če se ta premakne, lahko zaradi tega naprava slabo deluje in se ugaša ter prižiga povsem drugače, kot bi bilo treba.


Kam z vsem kondenzom


Če je vreme vlažno, potem preverite, ali je cev za kondenz speljana tako, kot mora biti in ali ni morda zamašena.


Povzemimo


Da bi zagotovili nemoteno delovanje klimatskih naprav, se moramo izogniti pogostim težavam, ki lahko nastanejo zaradi nepravilne namestitve, slabe servisne prakse in neustreznega vzdrževanja. To lahko vključuje neustrezno polnjenje s hladilnim sredstvom, puščanje cevi, slabo delovanje stikal in senzorjev ter neustrezno odvajanje kondenza. Da bi se izognili tem težavam, je priporočljivo, da napravo kupite z montažo in se posvetujete s pooblaščenim serviserjem za redno vzdrževanje. Priporočamo nakup v spletni trgovini Prava klima.

Delite to objavo