Profesionalni pomivalni stroj

Zakaj je pomembno imeti dober profesionalni pomivalni stroj - in katerega izbrati?

Kazalo vsebine

 1. EU direktiva - plastični proizvodi
 2. Pomivalni stroj v profesionalni kuhinji
 3. Vrste pomivalnih strojev
  1. Podpultni pomivalni stroj
  2. Dvižni pomivalni stroj
  3. Tračni pomivalni stroj

Pomivalni stroj je eden osrednjih naprav v profesionalni kuhinji. Preudarna izbira profesionalnega pomivalnega stroja vpliva na učinkovitost delovnih procesov v kuhinji ter posledično na donosnost profesionalne kuhinje.


EU direktiva - plastični proizvodi


Še večji pritisk glede izbire učinkovitega pomivalnega stroja je prinesla uvedba direktive EU o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje. Ta je začela veljati 3. julija 2021.

Zakaj večji pritisk? S prepovedjo plastike za enkratno uporabo so bili bari, kavarne, restavracije, hoteli in druga živilska podjetja primorana preiti na druge, bolj zelene rešitve. Tako (spet) uporabljajo posodo za večkratno uporabo, izdelke iz bambusa in celuloze ali druge biološko razgradljive materiale, ki imajo manjši vpliv na okolje.


To pomeni tudi prehod nazaj na tradicionalni pribor, krožnike in kozarce, v kolikor so v vmesnem obdobju uporabljali plastične proizvode. To v gostinstvu pomeni veliko večjo delovno obremenitev, predvsem ob “delovnih konicah”, ko je v gostinskem obratu ogromno ljudi. Pomivanje posode namreč zahteva čas in delovno silo ter s tem povezane stroške.


Pomivalni stroj v profesionalni kuhinji

Kako izbrati najboljši pomivalni stroj?

Ko izbirate profesionalni pomivalni stroj, je v mislih dobro imeti sledeče:


 • Izberite pomivalni stroj z visoko zmogljivostjo

Ker so potrebe po pomivanju krožnikov in druge posode v gostinstvu ogromne, učinkovit in zmogljiv pomivalni stroj pomeni zmanjšanje obremenitev osebja. Pomivalni stroj tako deluje neprekinjeno, medtem pa se osebje v kuhinji lahko osredotoči na druge aktivnosti, ki so za samo delovanje kuhinje bolj produktivne.

Podpultni pomivalni stroj Electrolux Professional pomije kar 30 košar/uro, dva cikla pranja pa trajata skupno pet minut. Medtem pa dvižni pomivalni stroj Electrolux Professional pomije celo 80 košar/uro in ima tri cikle pomivanja, ki skupno trajajo okrog pet minut. Ne spreglejte - ta dva pomivalna stroja sta trenutno na voljo ugodneje!


 • Higienski standardi so vse bolj zahtevni

Pomivalni stroj mora v današnjih zahtevnih pogojih, ki jih je še otežila pandemija Covid-19, zagotavljati popolne higienske rezultate. Profesionalni pomivalni stroj mora hitro in učinkovito odstraniti bakterije. Zato se najboljša izbira profesionalni pomivalni stroji, ki delujejo na temperaturi, višji od 80 °C. Ti so zmožni doseganja najzahtevnejših higienskih standardov.

Tako podpultni kot dvižni pomivalni stroj Electrolux Professional imata vgrajen visokotlačni bojler s tlačno črpalko, ki zagotavlja minimalno temperaturo izpiranja 82 oz.  84 °C. Tako vam je maksimalna higiena oprane posode zagotovljena.


 • Izbira pomivalnega stroja vpliva na okolje

Morda bi mislili, da ima ročno pomivanje posode najmanjši vpliv na okolje. A temu ni tako. Avtomatsko pomivanje posode ima v primerjavi z ročnim poleg zagotavljanja višje zmogljivosti pranja tudi manjši vpliv na okolje. Sodobni profesionalni pomivalni stroji namreč zagotavljajo nizko porabo energije in vode, pa tudi detergenta in sredstva za lesk.


 • Pomivalni stroj znižuje stroške delovne sile

Poleg tega, da zmogljiv pomivalni stroj vpliva na prihranek energije, vode, detergetnta in sredstva za lesk, drastično vpliva tudi na stroške delovne sile. Velik delež dejavnosti, ki jih mora v profesionalni kuhinji izvajati osebje, prevzame pomivalni stroj. Neprestano pomivanje in brisanje posode vzame ogromno časa. Pomivalni stroj pa s funkcijo hladnega izpiranje pripravi kozarce na takojšnjo uporabo po pomivanju. Kar omogoči večjo učinkovitost in znižuje stres osebja.


 • Zmogljivost pomivalnega stroja ni vezana na njegovo velikost

Dobra novica je tudi, da zmogljivost pomivalnega stroja ni strogo povezana z njegovo velikostjo. Tako so za svoje dimenzije učinkoviti in zanesljivi stroji na voljo tudi manjšim kavarnam in kuhinjam. 

Preudarna izbira profesionalnega pomivalnega stroja vpliva na učinkovitost delovnih procesov v kuhinji.

Vrste pomivalnih strojev


Pri izbiri pomivalnega stroja je ključno vedeti, kakšne so potrebe vaše restavracije, kavarne ali hotela. Glede na to, koliko gostov dnevno gostite ter koliko obrokov postrežete, izbirate med sledečimi vrstami pomivalnih strojev.


Podpultni pomivalni stroj


Podpultni pomivalni stroj je standardni pomivalni stroj, ki je primeren za manjše gostinske obrate, bare in bistroje. Deluje na način, da ob koncu pranja osebje dvigne košaro, jo izprazni in vrne nazaj v stroj. Electrolux Professional podpultni pomivalni stroj je izredno učinkovit, saj pomije kar 40 košar/uro. A zaradi načina dela gre za nekoliko manj zmogljiv stroj (v primerjavi z dvižnim pomivalnim strojem), ki pri zlaganju posode zahteva več časa s strani osebja.


Dvižni pomivalni stroj

Dvižni pomivalni stroj za večje restavracije

Ob tem je dvižni pomivalni stroj prava izbira pri večjih restavracijah, hotelih, menzah. Tu ni potrebno dvigovati košare. Posodo se enostavno spere v umivalniku na eni strani stroja in se jo prenese v dvižni pomivalni stroj, nato pa se jo stroja prenese na pult na drugi strani stroja, od kjer se jo lahko priročno pospravi. Prednost stroja je, da je pomivalna “površina” na isti višini kot pult, kar olajša delo osebju in prihrani čas. Prav tako dvižni pomivalni stroj lahko upravljata dva gostinska delavca, medtem ko iz podpultnega pomivalnega stroja učinkovito lahko sklada posodo ena oseba.


Dvižni pomivalni stroj Electrolux Professional ima tudi visoko zmogljivost pomivanja, kar 80 košar/uro. Pri tem je čas pomivanja enak tako pri omenjenem podpultnem kot pri dvižnem pomivalnem stroju. S tem predstavlja odlično izbiro za gostinske obrate z večjim številom gostov.


Tračni pomivalni stroj


Tračni pomivalni stroj je profesionalni pomivalni stroj, izveden po meri. Gre za večji “sistem” pomivanja posode, kjer se košara avtomatsko pelje skozi pomivalni stroj. Ta pomivalni stroj je namenjen šolam, domovom za upokojence, bolnišnicam, velikim menzam in drugim javnim ustanovam, ki zagotavljajo od tristo pa vse do tisoč obrokov v eni uri. 

Tračni pomivalni stroj za šole, domove upokojencev, javne ustanove

Zaključek


Pomembno je izbrati pravi pomivalni stroj za potrebe svoje restavracije, kavarne, hotela ali profesionalne kuhinje. S tem boste znižali stroške, optimizirali delovni proces in povečali donosnost kuhinje. V tem članku smo preverili vse o tem, kateri pomivalni stroj izbrati.

Delite to objavo