Sistem klimatizacije stavb tudi za ogrevanje

Zaradi svoje varčnosti in učinkovitosti postaja ogrevanje stavb s sistemi klimatizacije vse bolj priljubljeno. Preverite, zakaj se vse več uporabnikov odloča za ogrevanje s klimatskimi napravami.

Kazalo vsebine

 1. Varčnost ogrevanja s sistemi klimatizacije
 2. Najboljša klimatska naprava za vaš objekt
  1. Multi-split sistemi
  2. VRF sistemi
  3. Prednosti VRF sistemov
 3. Celostna klimatizacija stavb - ERKON sistemi d.o.o.

Ko pomislimo na klimatske naprave, je naša prva asociacija verjetno hlajenje. Vendar sistemi klimatizacije niso namenjeni le hlajenju, temveč so izjemno učinkoviti tudi pri ogrevanju prostorov. Ogrevanje s klimatsko napravo postaja vse bolj optimalna izbira, saj omogočajo hitro in enostavno preklapljanje med hlajenjem in ogrevanjem. Slednje je še posebno zaželeno v času prehodnih obdobij, ko lahko tekom dneva temperature zanihajo tudi za več kot 10 stopinj in za ogrevanje hal in večjih objektov.


Varčnost ogrevanja s sistemi klimatizacije


Tehnologija na področju klimatskih naprav stalno napreduje, zato klimatske naprave postajajo vse bolj energetsko učinkovite. Posledično vse več fizičnih in tudi poslovnih uporabnikov sisteme klimatizacije uporablja tudi v prehodnih obdobjih in pozimi. Ta odločitev ni presenetljiva, saj ogrevanje s klimo velja za izjemno varčen način ogrevanja. Po nekaterih podatkih naj bi ogrevanje s klimatskimi napravami bilo kar 75 % cenejše od ogrevanja na elektriko in 60 % cenejše od ogrevanja s plinom!

Ob vse višjih cenah energentov je prehod na ogrevanje s sistemi klimatizacije logična izbira, še posebno za večje objekte, kjer so stroški večji.

Najboljša klimatska naprava za vaš objekt


Ko se odločate za sistem klimatizacije za ogrevanje vašega objekta, je seveda pomembno, da dobro poznate potrebe prostorov in rešitve, ki so dostopne na trgu. Pri klimatizaciji večjih stavb so priljubljena rešitev multi-split sistemi in VRF sistemi.

Multi-split sistem

Multi-split sistemi


Multi-split sistemi klimatizacije so odlična izbira za večje stavbe, saj omogočajo uravnavanje temperature v več medsebojno ločenih prostorih. Multi-split sistemi so namreč sestavljeni iz ene zunanje enote, na katero je lahko priključenih več notranjih enot.


VRF sistemi


VRF sistemi so najbolj učinkovit sistem klimatizacije za večje objekte. VRF ali »Variable Refrigerant Flow« popolno uravnava pretok hladiva in nadzoruje količino hladiva v posamezni notranji enoti. VRF sistemi so sestavljeni iz ene zunanje modularne enote, na katero je lahko povezano večje število notranjih klimatskih enot.


3 prednosti VRF sistemov


Ključne prednosti VRF sistemov klimatizacije so sledeči:

 • Udobje

VRF sistem lahko natančno oceni potrebe posameznega območja in tako posamezno notranjo enoto oskrbi s potrebno količino hladiva. Natančen dotok hladiva preprečuje nastanek vročih in hladnih točk.

 • Energetska varčnost

Medtem ko drugi sistemi klimatizacije delujejo z eno hitrostjo, ima VRF sistem možnost delovanja z različnimi hitrostmi. VRF sistem lahko prilagaja količino hladiva, potrebnega za ohlajanje določenega prostora.

 • Istočasno ogrevanje in hlajenje

Ena izmed prednosti VRF sistema je zmožnosti istočasnega hlajenja in ogrevanja v različnih območjih. VRF sistem lahko ujame toploto med postopkom ohlajevanja in jo preusmeri v druge, hladne prostore v stavbi, ki potrebujejo ogrevanje.

Zaradi optimiziranega delovanja so VRF sistemi redko podvrženi okvari.

Celostna klimatizacija stavb z ERKON sistemi


Če se zanimate za sistem klimatizacije stavb za ogrevanje, je podjetje ERKON sistemi prava izbira. ERKON sistemi so ponudnik in distributer sistemov klimatizacije, ogrevanja in prezračevanja, ki v Sloveniji deluje že več kot 25 let. Njihova osrednja dejavnost je predvsem klimatizacija in prezračevanje večjih objektov. Strankam nudijo celostno storitev svetovanja, izbire naprav, montaže in dolgoročnega vzdrževanja.


Povzemimo


Sistemi klimatizacije stavb niso učinkovita izbira le za hlajenje, temveč tudi za ogrevanje. Ogrevanje s klimatskimi napravami omogoča enostavno upravljanje s temperaturo, kar je še posebno zaželeno tekom prehodnih obdobij. V tokratnem članku vse o prednostih ogrevanja stavb s sistemi klimatizacije in izvajalcu, ki nudi vrhunske storitve na tem področju.

Delite to objavo