Vrste klimatskih naprav: za vsak dom se najde prava

Katero klimo izbrati, tudi za ogrevanje?


Jesensko obdobje prinaša sveže temperature, poletna vročina pa tako ostaja le še spomin. Ker klimatske naprave običajno povezujemo s hlajenjem, ob začetku jeseni o njih nehamo razmišljati. Kljub temu je ravno prehodno obdobje idealno za razmislek o tem, kako narediti naslednjo poletno sezono znosnejšo s primerno klimatsko napravo.


Kazalo vsebine:

 • Vrste klimatskih naprav
 • — Stenske klimatske naprave
 • — Talne klimatske naprave
 • — Kasetne klimatske naprave
 • — Kanalske klimatske naprave
 • — Multi-split klimatske naprave
 • Katero vrsto klimatskih naprav izbrati?
 • — Upoštevajte moč klimatske naprave
 • — Energetska učinkovitost
 • — Katere funkcionalnosti potrebujete?
 • Nakup klimatske naprave


Če klimatske naprave še nimate, je sedaj pravi čas, da razmislite, katera vrsta in model bi bila primerna za vaš dom. Klimatske naprave pa so koristne tudi v prehodnem obdobju in pozimi, saj lahko z njimi prostore tudi učinkovito in ugodno ogrevamo. V nadaljevanju preberite vse o tem, katere vrste klimatskih naprav poznamo, in kako izbrati pravo zase.


Jesensko obdobje je idealno za razmislek o tem, kako narediti naslednjo poletno sezono znosnejšo s primerno klimatsko napravo, uporabite pa jo lahko tudi za gretje v prehodnem obdobju.


Vrste klimatskih naprav


Vrste klimatskih naprav

Poznamo stenske, talne, kastne, kanalske in multi-split klimatske naprave.


Danes poznamo številne vrste klimatskih naprav, ki ponujajo različne prednosti. Pravi model izberemo na podlagi lastnih potreb in glede na specifike prostora, ki ga nameravamo ohlajati ali greti. Kljub temu je dobro vsaj osnovno poznati različne vrste klimatskih naprav in njihove značilnosti. V nadaljevanju bomo govorili o bivalnih klimah, ki jih lahko razdelimo v naslednje kategorije: stenske, talne, kasetne, kanalske in multi-split klimatske naprave.


Stenske klimatske naprave


V to kategorijo spadajo klimatske naprave, ki jih montiramo na steno. Gre za najpogostejšo obliko klimatskih naprav, ki jih najdemo v številnih domovih. Ponujajo opcije hlajenja in gretja, različne filtre za čiščenje zraka in ostale funkcionalnosti. Pri izbiri stenske klimatske naprave posvetite nekaj pozornosti lokaciji, kjer bo nameščena, saj je lahko od njene pozicije v prostoru odvisna njena učinkovitost. Če niste prepričani, kje v vašem prostoru je optimalna pozicija za montažo stenske klimatske naprave, poiščite strokovni nasvet.


Talne klimatske naprave


Talna klimatska naprava je nameščena ob steni pri tleh, ni pa postavljena direktno na tla. Te vrste klimatskih naprav so primerne za prostore, kjer ni možna stenska montaža. Imajo podobne značilnosti kot stenske klimatske naprave.


Kasetne klimatske naprave


Kasetna klima je primerna za vgradnjo v spuščene strope. Zrak razpihuje na štiri strani in tako zagotavlja optimalno razporeditev zraka. Ta stropna klimatska naprava se zato največkrat uporablja v poslovnih prostorih, pa tudi v nekaterih domovih, kjer montaža drugih vrst klimatskih naprav ni možna. Njena prednost je, da je vgrajena v strop in tako skoraj neopazna, o njej pa je potrebno razmisliti že pri gradnji objekta.


Kanalske klimatske naprave


Tudi kanalska klima je primerna za vgradnjo v spuščene strope, kjer ni veliko prostora. Njena prednost je, da je enostavna za montažo, diskretna in povezljiva z multi-split enotami. Kanalske klimatske naprave zagotavljajo stabilen in enakomeren pretok zraka ter razvod klimatiziranega zraka do posameznih prostorov. Mogoče je tudi nastaviti hitrost ventilatorja in statični tlak v napravi, ki skrbi za to, da se zrak v sistemu premika hitreje.


Multi-split klimatske naprave


Multi-split klimatske naprave omogočajo hlajenje več prostorov naenkrat, saj multi-split pomeni, da na eno zunanjo enoto priključimo več notranjih. Notranje enote so lahko stenske, kasetne ali kanalske. Tako lahko v vsak prostor namestimo na primer eno od zgoraj omenjenih vrst naprav. S tem poskrbimo, da se v vsakem prostoru nahaja klimatska naprava, ki je zanj primerna tako s funkcionalnega kot tudi z estetskega vidika.


Katero vrsto klimatske naprave izbrati?


Vrste klimatskih naprav

Upoštevajte ključne smernice za izbiro klimatske naprave.


Sedaj veste, katere vrste klimatskih naprav poznamo. Če se vam izbira prave za vaš dom še vedno ne zdi enostavna, v nadaljevanju najdete nekaj nasvetov. Ključno je, da nakup klimatske naprave ni impulzivna odločitev. Izbira prave klimatske naprave je pomembna, saj je od nekaterih značilnosti naprave odvisno, kako učinkovito bo ohladila ali ogrela vaš prostor. Pri nakupu se je zato dobro osredotočiti na določene specifike klimatske naprave. Pomembno je tudi, da poznate svoje potrebe, zato si pred nakupom zastavite nekaj vprašanj:


 • V katerem prostoru boste napravo uporabljali? Kako velik je prostor?
 • Ali jo boste uporabljali samo za hlajenje ali tudi za gretje?
 • Kakšne so vaše opcije montaže klimatske naprave?


Upoštevajte moč klimatske naprave


Ena izmed najpomembnejših karakteristik klimatske naprave je zagotovo moč naprave. Od tega je namreč odvisno, ali bo klimatska naprava zmogla ohladiti ali ogreti izbran prostor. Modeli klimatskih naprav so označeni s kilovati (kW), ki povedo, kakšna je moč hlajenja ali gretja. Splošne smernice za izbiro klimatske naprave glede na velikost prostora so naslednje: 25 W/m3 zraka za hlajenje in 35 W/m3 zraka za gretje.


Energetska učinkovitost


Izredno pomembna je tudi informacija o energetski učinkovitosti in varčnosti klimatske naprave, saj ta vpliva na izkoristek energije in posledično na stroške uporabe klimatske naprave. Pri nakupu bodite zato pozorni tudi na ta podatek. Najbolj energetsko učinkovite klimatske naprave imajo oznako A+++.


Katere funkcionalnosti potrebujete?


Sodobne klimatske naprave ponujajo številne dodatne funkcije, kot so upravljanje klimatske naprave na daljavo oz. povezovanje z napravo preko Wi-fi omrežja, funkcijo razvlaževanja, napredne senzorje itd. Razmislite, katere funkcije bi vam koristile pri udobju bivanja.


Pri izbiri klimatske naprave se osredotočite na moč klimatske naprave in energetsko učinkovitost.


Nakup klimatske naprave


Klimatske naprave zagotavljajo učinkovito in varčno klimatizacijo prostorov v vseh letnih časih. Za udobno bivanje skozi celo leto zato izberite napravo, ki ustreza vašim zahtevam in potrebam. Predvsem se osredotočite na izbiro zanesljivega ponudnika, ki ponuja kvalitetne blagovne znamke. REAM ponuja pestro izbiro klimatskih naprav. Pri njih najdete kvalitetne blagovne znamke, kot so Mitsubishi Electric in Kaysun. Če je informacij za vas preveč, se obrnite na REAM strokovnjake, ki vam bodo svetovali pred nakupom ter vam pomagali izbrati pravo napravo.


Povzemimo


Pravo vrsto klimatske naprave izberemo na podlagi specifike prostora in lastnih potreb, zato je dobro vsaj osnovno poznati različne vrste naprav in njihove značilnosti. Sodobne klimatske naprave ponujajo številne funkcije, pri izbiri pa posebno pozornost namenite tudi podatku o moči klimatske naprave, energetski učinkovitosti in samemu ponudniku klimatskih naprav.

Delite to objavo