Ste letos že očistili svojo klimatsko napravo?


Na optimalno delovanje klimatskih naprav ne vplivata le model in montaža, ampak tudi njeno vzdrževanje. Da bo vaša klima delovala mnogo let, jo je namreč potrebno redno servisirati in tudi čistiti. Redni servis podaljšuje življenjsko dobo klimatske naprave, čiščenje klime pa omogoča kvaliteten zrak v prostoru.

 

Na optimalno delovanje klimatskih naprav vplivata tudi servis in čiščenje naprave, zato s tem opravilom nikar ne odlašajte.


Zakaj je klimatsko napravo potrebno čistiti?

 

Ravno klima je tista, ki skrbi za kakovosten zrak v vašem domu. Zato jo je za optimalno in kakovostno delovanje ter čim daljšo življenjsko dobo potrebno redno vzdrževati. Vzdrževanje klime nenazadnje ni pomembno le za dobro delovanje naprave, ampak tudi za vaše zdravje. Ravno klimatske naprave so tiste, ki skrbijo za kakovosten zrak v vašem prostoru. Umazani in zaprašeni filtri lahko povzročijo razvoj gliv in plesni, ki neugodno vplivajo na zdravje.

 

Zato pri vzdrževanju klime poskrbite za:

 

 • Redni servis: Servis klimatskih naprav je potrebno opraviti vsaj enkrat letno. Z rednim servisiranjem se zmanjšujejo možnosti za okvare, podaljšuje se življenjska doba naprave, nenazadnje pa redno servisirana klima deluje optimalno in tako vpliva na manjšo porabo električne energije.
 • Čiščenje klime: Poleg servisa je klimatsko napravo potrebno tudi redno čistiti. Klimatska naprava je namreč čez celo leto izpostavljena prahu in vonjavam, zato je ključno, da jo redno čistite, še posebej pred začetkom poletne sezone. Tako boste napravi omogočili pravilno delovanje in zmanjšali možnost razvoja bakterij, plesni in glivic.

 

Čiščenje in redni servis klimatske naprave sta nujna tudi z zdravstvenega vidika. Pomagajo vam lahko izkušeni serviserji.


Kako se lotiti čiščenja klimatske naprave?

 

Čiščenje klime

 

Klimatsko napravo očistimo tako od zunaj kot od znotraj. Medtem ko zunanje čiščenje lahko preprosto opravimo sami, je notranje čiščenje malenkost bolj zahtevno in ga lahko prepustite izkušenim serviserjem - REAM d.o.o. Priporoča se, da ob redni uporabi klimatske naprave filtre čistite vsaka dva tedna, servis pa opravite vsaj enkrat letno. Če s klimatsko napravo prostor tudi ogrevate, je priporočljivo servis opraviti dvakrat.

 

Če se boste čiščenja klime vseeno lotili sami, upoštevajte sledeče:

 1. Pred čiščenjem klimatsko napravo izklopite iz električne napeljave.
 2. Zunanje površine notranje enote klime preprosto obrišite s krpo, da jo očistite prahu. Če že dlje časa ni bila očiščena, lahko uporabite vodo in nežno sredstvo za čiščenje, nikakor pa ne grobih gobic ali agresivnih čistil.
 3. Snemite sprednji pokrov, jo očistite in posušite v senci na sobni temperaturi.
 4. Sledi čiščenje filtrov. Čisti filtri so ključni za učinkovito delovanje klimatske naprave, ker pa zadržujejo največ nečistoč, jih moramo redno čistiti oziroma tudi redno menjati.
 5. Dvignite pokrov klimatske naprave in izvlecite filtre za čiščenje zraka. Filtre posesajte ali očistite pod tekočo vodo. Pred ponovno namestitvijo jih temeljito posušite.
 6. Notranjost klimatske naprave lahko posesate s sesalnikom ali prepihate s kompresorjem. 

 

Kako se bodo vzdrževanja lotili serviserji?

 

REAM, pooblaščeni ponudnik klimatskih naprav Mitsubishi Electric, poskrbi tudi za dobro poprodajno izkušnjo. Če ste se torej odločili za čiščenje vaše klimatske naprave prepustiti serviserjem, bodo ti poleg čiščenja naprave in filtrov opravili še:

 

 • testiranje naprave,
 • dezinfekcijo prenosnika v notranji enoti,
 • kontrolo hladilnega medija v sistemu,
 • odpravili kontrolo odvodov kondenza,
 • izvedli meritve.

 

Zaključek

 

Ne pozabite, da je ravno klimatska naprava tista, ki skrbi za kakovosten zrak v vašem prostoru. Zato jo je za kvalitetno delovanje potrebno vzdrževati, kar poleg rednega servisa pomeni tudi redno čiščenje. Z rednim čiščenjem boste napravi omogočili pravilno delovanje in zmanjšali možnost za razvoj bakterij, plesni in glivic v klimatski napravi. Če želite klimatsko napravo kvalitetno očistiti, lahko to opravilo prepustite strokovnjakom iz podjetja REAM, ki bodo poleg servisa in čiščenja opravili še dezinfekcijo naprave, vi pa boste tako brez skrbi uživali v čistem in kvalitetnem zraku.

Delite to objavo