Kako poleti rešiti vročino in vlago v proizvodnih halah?

Visoke poletne temperature lahko v najbolj vročih poletnih mesecih povzročajo mnogo preglavic zaposlenim v proizvodnih halah. Poslovni prostori, ki nimajo primerno urejenega prezračevanja, lahko tako izjemno negativno vplivajo na delovno produktivnost hkrati pa škodujejo tudi zdravju vseh zaposlenih. 

Slabo prezračevanje lahko resno ogroža zdravje zaposlenih in hkrati povzroča nepopravljivo škodo na strojih in izdelkih.

Sindrom bolne zgradbe


Ste že kdaj slišali za “sindrom bolne poslovne zgradbe”?


Glede na to, da v proizvodnih prostorih “sobivajo” tako ljudje kot delovni stroji, se v zraku nabere ogromno različnih delcev kot so prah, plesen, pršice, drobci umetnih mas, lakov, topil, različnih plinov in drugih elergenih snovi. Omenjene snovi se v zraku dvignejo med samim proizvodnim procesom in so lahko resno ogrožujoče za zdravje zaposlenih ter istočasno povzročajo nepopravljivo škodo na opremi in izdelkih. Še posebej neprijetno in zdravju nevarno zna biti v poletnem času, ko se vsem omenjenim snovem priključi še peklenska vročina, ki zaposlenim »ne pusti dihati«.


Kako torej “pozdraviti” prostor in zaposlenim omogočiti optimalne delovne pogoje? Z učinkovitimi prezračevalnimi napravami!


Ključ do dobrega počutja zaposlenih


Vlaga, ki se nabira na stenah in v kotih je jasni pokazatelj dejstva, da v prostoru primanjkuje pravo prezračevanje. Doma za namen prezračevanja lahko odpremo okna, v proizvodnih halah ali večjih poslovnih prostorih pa si tega razkošja ne moremo privoščiti. Gre za zgradbe, ki so narejene tako, da ne omogočajo vhoda kjerkoli, povrhu tega pa določeni deli nimajo oken zaradi samih proizvodnih procesov ali skladiščenja.


Pa vendar v teh prostorih delajo ljudje, v njih so shranjeni stroji, materiali in zaloga, zato je dobro prezračevanje proizvodnih hal nujno. Optimalno prezračevanje v tovrstnih proizvodnih in industrijskih halah je mogoče zagotoviti le s kakovostnimi prezračevalnimi sistemi. 

Dobro industrijsko prezračevanje je prilagojeno zgradbi in panogi, s katero se podjetje ukvarja.

Prezračevanje proizvodnih hal

Prezračevanje proizvodnih hal

Primerno prezračevanje v proizvodni hali pomeni, da pogoje za delo uredimo v tako imenovani bivalni coni — torej predvsem na višinah, kjer se nahajajo ljudje. Ti pogoji pa zajemajo:


  • ustrezno hlajenje, ogrevanje, vlaženje, razvlaževanje,
  • zadostno količino zraka v prostoru in zadostno prezračevanje,
  • konstantno temperaturo zraka za optimalen delovni proces,
  • stabilno mikroklimo po celem volumnu prostora.


Dejstvo je, da če poskušamo v relativno zaprtem prostoru nadomestiti postan, topel in vlažen zrak s svežim, moramo upoštevati nekaj fizikalnih dejstev in principov. Topel zrak se dviguje pod strop, hladen pa ostaja pri tleh. To pomeni, da moramo svež zrak dovajati pri tleh, izpih postanega zraka pa se mora nahajati nekje pod stropom. Najboljši izkoristek bomo imeli, če svež zrak dovajamo v bližini virov toplote, saj je tam potreba po hlajenju največja.


Menjava zraka mora biti relativno počasna, da ne povzročamo prepiha, hkrati pa moramo omogočiti svežemu zraku, da izpodrine topel vlažen zrak z vsemi vonji in delci, ki se morajo dvigniti pod strop in tam prostor zapustiti.


Zaključek


Dobro prezračevanje je prilagojeno posamezni zgradbi in aktivnostim, ki v njej potekajo. Če želite popolno kombinacijo moči in učinkovitosti, se obrnite na podjetje ERKON sistemi d.o.o.

Nudijo vam specializirane in individualizirane rešitve vrhunskih blagovnih znamk za prezračevanje proizvodnih hal.


S strokovnim svetovanjem na najvišjem nivoju vam bodo pomagali do celostne izvedbe prezračevanja za vaš poslovni objekt in vam tako pomagali uresničiti vizijo optimalnh delovnih pogojev, ki omogočajo vrhunsko produktvnost in vsem zaposlenim zagotavljajo zdrave delovne razmere. 

Delite to objavo