Pametna uporaba klimatske naprave za večje prihranke

Ko se temperature višajo, vlaga v zraku pa dviguje, je najlaže poseči po daljinskem upravljalniku in prižgati klimo. Če pa se hočete izogniti še povečanim zneskom na položnici za elektriko, vam svetujemo, da klimatske naprave uporabljate pametno. Z nekaj drobnimi triki lahko namreč prihranite, ne da bi za to žrtvovali udobje.

Ni vseeno, kako uporabljate svojo klimatsko napravo. Z nekaj pametnimi triki, lahko namreč zmanjšate stroške.

Uporabite pametne funkcije

Dandanes vam ni treba pustiti klime, da bi delala vso noč, saj jo lahko nastavite, da se po določenem času ugasne. Odvisno od modela vam funkcije klimatske naprave omogočajo, da nastavite časovnik, kako klima deluje na posamezen dan in ob katerih urah se lahko ugasne. Če ima model WI-FI vmesnik, lahko klimo nadzorujete preko aplikacije kar na daljavo. Tako lahko nastavite pravo temperaturo v stanovanju, ko ste še v službi oziroma na poti domov ali pa se izognete vstajanju iz postelje, da bi preverili, ali ste klimo ugasnili.

Varčne nastavitve

Klimatske naprave

Preverite navodila za uporabo svoje klimatske naprave in preverite, kakšne funkcije ima. Med njimi lahko najdete tudi posebne funkcije, ki vam pomagajo prihraniti energijo, pri tem pa tudi optimizirati delovanje same naprave.

Čisti filtri so tako predpogoj za optimalno delovanje klimatske naprave in za njeno dolgo življenjsko dobo.

Začne se s čistočo

Bolj umazan kot je filter, bolj se mora klimatska naprava mučiti, da ohranja želeno temperaturo, kar pa povečuje porabo elektrike. Čisti filtri so tako predpogoj za optimalno delovanje klimatske naprave in za njeno dolgo življenjsko dobo, saj ne zmanjšujejo le stroškov porabe, pač pa tudi preprečujejo, da bi se klimatska naprava prehitro pokvarila, kar bi zopet vodilo v dodatne stroške.

Zaprta okna in vrata

Najbrž ni treba poudarjati, da pri odprtih vratih in oknih klima ne more opraviti svojega dela, tako kot si želimo. Tudi spuščanje senčil pripomore, da sonce prostorov ne pregreje in da jih klima laže in prej ohladi.

Energijska nalepka

Informacije o moči naprave in o njeni učinkovitosti hlajenja ali ogrevanja dobite že na energijski nalepki. Tam pa je tudi podatek, v kateri energijski razred naprava spada. Priporočamo, da posegate po napravah s čim boljšo oceno, se pravi razred A ali še bolje A s čim več plusi. To vam zagotavlja, da bo naprava porabila manj energije pri zahtevani učinkovitosti.

Povzemimo

Pri uporabi klimatske naprave velja pomisliti na nekaj trikov, ki vam lahko pomagajo zmanjšati električno porabo naprave, ne da bi za to žrtvovali njeno učinkovitost. V prvi vrsti svetujemo, da kupite napravo, ki je primerna za prostor, da na energijski nalepki preverite, kakšne lastnosti ima, da jo redno čistite in da se naučite uporabljati njene funkcije, ki lahko močno pripomorejo k varčnemu delovanju. Za nasvet se lahko obrnete na podjetje REAM, kjer so strokovnjaki za klimatske naprave Mitsubishi Electric in Kaysun.

Delite to objavo