Napake, ki se jim morate izogniti, ko kupujete profesionalne nape

P

rofesionalne kuhinje so kaj hitro vroče, polne vonjav, pare in dima, tako da igrajo prezračevalni sistemi v njih zelo pomembno vlogo.  Ni vseeno, kakšna je kuhinja, kaj se v njej kuha in kje se nahaja. Vsak projekt ima svoje zahteve in zato je dobro, da se izognemo pogostim napakam pri vgradnji nap in prezračevanja v kuhinji.

Prezračevalni sistemi in nape igrajo ključno vlogo v kuhinji.

Napa ni samo še ena škatla na steni


Pri vseh napravah in aparatih, ki jih profesionalna kuhinja potrebuje, je morda še najlažje prihraniti pri nabavi prezračevanja ali nape. Toda napa je več kot le sesalec zraka. Pravilno izbrana in nameščena napa daje napravam v kuhinji možnost, da delujejo v optimalnih pogojih in dajo od sebe tisto, kar se od njih pričakuje. Napa prav tako zagotavlja večje udobje med delom, bolj zdravo delovno okolje in celo prihranke pri porabi elektrike.

Saj je samo kuhinja

Profesionalne kuhinje

Šumenje prezračevanja ali nape je nekako del profesionalne kuhinje. In to je načeloma sprejemljivo, dokler ne moti zaposlenih ali pa dokler kuhinje ne preselimo pred goste. Danes je izjemno priljubljeno kuhanje pred gosti (showcooking), ki se izvaja na najlepše urejenih kuhinjskih površinah v jedilnici restavracije. Tam pa si glasnega prezračevanja preprosto ne moremo privoščiti. Izbrati je treba tihe ventilatorje, ki ne motijo gostov, hkrati pa dovolj močne, da v jedilnici ne pustimo več vonjav, kot je to potrebno.

Priprava jedi v živo pred gosti zahteva bolj sofisticirano prezračevanje.

Najmočnejšo, prosimZelo pomembno je, da ventilacije ali nape za kuhinjo ne predimenzioniramo. Premočen sistem bo porabil preveč električne energije in nam močno povečal obratovalne stroške. Prav tako potrebujemo pri indukcijskih ali plinskih kuhališčih manj zmogljivo napo kot recimo pri žaru. Zato je strokovno načrtovanje profesionalne kuhinje zelo pomembno. Prihranilo bo denar, kuhinja pa bo bolj funkcionalna in prijetnejša za delo. 


Vzdrževanje in servisi


Nikakor ne smemo zanemariti vzdrževanja celotnega sistema. Paziti je treba na higienske standarde in na varnost pred požarom. Redno vzdrževanje lahko pomaga ohranjati življenjsko dobo opreme in vzdrževati njeno učinkovitost. Seveda pa gre vedno lahko kaj narobe in takrat je dobro imeti pri roki specialista, ki napravo dobro pozna in lahko odpravi napako v najkrajšem možnem času.


Povzemimo


Nape in prezračevalni sistemi so pomemben del profesionalne kuhinje. Pri njihovem načrtovanju in nakupu se je treba izogniti pogostim napakam, ki vodijo v stroške in slabo učinkovitost celotne kuhinje. Posvetujte se s strokovnjakom za načrtovanje, montažo in servis profesionalnih kuhinj. Podjetje Pajntar zagotavlja celostno oskrbo pri opremi profesionalne kuhinje, ki vam bo še dogo v veselje.

Delite to objavo